Razlika između izmjena na stranici "Dekadni sistem brojeva"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 3.936 bajtova ,  prije 10 godina
sa sh wiki
m (robot dodaje: pl, qu, be, hu, lv, id, bn, br, vi, el, simple, sh, hi, ht, is, sk, yi, mn, ckb, th, ro, ca, fi, be-x-old, nn, cs, ka, da mijenja: ja:十進法,pt:Sistema de numeração decimal,he:השיטה העשרונית)
(sa sh wiki)
{{Brojevni sistemi}}
'''Dekadni''' ili decimalni brojevni sistem je sistem na bazi 10. To je sistem sa 10 cifara koji svakodnevno koristimo.
'''Dekadni sistem''' (''decimalni sistem, dekadni sustav'' ili u starijim udžbenicima ''desetični sistem'') je način zapisivanja [[broj|brojeva]] koji koristi deset različitih cifara (''znamenki'') i decimalnu tačku (''decimalni zarez'') za zapis veličine broja.
 
Ovo su znakovi koji se koriste za zapisivanje u dekadnom sistemu.
Više o ovoj tematici ćeš naći u članku [[brojevni sistem]].
 
<center>'''0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 .'''</center>
 
Dekadni brojni sistem je pozicioni, što znači da u njemu i pozicija i znak određuju vrijednost cifre u zapisu broja. Negativni brojevi se označavaju predznakom "-". Predzak "+" za pozitivne brojeve ce obično izostavlja.
Decimalna tačka označava početak razlomljenog dijela broja. U zapisu brojeva bez razlomljenog dijela odnosno cijelih brojeva se decimalna tačka izostavlja. U matematici se koristi decimalna tačka, dok se u ekonomiji koristi decimalni zarez pošto se u velikim brojevima tačkom razdvajaju po tri cifre.
 
Cifra 0 označava nultu a cifra 1 jediničnu vrijednost. Ostale vrijednosti cifara su izvedene po sljedećem sistemu. U nastavku teksta koristimo znak + da označimo vrijednost koja se dobija dodavanjem lijeve vrijednosti desnoj, a znak = označava da je lijeva vrijednost jednaka desnoj.
 
<center> 1 + 1 = 2 </center>
<center> 1 + 2 = 3 </center>
<center> 1 + 3 = 4 </center>
<center> 1 + 4 = 5 </center>
<center> 1 + 5 = 6 </center>
<center> 1 + 6 = 7 </center>
<center> 1 + 7 = 8 </center>
<center> 1 + 8 = 9 </center>
 
Da bi se zapisala vrijednost 1 + 9 koristi se oznaka 10. Cifra 1 se nalazi na drugoj poziciji u zapisu što znači da se njena početna vrijednost uveličava 1 + 9 odnosno 10 puta. Broj 10 puta veći od broja 10 se označava sa 100, prvobitna vrijednost cifre se množi sa 10 za svaku poziciju levo od decimalnog zareza. Analogno važi za zapise 1000, 10000, 100000 itd. Isto pravilo važi i za ostale cifre. Zapis 123 se odnosi na jednu stotinu, dvije desetice i tri jedinice. Na bosanskom jeziku se ovaj broj čita odnosno piše "sto dvadeset i tri". Razlomljeni dio se koristi za zapisivanje veličine manje od 1 a veće od 0. Na primjer, deseti dio jedinice se piše 0,1, stoti dio 0,01 itd. Dakle, za svaku poziciju desno od decimalnog zareza nominalna vrijednost cifre se dijeli na deset. Tako broj 0,003 predstavlja tri hiljadita dijela jedinične vrijednosti.
 
Dekadni sistem je najrasprostranjeniji sistem za zapis brojeva na svijetu. Ovo je vjerovatno posljedica činjenice da ljudi imaju deset prstiju na rukama. U istoriji su poznati razni drugi brojevni sistemi. Na primer: Vavilonci su koristili sistem sa šezdeset različitih cifara, a Maje sa dvadeset.
 
Simboli uobičajno korišteni za cifre se u Evropi zovu arapske cifre. Ovaj sistem zapisa su Indijci prenijeli Arapima, koji su potom isti sistem donijeli u Evropu. Arapi i Evropljani, međutim danas koriste nešto drugačiji zapis za određene cifre.
 
== Decimalna tačka ili decimalni zarez ==
Decimalni zapis definitivno utemeljuje u Evropi [[Simon Stevin]], flamanski matematičar, koji pored indo-arapskih cifara prihvata i decimalnu tačku kakvu je već par godina ranije upotrijebio Kristofero Klavijus. Stevin [[1585.]] godine objavljuje knjigu ''Desetice'' (''La Theinde'') i od tada se ustalio način zapisa brojeva u Evropi.
 
Nedoumica oko toga, da li se piše decimalna tačka ili decimalni zarez je novijeg datuma. U pitanju je isključivo pripadnost određenoj školi onoga ko je autor knjiga i udžbenika. Pripadnici francuske i njemačke škole koriste decimalni zarez, dok angloamerička škola koristi tačku. Decimalna tačka je historijski prva.
 
I računarska industrija ima problema sa miješanjem tačke i zareza. Čak je u programskom jeziku [[COBOL]] u jednoj od uvodnih sekcija mogla da se navede naredba
:DECIMAL-POINT IS COMA
što je značilo da se pri radu sa brojevima koristi zapeta da razdvaja celobrojni od razlomljenog dijela, u suprotnom se koristi tačka. Ostali programski jezici koriste isključivo tačku.
 
Ni [[MS Windows]] nije pošteđen od ovakvih problema. Međutim, rješenje je nađeno posredno, tako što se može odabrati način ispisa broja.
 
{{stub-mat}}

Navigacija