Razlika između verzija stranice "Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Vagobot (razgovor | doprinosi)
m Bot: es:Presidente de los Estados Unidos is a good article
mNo edit summary
Red 1: Red 1:
[[Datoteka:Seal Of The President Of The United States Of America.svg|right|200px]]
[[Datoteka:Seal Of The President Of The United States Of America.svg|right|200px]]
'''Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država''' je šef države, vrhovni organ izvršne vlasti, sa velikim ovlaštenjima, tako da ga neki upoređuju sa ustavnim monarhom. Na taj položaj može biti izabran svaki državljanin [[SAD]] koji je rođen u SAD, kojem sudski nije oduzeto pravo glasa (nije kažnjavan) i koji je navršio 35 godina starosti.
'''Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država''' je šef [[država|države]], vrhovni organ izvršne vlasti, s velikim ovlaštenjima, tako da ga neki upoređuju s [[ustavna monarhija|ustavnim monarhom]]. Na taj položaj može biti izabran svaki državljanin [[SAD]]-a koji je rođen u SAD-u, kome sudski nije oduzeto pravo glasa (nije kažnjavan) i koji je navršio 35 godina života.


[[Predsjednik]] se bira na 4 godine i može biti izabran još samo jedan mandat. On sam bira saradnike, resorne ministre, a koji su za svoj rad njemu odgovorni. Predsjednik je vrhovni komadant cjelokupne vojne sile i savezne policije Sjedinjenih Američkih Država. On zaključuje međunarodne ugovore za koje je potrebna saglasnost Senata.
[[Predsjednik]] se bira na 4 godine i može biti izabran za još samo jedan mandat. On sam bira saradnike, resorne ministre, a koji su za svoj rad njemu odgovorni. Predsjednik je vrhovni komandant cjelokupne vojne sile i savezne policije SAD-a. On zaključuje međunarodne ugovore za koje je potrebna saglasnost [[Senat SAD-a|Senata]].


Ima pravo odgađanja kazne (u nekim državama ovu ulogu preuzima guverner savezne države) i vrši pomilovanje za delikte protiv SAD. On je ovlašten da imenuje ambasadore i sudije Vrhovnog suda, uz pristanak Senata. Ustav predviđa da predsjednika biraju elektori. Mada predsjednik SAD nema zakonodavnu vlast, njemu pripada značajno ovlaštenje, tzv. suspenzivnog veta, kojim može uticati na zakonodavnu djelatnost Kongresa.
Ima pravo odgađanja kazne (u nekim državama ovu ulogu preuzima guverner savezne države) i vrši pomilovanje za delikte protiv SAD-a. On je ovlašten da imenuje [[ambasador]]e i sudije [[Vrhovni sud SAD-a|Vrhovnog suda]], uz pristanak Senata. Ustav predviđa da predsjednika biraju elektori. Mada predsjednik SAD-a nema zakonodavnu vlast, njemu pripada značajno ovlaštenje tzv. suspenzivnog veta kojim može utjecati na zakonodavnu djelatnost [[Kongres SAD-a|Kongresa]]. Prema ovom ovlaštenju, ako predsjednik u roku od 10 dana od izglasavanja zakona odbije potpisati i proglasiti taj zakon, on se vraća na ponovno razmatranje Kongresu. Ako se za isti zakon, uprkos predsjednikovom vetu, ponovo izjasne 2 trećine oba doma Kongresa, tada zakon stupa na snagu, bez obzira na raniji predsjednikov veto.


U slučaju primanja mita i drugih teških zločina i prijestupa može se pokrenuti postupak protiv predsjednika SAD-a. Postupak optužbe naziva se ''impeachment''. Predsjednika optužuje [[Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država|Predstavnički dom]], a sudi mu Senat. Za vrijeme suđenja u ovom slučaju državne poslove vodi [[Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država|potpredsjednik]] (''Vice President'').
Prema ovom ovlaštenju, ako predsjednika u roku od deset dana od izglasavanja zakona, odbije da potpiše i proglasi zakon, on se vraća na ponovno razmatranje Kongresu. Ako se za isti zakon, uprkos predsjednikovom vetu, ponovo izjasne dvije trećine oba doma Kongresa, tada zakon stupa na snagu, bez obzira na raniji predsjednikov veto.

U slučaju primanja mita i drugih teških zločina i prijestupa, može se pokrenuti postupak protiv predsjednika SAD. Postupak optužbe naziva se impičment (''impeachment''). Njega optužuje Predsjednički dom, a sudi mu Senat. Za vrijeme suđenja u ovom slučaju zamjenik predsjednika (''Vice President'') vodi državne poslove.


== Također pogledajte ==
== Također pogledajte ==
* [[Spisak predsjednika SAD-a]]

* [[Spisak Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država]]



[[Kategorija:Politika Sjedinjenih Američkih Država]]
[[Kategorija:Politika Sjedinjenih Američkih Država]]

Verzija na dan 4 januar 2012 u 10:52

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je šef države, vrhovni organ izvršne vlasti, s velikim ovlaštenjima, tako da ga neki upoređuju s ustavnim monarhom. Na taj položaj može biti izabran svaki državljanin SAD-a koji je rođen u SAD-u, kome sudski nije oduzeto pravo glasa (nije kažnjavan) i koji je navršio 35 godina života.

Predsjednik se bira na 4 godine i može biti izabran za još samo jedan mandat. On sam bira saradnike, resorne ministre, a koji su za svoj rad njemu odgovorni. Predsjednik je vrhovni komandant cjelokupne vojne sile i savezne policije SAD-a. On zaključuje međunarodne ugovore za koje je potrebna saglasnost Senata.

Ima pravo odgađanja kazne (u nekim državama ovu ulogu preuzima guverner savezne države) i vrši pomilovanje za delikte protiv SAD-a. On je ovlašten da imenuje ambasadore i sudije Vrhovnog suda, uz pristanak Senata. Ustav predviđa da predsjednika biraju elektori. Mada predsjednik SAD-a nema zakonodavnu vlast, njemu pripada značajno ovlaštenje tzv. suspenzivnog veta kojim može utjecati na zakonodavnu djelatnost Kongresa. Prema ovom ovlaštenju, ako predsjednik u roku od 10 dana od izglasavanja zakona odbije potpisati i proglasiti taj zakon, on se vraća na ponovno razmatranje Kongresu. Ako se za isti zakon, uprkos predsjednikovom vetu, ponovo izjasne 2 trećine oba doma Kongresa, tada zakon stupa na snagu, bez obzira na raniji predsjednikov veto.

U slučaju primanja mita i drugih teških zločina i prijestupa može se pokrenuti postupak protiv predsjednika SAD-a. Postupak optužbe naziva se impeachment. Predsjednika optužuje Predstavnički dom, a sudi mu Senat. Za vrijeme suđenja u ovom slučaju državne poslove vodi potpredsjednik (Vice President).

Također pogledajte

Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link GA