Razlika između verzija stranice "Ekspresionizam"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot dodaje: mk:Експресионизам
Vagobot (razgovor | doprinosi)
m Bot: Interwiki za izabrane članke za es:Expresionismo
Red 16: Red 16:


{{Link FA|lv}}
{{Link FA|lv}}
{{Link FA|es}}


[[af:Ekspressionisme]]
[[af:Ekspressionisme]]

Verzija na dan 13 decembar 2011 u 11:14

"Babelsberg Einsteinturm" (astrofizička opservatorija koju je sagradio Einstein u Potsdam-u, je primjer ekspresionizma u arhitekturi. Projektant Erich Mendelsohn, puštena u rad 1924.

Ekspresionizam je termin koji je koristila grupa njemačkih umjetnika 20. st. kako bi opisala svoja estetska načela u umjetnosti. Taj se izraz može koristiti za svaki umjetnicki rad u kojem je objektivna stvarnost pomaknuta da bi opisala unutarnje stanje umjetnika.

Kao poseban umjetnički pokret, njemačko ekspresionističko slikarstvo ranih 1900-ih razvija reakciju na inertne akademske standarde prethodnog vijeka. Odbija slikoviti naturalizam da bi pokazalo izravnost emocionalne ekspresije karakterizirane debelim iskrivljenim formama i napadnim bojama. Prvi eksp. slikari su grupa nazvana "Die Brücke" (most), koja je osnovana u Dresdenu 1905. god. Njihov manifest ističe važnost emocionalnog doživljaja kao testa moralnih i umjetnickih vrijednosti. "Die Brücke" crpi poticaj od suvremenih francuskih pokreta znanih kao fovizam i ranijih umjetnika Paul Gauguina, Vincent Van Gogha, Henri de Toulouse-Lautreca i Muncha.

Druga eksp. grupa, "Der Blaue Reiter" (plavi jahač) osnovana je u Münchenu 1911. god. Ime su dobili po jednoj slici Kandinskog, koji s Franzom Marcom formulira nove estetske vrijednosti grupe. Ekspresionizam je imao važan uticaj na umjetnost 20. st. i na umjetnike u New Yorku 1940-ih i 1950-ih godina.

1933. su nacisti proglasili ekspresionizam kao "izopačenu umjetnost".


Šablon:Link FA Šablon:Link FA