Razlika između verzija stranice "Bridgestone"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
IvanOS (razgovor | doprinosi)
No edit summary
m r2.7.2) (robot mijenja: bg:Бриджстоун (фирма)
Red 48: Red 48:
[[Kategorija:Japanske kompanije]]
[[Kategorija:Japanske kompanije]]


[[bg:Бриджстоун (фирма)]]
[[bg:Bridgestone]]
[[ca:Bridgestone]]
[[ca:Bridgestone]]
[[cs:Bridgestone]]
[[cs:Bridgestone]]

Verzija na dan 4 decembar 2011 u 18:39

Bridgestone
IndustrijaProizvodnja
SjedišteSjedište:
Šablon:ZD-J Tokyo, Japan
Ključne osobeShoshi Arakawa, CEO
ProizvodiGuma
PrihodUS$ 1.5 Billion (2007.)
Neto dobitUS$ 29.7 Billion (2007.)
Zaposleni133.752 (2007.)
Veb-sajtwww.bridgestone.com

Bridgestone (株式会社ブリヂストン) je japanski proizvođač guma. Founded in 1931 u gradu Kurume by Shojiro Ishibashi (Ishibashi Shjir), na Bridgestone je ime doslovan prijevod preklapaju u engleski jezik of Ishibashi , koji means stone bridge in japanski (na engleskom bismo say properly stone most).

Nakon završetka Drugog svjetskog rata Bridgestone poče proizvodnju motocikla, a profiti su bili povećani su odredbe o umoriti brandovi kao što su Honda, Suzuki i Yamaha, i tako proizvodnju motocikla je zatvorena 1972.Ipak, u 1973 je Bridgestone 125 GP, produced by tehničkom i pilot Jos Schurgens na temelju modela serije Dual Twin'175 ', osvojio je pobjedu na Grand Prix Belgije u Spa-Francorchamps, čak i na trećem mjestu u klasi 125 od Motocikl. In 1988, Bridgestone stečena američki natjecatelj Firestone.

Sport

Bridgestone gume za natjecanje isporučuje auto koji pokretu, te je jedini ponuđač u Motociklsvijet i GP2 Series i Formula 1.

Formula 1

Prvi ulog je Bridgestone Formula 1 su provedene od strane pojedinaca u Grand Prix of Japan Kazuyoshi Hoshino na starom Tyrrell 1976, isti Hoshino i Noritake Takahara na japanski kojima u 1977.

Kuća ima debuted u trajnu i službene Australian Grand Prix prva utrka u sezoni 1997 godine, a prva pobjeda na već došao u njegov McLaren-Mercedes driven by David Coulthard. Bridgestone je osvojio vozača i graditelji naslova 1998 do 2004 s prvim McLaren i Ferrari onda, koja je postupno zatvoriti partnerstvo tehnologija sve više usko.

Nakon oproątaj Goodyear F1 krajem 1998, Bridgestone je prije dvije sezone jedini dobavljač Michelin od sezone 2001 koja je postepeno privlačio sebi više timova koji ne vole poseban tretman rezerviran za Ferrari . Posljednjih godina, bipolarity guma, u stvari, samo Ferrari i manji timovi poput Minardi i Jordan koristiti Bridgestone gume, mada to je bio samo da se u 2005 Premašili Michelin Bridgestone u učinkovitosti.

Od 2007 sezone Bridgestone postati jedini dobavljač guma za sve F1 single-seaters. U ovoj sezoni je bilo uvođenje bijelom trakom oslikane rukom na spoj mekane gume za razliku od tvrdih složena.