Razlika između verzija stranice "Muhamed Reza Pahlavi"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot dodaje: fo:Muhammad Reza Pahlavi
Amirobot (razgovor | doprinosi)
Red 33: Red 33:
[[bg:Мохамед Реза Пахлави]]
[[bg:Мохамед Реза Пахлави]]
[[ca:Mohammad Reza Pahlavi]]
[[ca:Mohammad Reza Pahlavi]]
[[ckb:محه‌مه‌د ره‌زا په‌هله‌وى]]
[[cs:Muhammad Rezá Pahlaví]]
[[cs:Muhammad Rezá Pahlaví]]
[[da:Mohammad Reza Pahlavi]]
[[da:Mohammad Reza Pahlavi]]

Verzija na dan 21 novembar 2011 u 11:49

Muhamed Reza

Muhamed Reza Pahlavi (perzijski: محمد رضا پهلوی‎; Teheran, 26. oktobra 1919. - Kairo, 27. jula 1980.), posljednji iranski šah.

U ustavnoj krizi 1953. došao je u sukob s predsjednikom vlade i vođom Nacionalne stranke Irana Muhamed Mossadeghom, koji se protivio velikim ovlastima šaha i učešću stranoga kapitala u iranskoj naftnoj industriji. Muhamed Reza Pahlavi sklonio se u Italiju, ali se poslije intervencije vojske koja mu je pružila podršku vratio u zemlju i oborio Mossadegha s vlasti.

Reformama iz 1963. pokušao je modernizovati državu. Povezanost s američkim kapitalom, pretjerano bogaćenje i odvlačenje bogatstva iz zemlje, zatim nedemokratski režim vlasti s osloncem na vojsku i nasilno gušenje opozicije, izazvali su otpor naroda, na koji su počeli najviše uticati vjerske vođe muslimana šijita. Nezadovoljne mase, predvođene ajatolahom R. Homeinijem, provele su revoluciju protiv šaha i dinastije Pahlavi, te je Muhamed Reza pod općim pritiskom 1979. napustio zemlju. Kada je u martu 1979. referendumom izglasovana Islamska Republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala.