Razlika između verzija stranice "Koala"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
Red 1: Red 1:
[[Datoteka:Koala climbing tree.jpg|mini|Koala (''Phacsolarctos cinereus'')]]
[[Datoteka:Koala climbing tree.jpg|mini|Koala (''Phacsolarctos cinereus'')]]
'''Koala''' je [[životinja]] iz porodice [[sisar]]a i torbara. [[Latinski jezik|Latinski]] naziv joj je ''Phacsolarctos cinereus'' što znači pepeljasto sivi medvjedić torbar.
'''Koala''' je [[životinja]] iz porodice [[sisari|sisara]] i [[torbari|torbara]]. [[Latinski jezik|Latinski]] naziv joj je ''Phacsolarctos cinereus'', što znači pepeljastosivi medvjedić torbar.


== Opis ==
== Opis ==
Krzno joj je sivo. Ima veliki crni nos i velike dlakave uši, te dugačke ruke i kratke noge s vrlo dugim i oštrim kandžama za lahko penjanje i držanje na drveću. Gotovo da nema repa. Mnogi misle da je [[medvjed]] i da je umiljata životinja, ali je to jedna jako ratoborna životinja, a najjače joj je oružje [[mokraća]], koja je jako ljepljiva. Ima jako oštre zube koji joj pomažu da lakše žvače [[eukaliptus]]ovo lišće.

Krzno joj je sivo. Ima veliki crni nos i velike dlakave uši. Koala ima dugačke ruke i kratke noge sa vrlo dugim i oštrim kljovama za lako penjanje i držanje na drveću. Gotovo da nema repa. Mnogi misle da je medvjed i da je umiljata životinja, ali je on jedna jako ratoborna životinja i najjače oružje mu je mokrača, koja je jako ljepljiva.Ima jako oštre zube koji joj pomažu da lakše žvače eukaliptusovo lišće


== Stanište ==
== Stanište ==
Živi samo u [[Australija|Australiji]] i dijelovima [[Nova Gvineja|Nove Gvineje]]. Uglavnom živi na eukaliptusima i silazi samo kako bi prešla na drugo drvo. Može spavati i do 18 sati. Ne može se prilagoditi životu na drugim prostorima osim Australije jer nema potrebne količine eukaliptusovog lišća.

Koala je životinja koja pretežno živi samo u [[Australija|Australiji]] i dijelovima [[Papua Nova Gvineja|Nove Gvineje]]. Koala uglavnom živi na drveću [[eukaliptus]]a i silazi samo kako bi prešao na drugo drvo. A zna spavati i do 18 sati.Koala se nemože prilagoditi životu na drugim prostorima osim Australije jer nema potrebne količine eukaliptusovog lišća.


== Ishrana ==
== Ishrana ==
Koala je jako izbirljiva u ishrani. Jede samo lišće posebnih vrsta eukaliptusa. [[Voda|Vodu]] uzima iz biljaka u ishrani tako da je rijetko pije.

Koala je jako izbirljiva u hrani jede samo lišće posebnih vrsta [[eukaliptus]]a. Vodu uzima iz biljaka u ishrani tako da rijetko pije vodu.


[[Kategorija:Torbari]]
[[Kategorija:Torbari]]

Verzija na dan 13 decembar 2011 u 20:48

Koala (Phacsolarctos cinereus)

Koala je životinja iz porodice sisara i torbara. Latinski naziv joj je Phacsolarctos cinereus, što znači pepeljastosivi medvjedić torbar.

Opis

Krzno joj je sivo. Ima veliki crni nos i velike dlakave uši, te dugačke ruke i kratke noge s vrlo dugim i oštrim kandžama za lahko penjanje i držanje na drveću. Gotovo da nema repa. Mnogi misle da je medvjed i da je umiljata životinja, ali je to jedna jako ratoborna životinja, a najjače joj je oružje mokraća, koja je jako ljepljiva. Ima jako oštre zube koji joj pomažu da lakše žvače eukaliptusovo lišće.

Stanište

Živi samo u Australiji i dijelovima Nove Gvineje. Uglavnom živi na eukaliptusima i silazi samo kako bi prešla na drugo drvo. Može spavati i do 18 sati. Ne može se prilagoditi životu na drugim prostorima osim Australije jer nema potrebne količine eukaliptusovog lišća.

Ishrana

Koala je jako izbirljiva u ishrani. Jede samo lišće posebnih vrsta eukaliptusa. Vodu uzima iz biljaka u ishrani tako da je rijetko pije.

Šablon:Link FA