Razlika između verzija stranice "Mehkušci"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.6.4) (Bot mijenja: lv:Gliemji
Robbot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (Bot dodaje: diq, roa-rup, roa-tara, sh, tet, tl
Red 68: Red 68:
[[da:Bløddyr]]
[[da:Bløddyr]]
[[de:Weichtiere]]
[[de:Weichtiere]]
[[diq:Mollusca]]
[[el:Μαλάκια]]
[[el:Μαλάκια]]
[[en:Mollusca]]
[[en:Mollusca]]
Red 107: Red 108:
[[qu:Llamp'uka]]
[[qu:Llamp'uka]]
[[ro:Moluscă]]
[[ro:Moluscă]]
[[roa-rup:Mollusca]]
[[roa-tara:Mollusca]]
[[ru:Моллюски]]
[[ru:Моллюски]]
[[rw:Ikinyamushongo]]
[[rw:Ikinyamushongo]]
[[sh:Mekušci]]
[[simple:Mollusc]]
[[simple:Mollusc]]
[[sk:Mäkkýše]]
[[sk:Mäkkýše]]
Red 116: Red 120:
[[ta:மெல்லுடலி]]
[[ta:மெல்லுடலி]]
[[te:మొలస్కా]]
[[te:మొలస్కా]]
[[tet:Molusku]]
[[th:มอลลัสกา]]
[[th:มอลลัสกา]]
[[tl:Mollusca]]
[[tr:Yumuşakçalar]]
[[tr:Yumuşakçalar]]
[[uk:Молюски]]
[[uk:Молюски]]

Verzija na dan 4 april 2012 u 15:48

Mekušci
Sepioteuthis sepioidea
Sepioteuthis sepioidea
Sistematika
CarstvoAnimalia
NatkoljenoLophotrochozoa
KoljenoMollusca
Linné, 1758.
Razredi
Caudofoveata

Aplacophora
Polyplacophora
Monoplacophora
Bivalvia
Scaphopoda
Gastropoda
Cephalopoda

Rostroconchia

Mekušci (Mollusca) su koljeno s velikim brojem vrsta i oblika iz skupine beskičmenjaka koje se dijeli na devet razreda, od kojih je osam recentnih i jedan izumrli razred.

Na temelju savremenih istraživanja DNK, danas se mekušci i neke druge skupine životinja svrstavaju u natkoljeno Lophotrochozoa. Danas na zemlji živi oko 50.000 vrsta mekušaca, a u fosilnom obliku poznati su još iz razdoblja pretkambrija.

Nauka koja se bavi mekušcima zove se malakologija (ili malakozoologija).

Način života

Osim polarnih regija i planina, mekušci nastanjuju sva područja na zemlji. Većina živi u morima, gotovo sve grupe žive maritimno. Neke vrste školjkaša mogu se naći i u slatkoj vodi, a manjim dijelom čak i u vlažnoj zemlji (Pisidium spec.). No najveća grupa mekušaca, puževi, naseljuju sva ostala područja.

Građa mekušaca

S iznimkom Monoplacophora i u naznakama mnogoljušturaša, tijela mekušaca su nesegmentirana, građena bilateralno simetrično (kod npr. puževa simetrija može biti sekundarno poremećena) i bez ikakvog unutarnjeg potpornja. Obavijeno je mekim kožnatim plaštom koji kod većine vrsta izlučuje tvrdu vanjsku ljušturu koja štiti i podržava tijelo. Kod puževa ljuštura ("kućica") je neparna, a kod školjaka gotovo uvijek parna. Ljušture su građene od kalcijevog karbonata i proteina i čine svojevrsni vanjski skelet. Kod nekih grupa ljuštura zakržlja ili čak potpuno nestane, kao kod puževa golaća.

Tijelo im se sastoji od četiri dijela: glave, probavila, plašta i stopala. Na glavi mekušci imaju usta, oči i ticala. U probavnoj vrećici imaju crijeva, jetru, bubrege i spolne organe. Plašt koji djelomično ili potpuno obavija tijelo i stvara plaštenu šupljinu u kojoj se nalaze dišni organi, škrge kod vodenih a pluća kod suhozemnih mekušaca. S donje strane tijelo se proširuje u neparnu mišićnu tvorevinu, stopalo. Srce je na leđnoj strani i ima jednu klijetku, i jednu ili dvije pretklijetke, a u ustima imaju čeljusti ili nazubljenu pločicu.

Nervni sistem je različit, ali svi imaju 3 para ganglijskih čvorova sa živčanim tracima koji su povezani s osjetilnim organima.

Razmnožavanje i razvoj mekušaca

Većina školjki, svi glavonošci i mnogi puževi su odvojenih spolova. Dvospolci su puno rjeđi nego što se to ranije pretpostavljalo. Oplodnja se najčešće odvija izvantjelesno, u vodi u koju se ispuštaju jajašca i spermiji, ali je kod viših mekušaca pravilo oplodnja unutar tijela. Razvoj se najčešće odvija kroz stadij larve. Iznimka su glavonošci, kod kojih se na jajetu diskoidnim brazdanjem gradi embrij. Neki mekušci se brinu za leglo, a neke vrste iz razreda Monoplacophora zadržavaju embrije do valjenja u plaštenoj šupljini.

Sistematika

Filogeneza pojedinih razreda je još uvijek sporna. Trenutno postoji više filogenetskih stabala, a svako od njih se dokazuje ponekim novim nalazom.

Vanjski linkovi

Šablon:Link GA