Razlika između izmjena na stranici "Maseru"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 13 bajtova ,  prije 9 godina
nema sažetka izmjene
m (robot uklanja: nap:Maseru (deleted))
}}
 
'''Maseru''' je glavni grad države [[Lesoto]]. On je također glavni grad Distriktadistrikta Maseru. Smješten je na rijeci [[Mohokare]], na granici sa [[Južnoafrička Republika|Južnoafričkom Republikom]]. To je jedini veći grad Lesota sa populacijom od oko 227.880 stanovnika (podaci iz 2006. godine). U početku je bio osnovan kao policijski kamp, da bi po uspostavi britanskog protektorata 1869. godine postao glavni grad. Po proglašenju nezavisnosti zemlje, 1966. godine, potvrđen mu je status glavnog grada. Značenje imena na Sesoto jeziku je "mjesto crvene pješčane stijene".
 
== Geografija i klima ==
Maseru je smješten na sjeverozapadu Lesota na rijeci Mohokare, uz granicu sa Južnoafričkom Republikom. Dvije zemlje su povezane Maseru mostom, na kojem je smješten i granični prelaz. U Južnoafričkoj Republici grad koji je najbliži Maseru je Ladybrand. Nadmorska visina grada je oko 1.600 metara iznad nivoa mora, a njegova površina iznosi oko 138 kvadratnih kilometara.
 
Maseru je smješten na sjeverozapadu Lesota na rijeci Mohokare, uz granicu sa Južnoafričkom Republikom. Dvije zemlje su povezane Maseru mostom, na kojem je smješten i granični prelaz. U Južnoafričkoj Republici grad koji je najbliži Maseru je [[Ladybrand]]. Nadmorska visina grada je oko 1.600 metara iznad nivoa mora, a njegova površina iznosi oko 138 kvadratnih kilometara.
Maseru ima umjerenu klimu, karakterističnu po kišnim toplim, ljetima, i hladnim, suhim zimama. Prosječna temperatura tokom ljetnog perioda (decembar - mart) je oko 22° celzijusa (u daljem tekstu C), dok je prosječna temperatura u zimskom periodu (juni - septembar) oko 9 °C. Najtopliji mjesec je januar (temperature između 15 °C i 33 °C). Najhladniji mjesec je juli (temperature između -3 °C i 17 °C). Prosječna količina padavina je od 7 mm u junu pa sve do 141 mm u februaru.
 
Maseru ima umjerenu klimu, karakterističnu po kišnim toplim, ljetima, i hladnim, suhim zimama. Prosječna temperatura tokom ljetnog perioda (decembar - mart) je oko 22 °C celzijusa (u daljem tekstu C), dok je prosječna temperatura u zimskom periodu (juni - septembar) oko 9 °C. Najtopliji mjesec je januar (temperature između 15 °C i 33 °C). Najhladniji mjesec je juli (temperature između -3 °C i 17 °C). Prosječna količina padavina je od 7 mm u junu pa sve do 141 mm u februaru.
 
== Demografija ==

Navigacija