Razlika između verzija stranice "Kelebrimor"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot dodaje: hu:Celebrimbor
m sitne ispravke
Red 1: Red 1:
'''Kelebrimor''' je imaginarni lik iz [[Tolkin|Tolkinovih]] dijela. On je bio sin [[Kurufin|Kurufina]], petog Feanorovog sina i jedini poznati Feanorov unuk. Pretpostavlja se da je rođen u [[Srednja zemlja|Srednjoj zemlji]]. Nakon Bitke iznenadnog plamena (u [[Prvo doba sunca|Prvom dobu]]) pobjegao je u [[Nargotrond]] sa [[Kelegorm|Kelegormom]] i [[Kurufin]]om. Kada su Kelegorm i Kurufin pokušali da ubiju [[Beren]]a i [[Lutijena|Lutijenu]], Kelebrimor se odrekao svog oca i ostao je u Nargotrondu. Nakon potonuća [[Beleriand]]a, Kelebrimor 700. godine [[Drugo doba sunca|Drugog doba]] osniva vilin-kraljevstvo u Eregionu. Bio je veliki prijatelj [[Patuljci|Patuljaka]] [[Morija|Morije]]. [[Sauron]], prerušen u dobrog duha Atanatara, dolazi kod Kelebrimora i nagovora da da počne kovanje Prstenova Moći. Kelebrimor je iskovao sedam prstenova za Patuljke i devet za ljude. U tajnosti od Saurona, napravio je tri vilin-prstena moći: Vilju, Najru i Nenju. Kada je Sauron iskovao [[Prsten Moći]] i zatražio vlast nad Vilenjacima, Kelebrimor je počeo rat. Sauron je uništio Eregion i stavio Kelebrimora na muke. Kelebrimor je odao gdje su sedam i devet prstenova, ali nije izdao tri vilin-prstena, izdahnuvši na mukama.
'''Kelebrimor''' je imaginarni lik iz [[Tolkin]]ovih djela. On je bio sin [[Kurufin]]a, petog Feanorovog sina, i jedini poznati Feanorov unuk. Pretpostavlja se da je rođen u [[Srednja zemlja|Srednjoj zemlji]]. Nakon Bitke iznenadnog plamena (u [[Prvo doba sunca|Prvom dobu]]) pobjegao je u [[Nargotrond]] sa [[Kelegorm]]om i [[Kurufin]]om. Kada su Kelegorm i Kurufin pokušali da ubiju [[Beren]]a i [[Lutijena|Lutijenu]], Kelebrimor se odrekao svog oca i ostao je u Nargotrondu. Nakon potonuća [[Beleriand]]a, Kelebrimor 700. godine [[Drugo doba sunca|Drugog doba]] osniva vilin-kraljevstvo u Eregionu. Bio je veliki prijatelj [[Patuljci|Patuljaka]] [[Morija|Morije]]. [[Sauron]], prerušen u dobrog duha Atanatara, dolazi kod Kelebrimora i nagovara ga da počne kovanje Prstenova Moći. Kelebrimor je iskovao sedam prstenova za Patuljke i devet za ljude. U tajnosti od Saurona, napravio je tri vilin-prstena moći: Vilju, Najru i Nenju. Kada je Sauron iskovao [[Prsten Moći]] i zatražio vlast nad Vilenjacima, Kelebrimor je počeo rat. Sauron je uništio Eregion i stavio Kelebrimora na muke. Kelebrimor je odao gdje su sedam i devet prstenova, ali nije izdao tri vilin-prstena, izdahnuvši na mukama.
{{Feanor}}
{{Feanor}}
{{Silmarilion}}
{{Silmarilion}}

Verzija na dan 10 decembar 2011 u 00:15

Kelebrimor je imaginarni lik iz Tolkinovih djela. On je bio sin Kurufina, petog Feanorovog sina, i jedini poznati Feanorov unuk. Pretpostavlja se da je rođen u Srednjoj zemlji. Nakon Bitke iznenadnog plamena (u Prvom dobu) pobjegao je u Nargotrond sa Kelegormom i Kurufinom. Kada su Kelegorm i Kurufin pokušali da ubiju Berena i Lutijenu, Kelebrimor se odrekao svog oca i ostao je u Nargotrondu. Nakon potonuća Belerianda, Kelebrimor 700. godine Drugog doba osniva vilin-kraljevstvo u Eregionu. Bio je veliki prijatelj Patuljaka Morije. Sauron, prerušen u dobrog duha Atanatara, dolazi kod Kelebrimora i nagovara ga da počne kovanje Prstenova Moći. Kelebrimor je iskovao sedam prstenova za Patuljke i devet za ljude. U tajnosti od Saurona, napravio je tri vilin-prstena moći: Vilju, Najru i Nenju. Kada je Sauron iskovao Prsten Moći i zatražio vlast nad Vilenjacima, Kelebrimor je počeo rat. Sauron je uništio Eregion i stavio Kelebrimora na muke. Kelebrimor je odao gdje su sedam i devet prstenova, ali nije izdao tri vilin-prstena, izdahnuvši na mukama.


 
Finve
 
Míriel
 
Mahtan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fëanor
 
 
 
Nerdanela
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maidros
 
 
Kelegorm
 
 
Kurufin
 
 
Amras
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maglor
 
Karantir
 
 
Amrod
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kelebrimbor