Razlika između verzija stranice "Dalarna"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 135: Red 135:
[[ru:Даларна (провинция)]]
[[ru:Даларна (провинция)]]
[[simple:Dalarna]]
[[simple:Dalarna]]
[[sk:Dalarna]]
[[sv:Dalarna]]
[[sv:Dalarna]]
[[vi:Dalarna]]
[[vi:Dalarna]]

Verzija na dan 12 maj 2012 u 08:59

Šablon:Infokutija pokrajina Švedska

Dalarna je pokrajina na sjeverozapadu Svealanda u središnjoj Švedskoj. Graniči sa pokrajinama Härjedalen, Hälsingland, Gästrikland, Västmanland i Värmland te na zapadu sa Norveškom.

Geografija

Dalarna je u sastavu kantona Dalarnas län, osim manjih dijelova koji pripadaju Gävleborgs länu, Jämtlands länu i Värmlands länu. Pokrajina ima površinu od 29.086 km² i 275.823 stanovnika. Gustoća naseljenosti je 9,5 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Dalarnom dominiraju jezera i rijeke, među kojima Siljan (280 km²), najveće jezero pokrajine, rijeke Västerdalälven i Österdalälven koje se spajaju kod Djuråsa u općini Gagnef i stvaraju rijeku Dalälven, a pejzaž nadopunjuju nepregledne šume i planine. Sjeverno od Silje se prostire nenaseljeno šumsko područje Orsa finnmark. Najviši vrh u pokrajini je Storvätteshågna (1204 m) sjeverno od Grövelsjöna u općini Älvdalen. Centralna mjesta pokrajine su industrijski gradovi Borlänge i Falun. Falun je poznat po svom rudniku bakra. Na zapadu u planinskim krajevima se nalaze Sälen i Idre, veliki zimski sportski centri.

Jezera

  • Siljan, 280 km²
  • Runn, 62,5 km²
  • Amungen, 62,9 km²
  • Orsasjön, 53 km²
  • Väsman, 39 km²
Rudnik bakra kod Faluna

Nacionalni parkovi

  • Färnebofjärden
  • Fulufjället
  • Hamra
  • Töfsingdalen

Manja mjesta

Kultura

Dala-konj kod Aveste

Simbol pokrajine je crveni, drveni dala-konj (švedski Dalahäst) koji datira iz 17. vijeka. Najveći dala-konj se nalazi kod Aveste. Visok je 13 metara, a postavljen 1989. godine.

Dalarna je poznata po folkloru, narodnim običajima i starim zanatima. Jedan od najpoznatijih festivala je ljetni Festival narodne muzike u Falunu, na koji dolaze svirači narodne muzike iz cijelog svjeta. Već dugi niz godina, od 1969, prve sedmice u julu organizuje se nedjelja muzike pod nazivom Musik vid Siljan. Prvobitno se festival održavao u Leksandu i Rättviku, a od 2000. prošireno je na obalu jezera Siljan.

Svake godine prve nedjelje u martu održava se skijaški maraton pod nazivom Vasaloppet. Natjecanje je u znak sjećanja na Gustava Vasu, kasnije kralj Švedske Gustav I, koji je 1521. na skijama pobjegao vojnicima danskog kralja Kristiana II preko Dalarna prema Norveškoj. Maraton se odvija između mjesta Sälen i Mora, što je rastojanje od 90 km.

Poznate ličnosti

Vanjski linkovi