Razlika između verzija stranice "Andora"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Poništene izmjene koje je napravio 89.164.139.245 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao KamikazeBot
Red 30: Red 30:
== Historija ==
== Historija ==


Prema jednoj legendi, [[Karlo Veliki]] je poveljom dodijelio zemlju Andorcima kako bi nagradio njihovu borbu protiv [[Mavari|Mavara]]. Kontrola nad teritorijom prešla je u ruke urhelskog grofa, koji ju je prodao urhelskom biskupu. Biskup je, u bojazni da će grof zatražiti zemlju nazad, potpisao ugovor o zajedničkom suverenitetu s gospodarom Caboeta. Kasnije se Arnalda, gospodarica Caboeta, udala za vikonta Castellbòa, a njihova kćerka i nasljednica Ermesenda u 13. stoljeću za foavskog grofa [[Rogerije Bernard II, grof Foixa|Rogerija Bernarda II]]. U 15. stoljeću foavski grof [[Gaston IV, grof Foixa|Gaston IV]] oženio je buduću navarsku kraljicu [[Eleonora, kraljica Navare|Eleonoru]], te se tako dio suverenstva nad Andorom ujedinio s navarskom krunom. Godine [[1589]]. navarski kralj [[Henrik IV, kralj Francuske|Henrik III]] naslijedio je francusku krunu, te je on svoj dio suvereniteta nad Andorom ujedinio s francuskom krunom. Po ukidanju monarhije u Francuskoj, šef države je ostao knez Andore, te je stoga predsjednik Francuske i danas knez Andore zajedno s urhelskim biskupom.
Prema jednoj legendi, [[Karlo Veliki]] je poveljom dodijelio zemlju Andorcima kako bi nagradio njihovu borbu protiv [[Mavari|Mavara]]. Kontrola nad teritorijom prešla je u ruke grofa od Urhela, potom su njome zajednički upravljali biskup od Urhela i porodica Kaboe koju su naslijedili grofovi pokrajine Foa. Dva vladara (jedan svjetovni i drugi crkveni) često su se sukobljavali oko prava prvenstva nad dolinom.


[[1278]]. konflikt je razriješen uspostavljanjem podijeljenog suvereniteta nad Andorom između [[francuska|francuskog]] grofa pokrajine Foa (kasnije, šefa francuske države) i biskupa Urhela iz [[Španija|španske]] regije [[Katalonija|Katalonije]]. To je učvrstilo teritoriju ove male kneževine.
Dva vladara (jedan svjetovni i drugi crkveni) često su se sukobljavali oko prava prvenstva nad dolinom. [[1278]]. konflikt je razriješen uspostavljanjem podijeljenog suvereniteta nad Andorom koja je proglašena zajedničkom kneževinom foavskog grofa i urhelskog biskupa. To je učvrstilo teritoriju ove male kneževine.


U periodu između [[1812]]. i [[1814]]. godine, francusko carstvo anektiralo je Kataloniju i podijelilo je na četiri departmana. Andora je također pripojena i ušla je u sastav jednog od departmana.
U periodu između [[1812]]. i [[1814]]. godine, Francusko carstvo anektiralo je Kataloniju i podijelilo je na četiri departmana. Andora je također pripojena i ušla je u sastav jednog od departmana.


[[6. juli|6. jula]] [[1934]]. Rus Boris Skosiref biva proglašen kraljem Andore. [[14. juli|14. jula]] španska vojna policija ulazi u Andoru i zauzima je, ali vrlo brzo biva odbijena prema [[Barcelona|Barceloni]], a nešto kasnije i prema [[Madrid]]u, da bi najzad završila u izgnanstvu u [[Portugal]]a.
[[14. juli|14. jula]] španska vojna policija ulazi u Andoru i zauzima je, ali vrlo brzo biva odbijena prema [[Barcelona|Barceloni]], a nešto kasnije i prema [[Madrid]]u, da bi najzad završila u izgnanstvu u [[Portugal]]a.


