Razlika između verzija stranice "Mokraćna cijev"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Poništene izmjene koje je napravio 77.77.253.91 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao GedawyBot
Red 5: Red 5:
===Ženska mokraćna cijev===
===Ženska mokraćna cijev===


Kod žena, mokraćna cijev je duga oko 3-5 cm i zavšrava u [[vulva|vulvi]] između [[klitoris]]a i otvora [[vagina|vagine]] ili pičke. Zbog te kratkoće mokraćne cijevi, ženske jedinke su podložnije urinarnim infekcijama nego muške.
Kod žena, mokraćna cijev je duga oko 3-5 cm i zavšrava u [[vulva|vulvi]] između [[klitoris]]a i otvora [[vagina|vagine]]. Zbog te kratkoće mokraćne cijevi, ženske jedinke su podložnije urinarnim infekcijama nego muške.


===Muška mokraćna cijev===
===Muška mokraćna cijev===

Verzija na dan 29 maj 2012 u 08:03

Mokraćna cijev (lat. urethra) je cijev koja spaja mokraćnu bešiku sa vanjskim svijetom. Mokraćna cijev ima funkciju kod oba spola u eliminaciji urina, a kod muških i odvođenju sperme.

Anatomija

Ženska mokraćna cijev

Kod žena, mokraćna cijev je duga oko 3-5 cm i zavšrava u vulvi između klitorisa i otvora vagine. Zbog te kratkoće mokraćne cijevi, ženske jedinke su podložnije urinarnim infekcijama nego muške.

Muška mokraćna cijev

Kod muškaraca, mokraćna cijev je duga oko 20 cm i završava na vrhu penisa. Unutrašnjost mokraćne cijevi posjeduje spiralne nabore (kao u cijevi pištolja), koji omogućavaju brži protok urina i spreme. Dužina mokraćne cijevi kod muških jedinki otežava kateterizaciju.

Histologija

Epitel mokraćne cijevi počinje ćelijama prelaznog tipa na izlasku iz mokraćne bešike. Poslije epitel prelazi u višeslojan visokoprizmatičan epitel, a završava kao višeslojan pločast epitel.

U Mokraćnoj cijevi se nalaze i uretralne žlijezde koje štite epitel od urina.