Jump to content

Cell (mikroprocesor): razlika između verzija

nema sažetka izmjene
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
m (r2.6.4) (robot mijenja: pt:Cell (microprocessador))
No edit summary
[[Datoteka:Cell-Processor.jpg|thumb|desno|150px|Cell procesor]]
'''Cell''' je mikroprocesorska[[mikroprocesor]]ska arhitektura zajednički razvijena od strane Sony Computer Entertainment, odjela korporacije Sony, zatim, [[IBM]]-a, i [[Toshiba]]-e; alijanse poznate kao "STI". Dizajn kompjuterske arhitekture i prva primjena su djelo STI Dizajnerskog centra u gradu Austin, Texas i produkt su četverogodišnjeg rada, počevši od marta 2001. [[Sony]] izvještava da je budžet bio 400 miliona američkih dolara. Cell je "stenogramski" izraz za "Cell Broadband Engine Architecture", uobičajeno skraćene kao CBEA ili Cell BE in part. Cell kombinuje "Power Architecture" jezgru opće namjene koja ima skromne osobine sa moderniziranim koprocesorskim elementima koji značajno ubrzaavaju [[multimedija|multimedijske]] sadržaje i aplikacije vektorskog procesiranja, kao i mnoge druge vrste posebno namijenjenog računanja.
 
Prva važna comercijalnakomercijalna primjena procesora Cell je u [[Sony]] igraćoj konzoli [[PlayStation]] 3.
 
"Mercury Computer Systems" ima dual Cell server, "dual Cell blade" [[server]]sku konfiguraciju, '''rugedizovani''' [[računar]] koji je namijenjen korištenju u nepovoljnom okruženju sa jakim vibracijama[[vibracija]]ma, ekstremnim temperaturama i vlažnim i prašnjavim uslovima; kao i [[PCI]] Express ubrzivačku ploču u različitim fazama proizvodnje.
 
Toshiba je predstavila plan da ugrađuje Cell procesore u [[televizor]]e visoke definicije.
 
Egzotične osobine poput XDR memorijskog subsistema i koherentne Element Interconnect Bus (EIB) međuveze, omogućit će da se ubuduće kod [[superkompjuter]]a upotrijebi Cell-ova natprosječna sposobnost u jezgrama pokretnog zareza.
==Vanjski linkovi==
*[http://www.ibm.com/developerworks/power/cell/ "Cell Broadband Engine" resursni centar]