Između jula [[1936]]. i juna [[1940]], jedan francuski vojni odred biva upućen u Andoru kako bi spriječio poguban uticaj [[Španski građanski rat|Španskog građanskog rata]] i Frankove [[Španija|Španije]]. Juni [[1940]]. je mjesec kapitulacije [[Francuska|Francuske]] u [[Drugi svjetski rat|Drugom svjetskom ratu]].
Između jula [[1936]]. i juna [[1940]], jedan francuski vojni odred biva upućen u Andoru kako bi spriječio poguban uticaj [[Španski građanski rat|Španskog građanskog rata]] i Frankove [[Španija|Španije]]. Juni [[1940]]. je mjesec kapitulacije [[Francuska|Francuske]] u [[Drugi svjetski rat|Drugom svjetskom ratu]].


[[25. septembar|25. septembra]] [[1939]]. Andora je bila primorana da potpiše mirovni sporazum sa [[Njemačka|Njemačkom]] jer nikada prije toga nije ratifikovala Versajski mirovni ugovor, što ju je, u čisto pravnom pogledu, ostavilo u ratu sa Njemačkom. Državica je uspjela da očuva neutralnost tokom cijelog [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]].
[[25. septembar|25. septembra]] [[1939]]. Andora je bila primorana da potpiše mirovni sporazum sa [[Njemačka|Njemačkom]] jer nikada prije toga nije ratifikovala Versajski mirovni ugovor, što ju je, u čisto pravnom pogledu, ostavilo u ratu sa Njemačkom. Kneževina je uspjela da očuva neutralnost tokom cijelog [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]].


Uzevši u obzir njenu relativnu izolovanost, Andora je ostala na margini evropske historije, sa pokojim vezama sa [[Francuska|Francuskom]] i [[Španija|Španijom]]. Pa ipak, u novije vrijeme njen [[turizam]] bilježi uspjeh, baš kao što su razvoj saobraćaja i telekomunikacija izvukli zemlju iz izolacije. Njen politički sistem je osjetno modernizovan [[1993]].
Uzevši u obzir njenu relativnu izolovanost, Andora je ostala na margini evropske historije, sa pokojim vezama sa [[Francuska|Francuskom]] i [[Španija|Španijom]]. Pa ipak, u novije vrijeme njen [[turizam]] bilježi uspjeh, baš kao što su razvoj saobraćaja i telekomunikacija izvukli zemlju iz izolacije. Njen politički sistem je osjetno modernizovan [[1993]].

Verzija na dan 30 oktobar 2011 u 22:34

Kneževina Andora
Principat d'Andorra
Zastava Andore Grb Andore
Zastava Grb
HimnaRreth flamurit të përbashkuar ("Ujedinjeni oko zastave")
Položaj Andore na karti
Položaj Andore
Glavni grad Andorra la Vella
Službeni jezik katalonski
Državno uređenje  
fr: Nicolas Sarkozy
Urg: Joan Enric Vives Sicília
Albert Pintat Santolària
Zakonodavstvo  
Nezavisnost od Francuske
1278
Površina
• Ukupno
468 km² km2 (193)
• Vode (%)
0
Stanovništvo
• Ukupno
71,882 Procjena u 2007 (194)
154/km2 
Valuta Euro (€) (EUR)
Vremenska zona CET (UTC+1)
- ljeti CEST (UTC+2)
Pozivni broj +376
Internetska domena .ad

Andora je kneževina u jugozapadnoj Evropi smještena u istočnim Pirinejima između Francuske i Španije. Andora je jedna od najmanjih država u svijetu. Ukupna površina je 468 km². Glavni grad je Andora la Vella.

Historija

Prema jednoj legendi, Karlo Veliki je poveljom dodijelio zemlju Andorcima kako bi nagradio njihovu borbu protiv Mavara. Kontrola nad teritorijom prešla je u ruke urhelskog grofa, koji ju je prodao urhelskom biskupu. Biskup je, u bojazni da će grof zatražiti zemlju nazad, potpisao ugovor o zajedničkom suverenitetu s gospodarom Caboeta. Kasnije se Arnalda, gospodarica Caboeta, udala za vikonta Castellbòa, a njihova kćerka i nasljednica Ermesenda u 13. stoljeću za foavskog grofa Rogerija Bernarda II. U 15. stoljeću foavski grof Gaston IV oženio je buduću navarsku kraljicu Eleonoru, te se tako dio suverenstva nad Andorom ujedinio s navarskom krunom. Godine 1589. navarski kralj Henrik III naslijedio je francusku krunu, te je on svoj dio suvereniteta nad Andorom ujedinio s francuskom krunom. Po ukidanju monarhije u Francuskoj, šef države je ostao knez Andore, te je stoga predsjednik Francuske i danas knez Andore zajedno s urhelskim biskupom.

