Razlika između verzija stranice "Badanj (pećina)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
ZéroBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot dodaje: es:Cueva de Badanj
Red 13: Red 13:


[[en:Badanj Cave]]
[[en:Badanj Cave]]
[[es:Cueva de Badanj]]
[[sr:Пећина Бадањ]]
[[sr:Пећина Бадањ]]

Verzija na dan 12 januar 2012 u 17:07

Pećinski crteži u pećini Badanj

Pećina Badanj je pećina u blizini Stoca, Bosna i Hercegovina. Arheološkim putem je ovo nalazište datirano u kasni period mlađeg paleolita - kasnog epigravettiena, tj. 13000 do 12000 godina p.n.e. Nalazište je otkriveno 1976. godine. Uz potkapinu nađena je gravura, i to je prvi nalaz ove vrste na istočnoj obali Jadrana. Posebno je važno otkriće graviranog crteža u stijeni badanjskog nalazišta i on predstavlja jedan od najstarijih spomenika umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Crtež je dijelom oštećen. Urezan je u koso položenu površinu velikog uglačanog bloka kamena koji je odlomljen od masiva pećine. Površina mu je oko 30 stepeni nagnuta od zapada prema istoku. Crtež se nalazi u jugozapadnom uglu stijene i predstavlja, vjerovatno, figuru konja gledanog sa desnog boka napadnutog strelicama. Sačuvana je samo zadnja polovina tijela, sa bedrima tipičnim za konja i dijelom trupa, dok je ostatak crteža uništen. Dubina reza je 5 mm. Gravura konja u Badnju nije bila anatomski savršeno reproducirana figura, što i nije bilo važno za tadašnjeg čovjeka. Za njega je bilo važnije ono što je tim trebalo biti rečeno. Teme su obično bile lovačkog sadržaja. Osnova teme ove umjetnosti bilo je vizuelno ovladavanje životinjama, simbolika nadmoći nad prirodom i svijet magije. Gravure slične ovoj nalaze se u znatnom broju na Siciliji, u Kalabriji i u Apuliji.

Reference

Basler, Đ., Paleolitsko prebivaliste Badanj kod Stoca. Glasnik Zemaljskog muzeja Arheologija, Nova serija, XXIX, Sarajevo, 1974, str. 5-13.