Razlika između verzija stranice "Sport"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
(Nema razlike)

Verzija na dan 26 august 2003 u 01:38

Fizicke aktivnosti koje covjek izvodi iz raznoraznih razloga nazivamo sport. Neki od razloga mogu biti razonoda, razvijanje tjela, poboljsanje sposobnosti, takmicarski duh itd.

Sportove djelimo na dvije grupe: grupne i samostalne.

U grupne (zajednicke) sportove spadaju svi sportovi koji se izvode grupno, gdje najvece mjesto zauzimaju sportske igre, kao na primjer fudbal, kosarka, odbojka, hokej itd., ali tu takode spadaju i sportovi kao sto su splavarenje, povlacenje konopca itd.

U samostalne (pojedinacne) sportove spadaju sportovi gdje se pojedinac sam zalaze za svoje uspjehe. U pojedinacne sportove spadaju sah, karate, judo, atletika, atletska gimnastika, gimnastika, plivanje, fitnes itd. Napomena: U mnogim pojedinacnim sporskim disciplinama na zvanicnim takmicenjima zbir bodova pojedinacnih ucesnika se zbraja da bi se dobio ekipni pobjednik, to jest klub koji je imao najbolj ucesnike!

Neki sportovi modu se izvoditi pojedinacno ili grupno tacnije u parovima. Tu spadaju tenis, umjetnicko klizanje, skokovi u vodu.


Sport moze biti takmicarskog ili slobodnog karaktera.

Takmicarski karakter je kada sportasi nastupaju na takmicenjima u zelji za postizanjem vrhunski rezultata.

Slobodni (amaterski) karakter je kada se sportasi bave sportom iz sebi poznatih razloga, a najcesce to budu zdravstveni razlozi!

Jos nesto za kraj bavljenje sportom je dobro za zdravlje i stoga vam toplo preporucujemo!