Dva vladara (jedan svjetovni i drugi crkveni) često su se sukobljavali oko prava prvenstva nad dolinom. 1278. konflikt je razriješen uspostavljanjem podijeljenog suvereniteta nad Andorom koja je proglašena zajedničkom kneževinom foavskog grofa i urhelskog biskupa. To je učvrstilo teritoriju ove male kneževine.

U periodu između 1812. i 1814. godine, Francusko carstvo anektiralo je Kataloniju i podijelilo je na četiri departmana. Andora je također pripojena i ušla je u sastav jednog od departmana.

14. jula španska vojna policija ulazi u Andoru i zauzima je, ali vrlo brzo biva odbijena prema Barceloni, a nešto kasnije i prema Madridu, da bi najzad završila u izgnanstvu u Portugala.

Između jula 1936. i juna 1940, jedan francuski vojni odred biva upućen u Andoru kako bi spriječio poguban uticaj Španskog građanskog rata i Frankove Španije. Juni 1940. je mjesec kapitulacije Francuske u Drugom svjetskom ratu.

25. septembra 1939. Andora je bila primorana da potpiše mirovni sporazum sa Njemačkom jer nikada prije toga nije ratifikovala Versajski mirovni ugovor, što ju je, u čisto pravnom pogledu, ostavilo u ratu sa Njemačkom. Kneževina je uspjela da očuva neutralnost tokom cijelog Drugog svjetskog rata.

Uzevši u obzir njenu relativnu izolovanost, Andora je ostala na margini evropske historije, sa pokojim vezama sa Francuskom i Španijom. Pa ipak, u novije vrijeme njen turizam bilježi uspjeh, baš kao što su razvoj saobraćaja i telekomunikacija izvukli zemlju iz izolacije. Njen politički sistem je osjetno modernizovan 1993.

Vlada

Andora je kneževina s izvršnom vlašću odvojenom od zakonodavne. Prema ustavu, zajednički državni poglavari su francuski predsjednik i španski biskup iz Urgela koji nose titulu kneza, ali su njihove nadležnosti ograničene. Stvarna vlast leži u rukama izabranih zastupnika i sudaca.

Podjela Andore

Političke podjele

Andora je podijeljena na sedam okruga, poznatih kao parròquies (jednina parròquia):

Geografija

S obzirom da je smještena na planinskom masivu istočnih Pirineja, reljef Andore se uglavnom sastoji od planina prosječne visine 1997 metara, dok je najviši vrh Coma Pedrosa na 2946 metara. Planine su razdvojene sa tri uske doline koje obrazuju slovo Y, i sustižu se u jednoj dolini koja prati glavni tok rijeke Valira koja teče prema Španiji (na najnižoj tački Andore, na svega 870 metara nadmorske visine).

Klima Andore je vrlo slična klimatskim prilikama njenih susjeda, s tim što visoka nadmorska visina znači i više sniježnih padavina zimi i nešto svježija ljeta.

Privreda

Andora je iskoristila svoj planinski položaj za uspješan razvoj zimskog turizma. Povoljni porezi i carine su također pridonijeli razvoju države.

Stanovništvo

Andora ima 71.882 stanovnika. Od tih, samo 30% su Andorske nacionalnosti, dok su 61% Španci, 6% Francuzi i 3% ostali. Prema religiskoj pripadnosti 94,2% su rimokatolici, 0,4% židovi,0,3% jehovini svjedoci, 0,2% protestanti, ostali 4,9 %.

Kultura

Relevantni članci

Vanjski linkovi