Razlika između verzija stranice "Kalifornijski univerzitet (Los Angeles)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
Red 18: Red 18:
[[en:University of California, Los Angeles]]
[[en:University of California, Los Angeles]]
[[eo:Universitato de Kalifornio ĉe Los-Anĝeleso]]
[[eo:Universitato de Kalifornio ĉe Los-Anĝeleso]]
[[es:Universidad de California, sede Los Ángeles]]
[[es:Universidad de California en Los Ángeles]]
[[et:California Ülikool Los Angeleses]]
[[et:California Ülikool Los Angeleses]]
[[fa:دانشگاه کالیفرنیا، لس‌آنجلس]]
[[fa:دانشگاه کالیفرنیا، لس‌آنجلس]]

Verzija na dan 14 oktobar 2011 u 02:26

Kalifornijski univerzitet u Los Angelesu (UCLA) je univerzitet čije se glavno sjedište nalazi u naseljenom području naselja Westwood. Osnovano je kao jedna od podružnica državnih univerziteta 1919. godine. Drugi je univerzitet po starosti središte u sistemu kalifornijskih univerziteta sa najvećim brojem upisanih studenata u državi.

Većina programa ovog kalifornijskog univerziteta spada među dvadeset najkvalitetnijih u SAD-u. Septembarsko izdanje časopisa "Washington Monthly" 2006. godine proglasilo je ovaj univerzitet četvrtim najkvalitetnijim univerzitetom u SAD-u. U izdanju za 2007. godinu "U.S. News & World Reporta" dobilo je 26. mjesto u poretku "Najboljih američkih univerziteta".

Također, UCLA je rangirala Međunarodna naučna fondacija (National Science Foundation) kao javno naučni univerzitet broj 1 u SAD-u (po iznosu istraživačkih troškova) i kao drugi najkvalitetniji univerzitet od svih javnih i privatnih univerziteta u SAD-u, odmah poslije "univerziteta John Hopkings".

Jedan je od najselektivnijih univerziteta u SAD-u. 2005. godine ga je upisalo 11 750 studenata, a prijavilo se više od 47 000. U tom semestru u UCLA je poslano više molbi za upis nego u bilo koji drugi univerzitet u zemlji. Sportski timovi ovog univerziteta koji se takmiče pod nazivom "The Bruins", pobijedili su na 120 nacionalnih prvenstava i na 99 prvenstava u organizaciji NCAA (National Collegiate Athletic Association) do 2006., što je više od svih ostalih univerziteta . Također, u 2006-oj univerzitet je završio "UCLA kampanju" u koju je uloženo više od 3,05 milijardi dolara i to je trenutno najuspješnija kampanja prikupljanja sredstava u historiji visokog obrazovanja. Studenti dolaze iz svih dijelova SAD-a i iz više od 100 stranih zemalja, a većina studenata diplomskog studija su iz Kalifornije.