Razlika između izmjena na stranici "Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
nema sažetka izmjene
m (Bot: es:Presidente de los Estados Unidos is a good article)
m
[[Datoteka:Seal Of The President Of The United States Of America.svg|right|200px]]
'''Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država''' je šef [[država|države]], vrhovni organ izvršne vlasti, sas velikim ovlaštenjima, tako da ga neki upoređuju sas [[ustavna monarhija|ustavnim monarhom]]. Na taj položaj može biti izabran svaki državljanin [[SAD]]-a koji je rođen u SAD-u, kojemkome sudski nije oduzeto pravo glasa (nije kažnjavan) i koji je navršio 35 godina starostiživota.
 
[[Predsjednik]] se bira na 4 godine i može biti izabran za još samo jedan mandat. On sam bira saradnike, resorne ministre, a koji su za svoj rad njemu odgovorni. Predsjednik je vrhovni komadantkomandant cjelokupne vojne sile i savezne policije Sjedinjenih Američkih DržavaSAD-a. On zaključuje međunarodne ugovore za koje je potrebna saglasnost [[Senat SAD-a|Senata]].
 
Ima pravo odgađanja kazne (u nekim državama ovu ulogu preuzima guverner savezne države) i vrši pomilovanje za delikte protiv SAD-a. On je ovlašten da imenuje ambasadore[[ambasador]]e i sudije [[Vrhovni sud SAD-a|Vrhovnog suda]], uz pristanak Senata. Ustav predviđa da predsjednika biraju elektori. Mada predsjednik SAD-a nema zakonodavnu vlast, njemu pripada značajno ovlaštenje, tzv. suspenzivnog veta, kojim može uticatiutjecati na zakonodavnu djelatnost [[Kongres SAD-a|Kongresa]]. Prema ovom ovlaštenju, ako predsjednik u roku od 10 dana od izglasavanja zakona odbije potpisati i proglasiti taj zakon, on se vraća na ponovno razmatranje Kongresu. Ako se za isti zakon, uprkos predsjednikovom vetu, ponovo izjasne 2 trećine oba doma Kongresa, tada zakon stupa na snagu, bez obzira na raniji predsjednikov veto.
 
U slučaju primanja mita i drugih teških zločina i prijestupa, može se pokrenuti postupak protiv predsjednika SAD-a. Postupak optužbe naziva se impičment (''impeachment''). NjegaPredsjednika optužuje Predsjednički[[Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država|Predstavnički dom]], a sudi mu Senat. Za vrijeme suđenja u ovom slučaju zamjenikdržavne predsjednikaposlove vodi [[Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država|potpredsjednik]] (''Vice President'') vodi državne poslove.
Prema ovom ovlaštenju, ako predsjednika u roku od deset dana od izglasavanja zakona, odbije da potpiše i proglasi zakon, on se vraća na ponovno razmatranje Kongresu. Ako se za isti zakon, uprkos predsjednikovom vetu, ponovo izjasne dvije trećine oba doma Kongresa, tada zakon stupa na snagu, bez obzira na raniji predsjednikov veto.
 
U slučaju primanja mita i drugih teških zločina i prijestupa, može se pokrenuti postupak protiv predsjednika SAD. Postupak optužbe naziva se impičment (''impeachment''). Njega optužuje Predsjednički dom, a sudi mu Senat. Za vrijeme suđenja u ovom slučaju zamjenik predsjednika (''Vice President'') vodi državne poslove.
 
== Također pogledajte ==
* [[Spisak predsjednika SAD-a]]
 
* [[Spisak Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država]]
 
 
[[Kategorija:Politika Sjedinjenih Američkih Država]]

Navigacija