Razlika između verzija stranice "Daniel Diges"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova strana: '''Daniel Diges García''' (Madrid, 17. januar 1981.) poznatiji kao '''Dani Diges''', je španski glumac i pjevač. Iako je zvanično rođen u Madridu (otac ...
 
No edit summary
Red 3: Red 3:
Bio je španski predstavnik na [[Eurovizija|Euroviziji]] 2010.<br />
Bio je španski predstavnik na [[Eurovizija|Euroviziji]] 2010.<br />


Proslavio se u tinejdžerskoj TV seriji '''Nada es para siempre(''Ništa nije zauvijek'')''' Antene 3, glumeći lik po imenu David Gato, tokom 1999. i 2000.
Proslavio se u tinejdžerskoj TV seriji '''Nada es para siempre(''Ništa nije zauvijek'')''' Antene 3, glumeći lik po imenu David Gato, tokom 1999. i 2000.<br />

== Karijera ==
== Karijera ==

=== Pozorište i televizija ===
=== Pozorište i televizija ===
Započeo je karijeru u pozorišnoj grupi '''Teatro Escuela Libre de Alcalá de Henares (TELA)'''.<br />
Započeo je karijeru u pozorišnoj grupi '''Teatro Escuela Libre de Alcalá de Henares (TELA)'''.<br />

Verzija na dan 24 oktobar 2011 u 11:54

Daniel Diges García (Madrid, 17. januar 1981.) poznatiji kao Dani Diges, je španski glumac i pjevač. Iako je zvanično rođen u Madridu (otac José Luis Diges Beneit i majka Marcelina García Fernández), Daniel Diges je djetinstvo i mladost proveo u gradiću Alcalá de Henares.

Bio je španski predstavnik na Euroviziji 2010.

Proslavio se u tinejdžerskoj TV seriji Nada es para siempre(Ništa nije zauvijek) Antene 3, glumeći lik po imenu David Gato, tokom 1999. i 2000.

Karijera

Pozorište i televizija

Započeo je karijeru u pozorišnoj grupi Teatro Escuela Libre de Alcalá de Henares (TELA).

Radio je na raznim televizijskim dječjim programima kao što je Club Megatrix (1995.), odakle je prešao na tinejdžersku TV seriju Nada es para siempre (Ništa nije zauvijek) u kojoj je u 275 epizoda glumio lik mladog Gatoa (David Gato), bliskog prijatelja glavnog junaka serije, Adriana.

Pojavljivao se u zapaženim TV serijama kao što su Ana y los siete, Hospital Central i Aquí no hay quien viva, kao i u programu Max Clan (2003-2004.), u kojem je glumio Maxa, vođu neobičnog urbanog klana.

2005. je glumio u seriji Agitación + IVA i nešto kasnije prešao u pozorište (2006) gdje je glumio u pozorišnom komadu En tu fiesta me colé, kao Colate i u Hoy no me puedo levantar kao protagonista, Mario.

2007. je glumio u mjuziklu sa muzikom grupe Queen We will rock you i ovaj put kao protagonista, Galileo.

2008. je glumio u mjuziklu High School Musical opet kao protagonista, Troy.

2009. i početkom 2010. glumi u mjuziklu Mamma Mia kao zaručnik, Sky.

2010. u Madridu se postavlja nova produkcija poznatog mjuzikla Les Miserables (Los Miserables u španskoj verziji) povodom 25-godišnjice, gdje Diges glumi revolucionarnog vođu Enjolrasa. U sezoni 2011. taj mjuzikl se seli u Barcelonu i trenutno se izvodi u Barcelona Teatre Musical.

2011. zajedno sa još trojicom prijatelja i kolega (David Ordinas, Ignasi Vidal, Gerónimo Rauch) stvara show pod imenom Poker de voces koji postiže značajan uspjeh kod publike i trenutno se očekuje četvrta izvedba u pozorištu Rialto u Madridu. http://pokerdevoces.com/

Eurovizija 2010

22. februara 2010. pobijedio je na nacionalnom izboru za predstavnika na Euroviziji koja se te godine održavala u Oslu, sa pjesmom Algo pequeñito (tekst i muzika Jesús Cañadilla, aranžman Alejandro de Pinedo).

Za vrijeme njegovog nastupa u finalu u Oslu, 29. maja, došlo je do incidenta, na scenu je iskočio tzv. "scenski upadač" Jimmy Jump, te je zbog toga Digesu bilo dozvoljeno da ponovi svoju izvedbu nakon svih ostalih izvođača, mada je Diges pokazao zavidnu staloženost i koncentraciju za vrijeme tog upada, nastavio je svoju izvedbu kao da se ništa ne dešava.

Diges je u Oslu završio na 15. mjestu sa 68 glasova iz 14 zemalja.

Diskografija

U martu 2010, nakon što je bio izabran za predtavnika na Euroviziji, Daniel Diges je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom Warner Music. Njegov prvi album nazvan jednostavno Daniel Diges je izdan 18. maja 2010. pod produkcijom Óscara Gómeza. Na albumu se nalaze uglavnom pjesme koje je napisao i komponovao sam Diges, a također i dvije verzije pjesme Algo Pequeñito i španske verzije pjesama "Just the Way You Are" (Billy Joel), "Everything" (Michael Bublé) and "Angels" (Robbie Williams).

Njegov drugi album, takođe u produkciji kuće Warner, je najavljen za novembar 2011. a prema dostupnim informacijama sadržavat će prepjeve poznatih pjesama.