Razlika između izmjena na stranici "Dnevnik Anne Frank"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
nema sažetka izmjene
m (r2.5.1) (robot dodaje: cy, de, eo, eu, gl, ka, la, lv, no, pl, simple, sr, sv, th, zh-yue uklanja: bg mijenja: zh)
Kao progonjeni židovi, porodica Frank se pred [[nacisti]]ma sakriva u tajnim prostorijama firme njenog oca u [[Amsterdam]]u, takozvanom Achterhuis ([[bosanski jezik|bosanski]]: "zadnja kuća"). Za vrijeme dvogodišnjeg skrivanja, sve do izdaje njihovog skloništa, Anne u [[dnevnik]]u zabilježava događaje u skloništu i strepnje i probleme koji se razvijaju pri životu u takvim uslovima. U dnevniku su zadržane i emocionalne erupcije svih stanovnika Achterhuisa. Tako je vidljiva ljubomora pri podjeli namirnica, ljubomora stanara jednih prema drugima, te strahovi od izdaje i dolaska [[Gestapo|Gestapa]]. Također je vidljivo kako neke sitne stvari u ovakvim uslovima dobijaju na vrijednosti. Naprimjer, jedan od najvažnijih posjeda Anne je obični češalj koji je i izvor nekoliko konfrontacija Anne sa njenom sestrom Margot. Anne u zapisima prikazuje i želje tinejdžerke tog vremena, ali i nemogućnosti privatnosti u tim uvjetima. Ovaj dnevnik je jedan od rijetkih zapisa koji pokazuju zavisnost o drugima i strah od režima tog vremena.
 
Dnevnik Anne Frank u originalu, nalazi se u ''Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie''/holandskom institutu za ratnu dokumentaciju. Izdano djelo je preuređen izvod iz dvije do tri varijante dnevnika.
u tom dnevniku 15-godišnja djevojčica opisuje dane u skrovištu.. Ubijena je u koncentraciskom logoru .. jedino je njezin otac Otto frank preživio.
 
{{stub-hist}}
Anonimni korisnik

Navigacija