Razlika između izmjena na stranici "Arhitekt"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 49 bajtova ,  prije 8 godina
nema sažetka izmjene
 
'''Arhitekta''' (''arhitekt, arhitektica, arhitektkinja'') je osoba koja vrši planiranje, dizajniranje i nadgledanje izgradnje objekata. Uloga arhitekte je da donosi i usmjerava odluke koje se tiču aspekata građevinske [[estetika|estetike]], [[kultura|kulture]] i [[sociologija|sociologije]]. U generalnom značenju arhitekta je dizajner sheme ili plana.
Riječ arhitekta dolazi od [[latinski jezik|latinske]] riječi: ''architectus'' i [[grčki jezik|grčke]] riječi ''arkhitekton'' (vrhovni graditelj), ''arkhi'' (vrhovni) + ''tekton'' (graditelj, drvorezac).
 
Arhitekti se smatraju profesionalnim radnicima uporedivim sa doktorima, inžinjerima i advokatima koji moraju da frekventno donose građevinsko dizajnerske i planske odluke koje utiču na sigurnost i zdravstveno stanje društva. Arhitekti su dužni da imaju specijalizirano znanje i dokumentovano radno iskustvo da bi dobili registraciju, sličnu registracijama drugih profesionalnih radnika. Zahtjevi za dobijanje takve dozvole su različiti u raznim mjestima.
Iako je arhitekta zvanje koje se specifično odnosi na registrovanog profesionalnog radnika, riječ se često koristi u širem značenju kao definicija nekoga ko unosi red u izgrađenu ili neizgrađenu okolinu kroz racionalne ili neracionalne konstrukcije koristeći se dizajnom. Na primjer postoje brodarski arhitekti, software arhitekti itd. Diplomirani studenti škola arhitekture, čiji zadaci nisu isključivo zadaci crtača, se također često nazivaju arhitektima.
Najprestižnija nagrada koju arhitekta može dobiti je [[Pritzker nagrada]] a koja se smatra ekvivalentnom Nobelovom nagradom za arhitekturu.
== Također pogledati ==
 
* [[Spisak arhitekata]]
[[Kategorija:Arhitektura]]
 

Navigacija