Razlika između verzija stranice "Ozonska rupa"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
m Poništene izmjene koje je napravio 95.156.163.155 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao Amirobot
Red 1: Red 1:
[[Datoteka:160658main2 OZONE large 350.png|mini|desno|250px|Ozonska rupa iznad [[Antarktik]]a 2006.]]
[[Datoteka:160 visini od 12 - 50 km. Uzroci pojave ozonskih rupa su sporne. Neki naučnici tvrde da su to prirodne pojave, dok drugi tvrde da:Τρύπα του όζοντος]]
'''Ozonska rupa''' je geografski ograničena pojava smanjivanja [[ozon]]skog sloja u atmosferi. Prvi puta su otkrivene u [[1970te|1970-tim]], i to u [[južna hemisfera|južnoj hemisferi]]. Ozonski sloj je dio [[stratosfera|stratosfere]] na visini od 12 - 50 km. Uzroci pojave ozonskih rupa su sporne. Neki naučnici tvrde da su to prirodne pojave, dok drugi tvrde da je [[čovjek]] uzrok toga.

U skladu sa mišljenjem da čovjek izaziva nastanak ozonskih rupa, navodi se da one nastaju i zbog čovjekova uticaja na okolinu i korištenja stakleničkih plinova u industriji (ti plinovi doprinose uništavanju zemljinog ozonskog omotača i zbog toga na površinu pristiže veća koncentracija pogubnih ultraljubičastih zraka sa [[Sunce|Sunca]]). Iako su gotovo sve države, članice [[Ujedinjene nacije|Ujedinjenih nacija]] tokom [[1990te|1990-tih]] smanjile ili potpuno obustavile upotrebu stakleničkih plinova, zbog "zakašnjelog" efekta djelovanja još najmanje nekoliko desetljeća će biti prisutan fenomen pojave ozonkih rupa. Pretpostavlja se da će čovjekov uticaj na ozonske rupe ispuštanjem stakleničkih plinova nestati negdje oko 2050. godine.
{{Stub-geog}}

[[Kategorija:Ekologija]]

{{Link FA|fi}}

[[ar:نضوب الأوزون]]
[[ca:Forat de la capa d'ozó]]
[[cs:Ozonová díra]]
[[de:Ozonloch]]
[[el:Τρύπα του όζοντος]]
[[en:Ozone depletion]]
[[en:Ozone depletion]]
[[es:Agujero de la capa de ozono]]
[[es:Agujero de la capa de ozono]]

Verzija na dan 10 oktobar 2011 u 23:52

Datoteka:160658main2 OZONE large 350.png
Ozonska rupa iznad Antarktika 2006.

Ozonska rupa je geografski ograničena pojava smanjivanja ozonskog sloja u atmosferi. Prvi puta su otkrivene u 1970-tim, i to u južnoj hemisferi. Ozonski sloj je dio stratosfere na visini od 12 - 50 km. Uzroci pojave ozonskih rupa su sporne. Neki naučnici tvrde da su to prirodne pojave, dok drugi tvrde da je čovjek uzrok toga.

U skladu sa mišljenjem da čovjek izaziva nastanak ozonskih rupa, navodi se da one nastaju i zbog čovjekova uticaja na okolinu i korištenja stakleničkih plinova u industriji (ti plinovi doprinose uništavanju zemljinog ozonskog omotača i zbog toga na površinu pristiže veća koncentracija pogubnih ultraljubičastih zraka sa Sunca). Iako su gotovo sve države, članice Ujedinjenih nacija tokom 1990-tih smanjile ili potpuno obustavile upotrebu stakleničkih plinova, zbog "zakašnjelog" efekta djelovanja još najmanje nekoliko desetljeća će biti prisutan fenomen pojave ozonkih rupa. Pretpostavlja se da će čovjekov uticaj na ozonske rupe ispuštanjem stakleničkih plinova nestati negdje oko 2050. godine.
Nedovršeni članak Ozonska rupa koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Šablon:Link FA