Razlika između verzija stranice "Ibrahim (sura)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
m r2.7.1) (robot dodaje: diq:İbrahim (sura)
Red 61: Red 61:
[[bg:Ибрахим (сура)]]
[[bg:Ибрахим (сура)]]
[[ce:Сура Ибрахlим]]
[[ce:Сура Ибрахlим]]
[[diq:İbrahim (sura)]]
[[en:Ibrahim (sura)]]
[[en:Ibrahim (sura)]]
[[fa:ابراهیم (سوره)]]
[[fa:ابراهیم (سوره)]]

Verzija na dan 4 decembar 2011 u 05:22

سورة إبراهيم
Al-Baqara
"Ibrahim"
KlasifikacijaMekanska
Red. br. u Kur'anu14
Br. ajeta u suri52
Br. sedždi-tilavetnema

Sura Ibrahim Arapski: سورة إبراهيم, (Suretu Ibrahim), je 14. sura svete knjige muslimana, Kur'an. Ima 52 ajeta i ubraja se u takozvane "mekanske sure".

Sadržaj

Elif-Lam-Ra

Originalni tekst sure "Ibrahim"
Originalni tekst sure "Ibrahim"

Početak sure Ibrahim, počinje sa tri slova arapskog jezika, međusobno povezana: أ ل ر (Elif, Lam, Ra). Različita su mišljenja Islamskih učenjaka u vezi značenja ovog ajeta. Ibn Kesir u svome tefsiru navodi 5 mišljenja od kojih navodi kao najjače da su to takozvani "Mutešabih" ajeti[1]. A poznati moderni mufessir Sejid Kutb u svome djelu "U okrilju Kur'ana" kaže da je u tim ajetima Allah otkrio srž građe Kur'ana, kao što atom tvori materiju, tako i spomenuta slova tvore Kur'an, nadalje kaže da je samim time ovaj ajet "Mudžiza" (čudo) Kur'ana.

Ime sure

Sura je dobila ime po Poslaniku Ibrahimu koji je na drugom mjestu u Kur'anu nazvan "Allahov prijatelj"

Šejtanova hutba

U suri se spominje takozvani "Šejtanov govor" (22. ajet) koji će biti održan na Sudnjem danu, nakon obračuna:

  • " I kada bude sve riješeno, šejtan će reći: "Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, već sami sebe, niti ja mogu vama pomoći niti vi možete pomoći meni. Ja nemam ništa s tim što ste me prije smatrali Njemu ravnim." Nevjernike, sigurno, čeka bolna patnja."





...Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer - lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu, o­no plod svoj daje u svako doba koje Gospodar njegov odredi - a Allah ljudima navodi primjere da bi pouku primili. A ružna riječ je kao ružno drvo: iščupanom drvetu s površine zemlje nema opstanka.

Kur'an

Također pogledajte

Reference

  1. ^ "On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni (Mutešabih). Oni čija su srca pokvarena - željni smutnje i svog tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" - A samo razumom obdareni shvaćaju". (Kur'an, Ali Imran.7)


Izvori

  • Tefsir Ibn-Kesira
  • "U okrilju Kur'ana" Sejid Kutb
  • "Uvod u tefsirsku i hadisku nauku" Mehmed Handžić
  • "Uvod u Tefsir" Dr. Safet Halilović