Michelin: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 1.624 bajta ,  prije 10 godina
→‎Formula 1: sa en Wiki, permalink: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Michelin&oldid=473439301
(→‎Historija: +slika)
(→‎Formula 1: sa en Wiki, permalink: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Michelin&oldid=473439301)
završetkom sezone 1984. godine.
 
Kompanija se vratila Formuli 1 u [[2001]]. godini, opskrbljujući [[Williams F1|Williams]], [[Jaguar Racing|Jaguar]], [[Benetton]] (preimenovan u [[Renault F1|Renault]] [[2002]]), [[Prost]] i [[Minardi]]. [[Toyota Racing|Toyota]] se pridružila Formuli 1 u 2002. sa Michelin gumama, te je i McLaren također potpisao saradnju sa kompanijom. Michelin gume su u početku bile nekonkurentne, ali su od sezone [[2005]]. bile potpuno dominantne. Ovo je djelimično bilo zbog novih pravila koja su uslovljavala da gume moraju trajati čitavu dužinu utrke (računajući i kvalifikacije), a djelimično i zbog toga što je samo jedan vrhunski tim (Ferrari) koristio Bridgestone, koji je morao mnogo više ulagati u razvoj. Michelin je nasuprot tome dobijao puno više testnih podataka i podataka sa utrka, zahvaljujući većem broju timova koji su koristili njihove gume.
 
Bridgestone, koji je morao mnogo vise ulagati u razvoj. Michelin je nasuprot tome dobijao puno više testnih podataka i podataka sa utrka,
Nakon debakla na [[Velika nagrada Sjedinjenih Američkih Država|Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država]] 2005, kada je Michelin zbog sigurnosnih razloga zabranio timovima koje opskrbljuje da se trkaju, cijena Michelinovih dionica je bila pala za 2,5% (malo kasnije isti dan se ipak oporavila). 28. juna Michelin je najavio da će ponuditi naknadu za sve ljubitelje utrke koji su bili kupili ulaznice za Veliku nagradu. Kompanija se obavezala za povrat novca za sve ulaznice za trku. Osim toga, najavila je da će osigurati 20.000 besplatnih ulaznica za trku [[2006]]. godine za gledaoce koji su prisustvovali događaju 2005.
zahvaljujući većem broju timova koji su koristili njihove gume.
 
Michelin je imao težak odnos sa upravljačkim tijelom Formule 1 ([[FIA]]) već od 2003, i taj odnos je bio prerastao u očiti prezir između dvije strane tokom sezone 2005. Najveće neslaganje visokog profila je bilo tokom Velike nagrade Sjedinjenih Američkih Država i kasnije. Michelin je bio kritizirao namjeru FIA-e da pređu na gume iz jednog izvora (tj. jedan brend) od 2008, te zaprijetio da će se povući iz ovog sporta. U javnom prijekoru predsjednik FIA-e [[Max Mosley]] je napisao: ''"Postoje jednostavni argumenti za jednu gumu, a ako [Michelinov šef Édouard Michelin] nije svjestan toga, on pokazuje gotovo komični nedostatak znanja o modernoj Formuli 1"''. Još jedan kamen spoticanja je bilo ponovno uvođenje zamjene guma tokom zaustavljanja u boksu (pit-stop) od 2006. Michelin je kritizirao potez tvrdeći da ''"ovaj događaj ilustrira probleme u F1 sa nesuvislim odlukama i nedostatkom transparentnosti"''.
 
== Reference ==
1.211

izmjena

Navigacija