Razlika između verzija stranice "Dnevnik Anne Frank"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 42: Red 42:
[[uk:Щоденник Анни Франк]]
[[uk:Щоденник Анни Франк]]
[[vi:Nhật ký Anne Frank]]
[[vi:Nhật ký Anne Frank]]
[[wa:Li cayé d' Anne Frank (teyåte)]]
[[zh:安妮日記]]
[[zh:安妮日記]]
[[zh-yue:安妮日記]]
[[zh-yue:安妮日記]]

Verzija na dan 20 juni 2012 u 15:29

Dnevnik Anne Frank (De Degeboeken van Anne Frank, S. Fischer Verlag, Frankfurt/Main, ISBN 3596113776 njem. izdanje iz 1999) je djelo Anne Frank, jedne od žrtava holokausta, objavljeno od strane njenog oca Otta 1988.

Kao progonjeni židovi, porodica Frank se pred nacistima sakriva u tajnim prostorijama firme njenog oca u Amsterdamu, takozvanom Achterhuis (bosanski: "zadnja kuća"). Za vrijeme dvogodišnjeg skrivanja, sve do izdaje njihovog skloništa, Anne u dnevniku zabilježava događaje u skloništu i strepnje i probleme koji se razvijaju pri životu u takvim uslovima. U dnevniku su zadržane i emocionalne erupcije svih stanovnika Achterhuisa. Tako je vidljiva ljubomora pri podjeli namirnica, ljubomora stanara jednih prema drugima, te strahovi od izdaje i dolaska Gestapa. Također je vidljivo kako neke sitne stvari u ovakvim uslovima dobijaju na vrijednosti. Naprimjer, jedan od najvažnijih posjeda Anne je obični češalj koji je i izvor nekoliko konfrontacija Anne sa njenom sestrom Margot. Anne u zapisima prikazuje i želje tinejdžerke tog vremena, ali i nemogućnosti privatnosti u tim uvjetima. Ovaj dnevnik je jedan od rijetkih zapisa koji pokazuju zavisnost o drugima i strah od režima tog vremena.

Dnevnik Anne Frank u originalu, nalazi se u Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie/holandskom institutu za ratnu dokumentaciju. Izdano djelo je preuređen izvod iz dvije do tri varijante dnevnika. u tom dnevniku 15-godišnja djevojčica opisuje dane u skrovištu.. Ubijena je u koncentraciskom logoru .. jedino je njezin otac Otto Frank preživio.


Nedovršeni članak Dnevnik Anne Frank koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.