Razlika između verzija stranice "Orašje"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.6.4) (robot mijenja: uk:Ораш'є
No edit summary
Red 1: Red 1:
{{Glavno značenje|Orašje}}
{{Glavno značenje|Orašje}}
{{Infokutija naselje u BiH
{{Infokutija naselje u BiH
|Grb = Orasje grb.jpg
|Grb = Coat of Arms of Orasje.svg
|Karta = Orasje Municipality Location.png
|Karta = Orasje Municipality Location.png
|Entitet = Federacija BiH
|Entitet = Federacija BiH

Verzija na dan 16 oktobar 2011 u 15:56

Info
Info
Ovo je glavno značenje pojma Orašje. Za druga značenja, pogledajte Orašje (čvor).
Orašje
Grad
Država Bosna i Hercegovina
Vremenska zonaCET (UTC+1)
 • Ljeti (DST)CEST (UTC+2)

Orašje je grad i središte istoimene općine na krajnjem sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, na rijeci Savi. Grad je 1991. brojao oko 3.400 stanovnika, od kojih je 55% Bošnjaka. Općina je imala 28.367 stanovnika; 75% Hrvata, 15% Srba, 6,7% Bošnjaka, 2,2% Jugoslovena i 1,1% ostalih. Po današnjim procjenama, Hrvati čine 88% broja stanovnika općine, a Bošnjaci 12%. U samom gradu, gdje 99% Bošnjaka živi, omjer je 35% Bošnjaka, 65% Hrvata.

Most Županja-Orašje preko Save spaja BiH sa Hrvatskom. Gradnja mosta je završena 1998. godine. Prijašnji most na identičnoj lokaciji je bio srušen od strane Hrvatske vojske u 1991. godini zbog moguće agresije JNA i neodređenosti političkog vrha SDA po pitanju nezavisnosti. U međuvremenu, riječna skela je bila jedini način prelaska sa desne na lijevu stranu Save, odnosno iz BiH u Hrvatsku i obrnuto.

U 1995. godini pripadnici Vojske Sjedinjenih Američkih Država (US Army) grade pontonski most s ciljem prevoženja osoblja i opreme preko Save do baze u Tuzli.

Historija

Orašje je nastalo u 19. vijeku od prognanih muslimana iz Srbije nakon raspada Osmanlijskog carstva i progona Turaka koji naseljavaju u Bosnu i za njih se podižu dva nova naselja - Gornju i Donju Aziziju, odnosno Bosanski Šamac i Orašje. U biti, historija Orašja i okoline seže još od 13. vijeka kada je osnovano prvo naselje Terra Tolis na području današnje Tolise hrvatskim stanovništvom. Hrvatska sela oko Orašja su godinama imala kmetovski status pogotovo u doba turske vladavine kada je Trgovište preimenovano su u Donju Mahalu.

Stanovništvo

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Orašje imala je 28.367 stanovnika, raspoređenih u 16 naselja. Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, veći dio općine Orašje ušao je u sastav Federacije Bosne i Hercegovine. U sastav Republike Srpske ušla su naseljena mjesta: Čović Polje, Donji Žabar i Lončari, te dijelovi naseljenih mjesta: Bok, Jenjić i Oštra Luka. Od ovog područja formirana je općina Donji Žabar.

Nacionalni sastav stanovništva - općina Orašje, popis 1991.

ukupno: 28.367

Nacionalni sastav stanovništva - Grad Orašje, popis 1991.

ukupno: 3.907

Kultura

Dani općine Orašje održavaju se krajem oktobra svake godine. 2005. godine, od 19. do 24. oktobra u gradu i okolnim mjestima program uključuje izložbe, predstave, nogometne turnire, folklor i mnoge druge aktivnosti.

U Orašju se održava godišnja motorijada "Internacionalni susret motorista." Kao što ime govori, motorijada je skup motorista sa područja Posavine ali i drugih dijelova BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Slovenije itd. Motorijada se održava svake godine prvog vikenda u mjesecu maju i okuplja veliki broj motorista.

U Orašju je osnovana Filmsko pozorišno udruženje Lipa, koja okuplja amaterske glumce. Do sada su izveli dvije predstave od kojih je posljednja u saradnji s pozorišnom grupom Jozo Ivakić iz Vinkovaca.

