Razlika između verzija stranice "Astronom"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot dodaje {{Commonscat|Astronomers}}
No edit summary
Red 1: Red 1:
'''Astronom''' ili astrofizičar je [[Nauka|naučnik]] ili naučnica, čije je područje istraživanja astronomija ili astrofizika.
'''Astronom''' ili astrofizičar je [[Nauka|naučnik]] ili naučnica, čije je područje istraživanja astronomija ili astrofizika, odnosno proučavanje nebeskih tijela: planeta, zvijezda, i galaksija.


Historijski, astronomija se više bavila klasifikacijom i opisom nebeskih fenomena, dok je astrofizika pokušavala da objasni ove fenomene i razlike između njih. Danas se izgubila razlika između pojmova astronom i astrofizičar. Profesionalni astronomi su visoko obrazovani pojedinci, koji obično imaju titulu doktora u fizici ili astronomiji, i zaposleni su u istraživačkim institutima, ili univerzitetima.
Za razliku od većine drugih naučnika, astronomi ne mogu direktnozravno uticati na nebeska tijela i većina nihovih teza i otkrića je zasnovana na opažanjima kroz instrumente, od kojih je najvažniji [[teleskop]].
Većina nihovih teza i otkrića je zasnovana na opažanjima kroz instrumente, od kojih je najvažniji [[teleskop]].
== Također pogledati ==
*[[Islamski astronomi]]
* [[Al-Farghani]]
{{Commonscat|Astronomers}}
{{Commonscat|Astronomers}}



Verzija na dan 6 juni 2012 u 01:18

Astronom ili astrofizičar je naučnik ili naučnica, čije je područje istraživanja astronomija ili astrofizika, odnosno proučavanje nebeskih tijela: planeta, zvijezda, i galaksija.

Historijski, astronomija se više bavila klasifikacijom i opisom nebeskih fenomena, dok je astrofizika pokušavala da objasni ove fenomene i razlike između njih. Danas se izgubila razlika između pojmova astronom i astrofizičar. Profesionalni astronomi su visoko obrazovani pojedinci, koji obično imaju titulu doktora u fizici ili astronomiji, i zaposleni su u istraživačkim institutima, ili univerzitetima. Većina nihovih teza i otkrića je zasnovana na opažanjima kroz instrumente, od kojih je najvažniji teleskop.

Također pogledati