Razlika između verzija stranice "Pobačaj"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot mijenja: mr:गर्भपात
Vagobot (razgovor | doprinosi)
m Bot: Interwiki za izabrane članke za hr:Pobačaj
Red 34: Red 34:


[[Kategorija:Ginekologija]]
[[Kategorija:Ginekologija]]
{{Link FA|hr}}


[[an:Alborto]]
[[an:Alborto]]

Verzija na dan 13 decembar 2011 u 16:08

Pobačaj ili abortus je naziv za prekid trudnoće koji završava uništenjem, odnosno smrti fetusa ili embriona. Razlikuju se spontani abortus - uzrokovan bolešću, ozljedom ili nekim drugim prirodnim razlozima i izazvani abortus koji nastaje kao posljedica hirurškog postupka.

Spontani pobačaj

Prekid trudnoće prije navršene 28 sedmice gestacije ploda, čija tjelesna težina iznosi manje od 1000 grama, te kao takav nije sposoban preživjeti. Učestalost spontanih pobačaja se procjenjuje na oko 10 do 15% svih trudnoća, ali ovaj podatak nije u potpunosti relevantan jer u statistiku ulaze samo trudnoće koje su dokazane, što isključuje trudnoće do 5 ili 6 nedjelje. Uzroci pobačaja mogu biti od ploda i od majke.

Najčešći uzroci

Vrste sponatinih pobačaja

Nasilni ili izazvani pobačaj

Razlikujemo zakonski i kriminalni nasilni pobačaj.

Izazvani abortus se od prastarih vremena koristi kao primitivna metoda kontrole rađanja. Sa stvaranjem velikih monoteističkih religija, odnosno nacionalnih država, kojima su u nerođenoj djeci vidjele potencijalne ljudske resurse, na abortus se s vremenom počelo negativno gledati. Taj se stav manifestirao u mnogim zakonodavstvima koje su zabranile abortus.

Tek 1970-ih, pod uticajem feminizma, abortus se počeo legalizovati pod određenim uslovima. To je s vremenom izazvalo oštru debatu između zagovornika (Pro Choice) i protivnika (Pro Life) prava na abortus, pri čemu protivnici drže kako je embrij, odnosno fetus, ljudsko biće koje ima pravo na život. Protivnici prava na abortus, među kojima se nalazi Katolička crkva, u nekim slučajevima, kao u Poljskoj, su uspjeli ishoditi ponovnu zabranu abortusa.

U SAD debata o abortusu ne samo što ima značajan uticaj na politička zbivanja, nego povremeno eskalira u nasilje.

U Bosni i Hercegovini abortus se vrši u 8 sedmici, a najkasnije u 10 sedmici trudnoće i spada u domen ginekologije. Zakonski pobačaj u trudnoćama preko 10 sedmica se vrši samo u iznimnim slučajevima, ukoliko je ugroženo zdravlje majke i u nekim socijalnim slučajevima. Za vršenje ovog abortusa neophodno je pismeno odobrenje komisije sastavljenje od tri ljekara i socijalnog radnika koji donose odluku u slučaju da postoje objektivni razlozi. Šablon:Link FA