Razlika između verzija stranice "Guinnessova knjiga rekorda"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Standardizacija poglavlja
RedBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (Bot mijenja: fi:Guinness World Records
Red 66: Red 66:
[[eu:Errekorren Guinness Liburua]]
[[eu:Errekorren Guinness Liburua]]
[[fa:رکوردهای جهانی گینس]]
[[fa:رکوردهای جهانی گینس]]
[[fi:Guinnessin ennätysten kirja]]
[[fi:Guinness World Records]]
[[fr:Livre Guinness des records]]
[[fr:Livre Guinness des records]]
[[ga:Curiarrachtaí Domhanda Guinness]]
[[ga:Curiarrachtaí Domhanda Guinness]]

Verzija na dan 23 juni 2012 u 22:01

Ginisovi svjetski rekordi
Datoteka:Guinness World Records 2008.jpg
Guinness World Records 2008
Autor-
Originalni nazivGuinness World Records
IlustratorIan Bull, Trudi Webb
Dizajn koricaYeung Poon
DržavaIrska
JezikEngleski, Arapski, Brazilski, Portugalski, Kineski, Hrvatski, Češki, Danski, Holandski, Estonski, Finski, Francuski, Njemački, Grčki, Hebrejski, mađarski, Islandski, Italijanski, Japanski, Latvijski, Norveški, Ruski, Slovenski, Slovački, Španski, Švedski i Turski
ŽanrInformacije
IzdavačJim Pattison Group
Datum izdanja1955-danas
Broj stranica288 (2006)
287 (2007)
289 (2008)
288 (2009)
TemeSvjetski rekordi
ISBN brojISBN 978-1-904994-37-4

Ginisovi svjetski rekordi od 2000 godine poznati kao Ginisova knjiga rekorda (u predhodnom američkom izdanju Ginisova knjiga svjetskih rekorda) je referentna knjiga koja sadržava internacionalno priznatu kolekciju svjetskih rekorda. Ova knjiga također i sama drži svjetski rekord kao najbolje prodavana copyrightom zaštićena serija.

Historija

10. novembra 1951. godine sir Hugh Beaver je lovio u Weston Haroboru uz rijeku Slaney, u grofoviji Wexford, na jugoistoku Irske. Biva uključen u raspravu koja ptica je brža - zlatni žalar (lat. Pluvialis apricaria) ili jarebica od svih evropskih ptica koje se love. Iste večeri dolaskom u Castlebridge House shvata da je uz pomoć dostupnih referentnih knjiga nemoguće dokazati da li zlatni žalar jeste ili nije najbrža od svih evropskih ptica koje se love.

Shvatio je da se i o mnogim drugim sličnim pitanjima svake večeri raspravlja u 81.400 krčmi širom Velike Britanije i Irske, a da nema nijedne knjige koja bi sporove u vezi sa rekordima razriješila. To ga je dovelo do zaključka da bi se ovakva knjiga mogla pokazati izuzetno popularnom. Njegova ideja postaje realnost 12. septembra 1951. kada je uposlio blizance Norrisa i Rossa McWhirter, da vide može li tome pomoći njihova londonska agencija za utvrđivanje činjenica. Otvoren je ured koji je započeo rad na prvom izdanju, od 198 strana, čiji su prvi primjerak štampari povezali 27. augusta 1955. Prije Božića iste te godine Ginisova knjiga rekorda našla se na prvom mjestu liste bestselera, da bi na njemu sve dosad ostala, osim 1957. i 1959., kada nisu štampana nova izdanja.

Ginisova knjiga rekorda danas je najviše fokusirana na ljudska takmičenja, ali pored takmičenja sadrži neke činjenice kao na primjer koliko je iznosila težina najtežeg tumora na svijetu, koja je najkraća rijeka na svijetu i sl.

Također pogledajte

Vanjski linkovi