Razlika između verzija stranice "Oko"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Robbot (razgovor | doprinosi)
Robbot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (Bot dodaje: ka:თვალი
Red 82: Red 82:
[[jbo:kanla]]
[[jbo:kanla]]
[[jv:Mata]]
[[jv:Mata]]
[[ka:თვალი]]
[[kk:Көз]]
[[kk:Көз]]
[[kn:ಕಣ್ಣು]]
[[kn:ಕಣ್ಣು]]

Verzija na dan 5 maj 2012 u 16:06

Dijagramski presjek ljudskog oka: A - staklasto tijelo, B - leća, C - rožnica, D - zjenica, E - šarenica, F - bjeloočnica, G - optički živac, H - mrežnica

Oko je organ mnogih životinja i čovjeka koji služi pretvaranju svjetlosti u živčane impulse. Ljudsko oko je parni organ koji djeluje slično fotoaparatima i kamerama: prozirni prednji dijelovi oka lome zrake svjetlosti projicirajući umanjenu i obrnutu sliku na fotosenzitivnu mrežnicu gdje se u specijaliziranim živčanim ćelijama obavlja pretvorba u električne živčane impulse.

Građa

Oko je građeno od tri očne ovojnice. Spoljna ovojnica oka se zove beonjača (sclera) i ona je gradjena od čvrste hrskavice. U svom prednjem dijelu ona ima providni dio, kao staklo na ručnom satu. To je rožnjača ili rožnica (cornea). Srednja očna ovojnica (uvea) ima tri dijela. Prednji je dužica ili šarenica (iris) sa otvorom u sredini (zjenica - pupilla). Iza irisa je cilijarno ili zrakasto tijelo (corpus cilliare). Najveći dio srednje očne ovojnice zauzima sudovnjača odnosno chorioidea, koja je građena od krvnih sudova koji ishranjuju najvažniju ovojnicu oka mrežnjaču ili mrežnicu, lat. retinu. Mrežnja se sastoji od pigmentnog sloja, koji čini unutražnjost oka mračnom, te od nervnih ćelija, štapića i čunjića, koji primaju svjetlost i pretvaraju je u električne impulse. Ti se impulsi prenose putem vidnog živca (nervus opticus) u mozak, gdje se u potiljačnom centru za vid formira slika. U oku postoje još očno sočivo, ili leća, (lens), koje reguliše prelamanje očnih zraka, te staklasto tijelo (corpus vitreum), želatinozna providna masa koje ispunjava unutrašnjost oka. U oku se stvara očna vodica, koja iz stražnje očne sobice stalno cirkuliše u prednju, a odatle iz ugla očne komore filtrira se u venski krvotok. Tako se u oku stalno održava providnost optičkih medija kao i stalni intraokularni pritisak.

Također pogledajte


Nedovršeni članak Oko koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Šablon:Link FA