Svake godine u jesen u Orašju se održava tradicionalna manifestacija Dani hrvatskog filma. Na ovoj manifestaciji se prikazuju filmovi s Pulskog festivala. Zadnje dvije godine (2004. i 2005.) u okviru manifestacije prikazuje se i po jedan domaći bosansko-hercegovački film. Za manifestaciju odgovornost snose Ivo Gregurević, porijeklom iz Donje Mahale kod Orašja, poznati hrvatski glumac i Iljo Benković, predsjednik FKU Lipa Orašje.

Geografija

Grad je naslonjen na desnu obalu rijeke Save i uglavnom je ravnog terena. Umjetni nasipi (koji se nastavljaju iz pravca Bosanskog Šamca) štite grad od poplava u proljeće kada Sava nabuja.

Hladne zime s puno snijega i topla ljeta karakteriziraju područje grada i cijele općine.

Privreda

Grad je sjedište sljedećih nositelja razvitka:

  • Mehanika d.d. Orašje (metaloprerađivačka djelatnost) tvornica traktorskih kabina
  • Bosanac d.d. Orašje (proizvodnja i prerada duhana)
  • Posavina Koka d.o.o. Orašje
  • Mix d.o.o. Orašje (proizvodnja stočne hrane)

Školstvo

U gradu se nalazi jedna osnovna škola, jedna srednja škola, kao i vrtić za predškolsko obrazovanje:

  • Osnovna škola "Orašje" - ~600 učenika, ~30 nastavnika
  • Srednjoškolski centar "Fra Martin Nedić" - ~750 učenika, ~35 nastavnika
  • Vrtić "Pčelica"

Zdravlje

U gradu su Kantonalna bolnica "Orašje" kao i Dom zdravlja "Orašje" sa ukupno oko 150 zaposlenih. U bolnici postoje sljedeće usluge: pedijatrija, ginekologija, odjel za zaštitu zdravlja zaposlenih osoba, higijenska epidemiologija, hitna pomoć, stomatološki odjel, mikrobiologija i biohemija interni odjel te hirurgija. U Domu zdravlja nalaze se neuro-psihijatrija, ginekologija, pedijatrija, interna medicina, oftalmologija, psihologija i stomatološki odjel.

Mediji

Grad i općina nemaju vlastitu televizijsku stanicu. "Hrvatski Radio Orašje" je jedina radio stanica na području općine. U Hrvatskom Radio Orašju radi sedam uposlenika. "Posavski Glasnik" su bile lokalne dvo-sedmične novine, koje su pokrivale područje cijelog Posavskog kantona. U Orašju je instaliran i Informativno-tehnički centar Federalne televizije u kojem radi jedan stalno uposleni snimatelj i četiri novinara - honorarca.

Zanimljivosti

  • Tokom 2005. i 2006. godine u Orašju se snimao dio filma "Put lubenica" hrvatskog režisera Branka Schmidta. U filmu glume Armin Omerović i Ivo Gregurović, obojica rođeni na teritoriju općine Oraše.
  • Granični prijelaz prema Hrvatskoj je jedan od tri savremeno građena nova prijelaza u Bosni i Hercegovini.
  • Općina Orašje pripada u jednu od nekoliko općina u BiH koja je tokom 2004. godine prihvatila sugestije Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Država (USAID) i otpočela implementiranje Projekta novog pristupa za pružanje usluga društvu, te na principu sufinansiranja sa USAID-m i njenim podizvođačima, u prvom redu PADCO-m, između ostalih projekata i Projekt Šalter sale "SVE NA JEDNOM MJESTU".
  • Azizija je naziv za džamiju u središtu grada. Poznata je po tome što je jedna od rijetkih džamija koja sadrži bocu sa dlakom poslanika Muhammeda a.s. Jednom godišnje, za klanjanja posebnog namaza tokom Ramazana, boca se vadi i odmotavaju se mnogobrojne maramice koje ju čuvaju i štite da bi se istom dotaklo čelo i brada prisutnih džematlija, koji stvore krug oko nje.

Sport

Poznate ličnosti

Reference

Vanjski linkovi