Razlika između izmjena na stranici "Pariska komuna"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 49 bajtova ,  prije 9 godina
m
r2.7.2) (robot dodaje: bo:ཕ་རིའི་ཀོ་མུ་ནེ། (༡༨༧༡); kozmetičke promjene
m (Bot: Interwiki za izabrane članke za eu:Parisko Komuna)
m (r2.7.2) (robot dodaje: bo:ཕ་རིའི་ཀོ་མུ་ནེ། (༡༨༧༡); kozmetičke promjene)
Počeo se formirati "Centralni komitet" Garde, a Louis-Adolphe Thiers, predsjednik nove, treće francuske republike, je postao svijestan da bi u toj trenutno nestabilnoj situaciji taj organ mogao postati alternativni centar političke moći. Uz to, bojao se i toga da bi se radnici mogli naoružati oružjem Nacionalne garde i izazvati Pruse.
 
Tu su se tada događali razni događaji i historijske knjige o tom kratkom razdoblju do osnivanja Komune nisu baš jasne, ali ono što je jasno je to da je Nacionalna garda, prije nego što su Prusi ušli u Pariz, uz pomoć običnih građana sklonila sve topove (koje su smatrali svojim vlasništvom) daleko od Prusa i čuvala ih je na sigurnom. Jedno od glavnih "topovskih parkirališta" je bilo na vrhu [[Montmartre|Montmartrea]]a.
 
== Uspon i priroda komune ==
Dok je Centralni komitet Nacionalne garde zauzimao sve radikalnije stajalište i osvajao sve više autoriteta, vlada nije mogla dozvoliti da isti ima na neodređeno vrijeme na raspolaganju četiristo topova. Zbog toga je Thiers, kao prvi korak, 18. marta naredio redovnim trupama da uzmu topove pohranjene na Buttes Montmartreu. Ali, umjesto da izvrše naredbu vojnici su prijateljevali s Nacionalnom gardom i stanovnicima. Kad im je njihov general [[Claude Martin Lecomte]] dao naredbu da pucaju na nenaouržanu gomilu oni su ga srušili s konja. Nakon čega su ga streljali, zajedno s generalom Thomasom - omraženim bivšim komandantom Garde kojeg je ulovila gomila u vanjskim bulevarima.
 
Još se vojnih jedinica pridružilo pobuni koja se toliko brzo širila da je predsjednik Thiers naredio brzu evakuaciju Pariza od strane svih još poslušnih oružanih snaga, policije i upravitelja i specijalista svih vrsta. I on sam je pobjegao, njima na čelu, prema [[Versailles|Versaillesu]]u. Centralni komitet Nacionalne garde je sad ostao jedina efektivna vlada u Parizu; zato je odmah abdicirirao svoj autoritet i pripremio izbore za komunalni Savjet, koji su se održali 26. marta.
 
Komunalni savjet od 92 člana je bio sastavljen od kvalificiranih radnika, raznih stručnjaka (kao što su lječnici i novinari) i velikog broja političkih aktivista raznih struja - od republikanskih reformista, preko raznih vrsta socijalista pa skroz do [[Jakobinci|jakobinaca]] koji su se nostalgično prisjećali [[Francuska revolucija|revolucije iz 1789.]] Karizmatični socijalist [[Louis Auguste Blanqui]] je bio izabran za predsjednika Savjeta, ali to se dogodilo u njegovoj odsutnosti, on je, naime bio uhapšen 17. marta i bio je zatvoren u tajnom zatvoru za vrijeme cijelog razdoblja postojanja Komune. Pariška komuna je proglašena 28. marta, iako su mnogi kvartovi i susjedstva zadržali organizacije utemeljene još za vrijeme opsade.
 
{{Link FA|eo}}
{{Link FA|it}}
{{Link FA|eu}}
{{Link FA|it}}
 
[[ar:كومونة باريس]]
[[az:Paris Kommunası]]
[[bg:Парижка комуна]]
[[bo:ཕ་རིའི་ཀོ་མུ་ནེ། (༡༨༧༡)]]
[[br:Kumun Pariz]]
[[ca:Comuna de París]]
66.672

izmjene

Navigacija