Razlika između verzija stranice "Politička stranka"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2+) (Bot mijenja: bar:Politische Partei
m Bot mijenja: arz:حزب سياسى
Red 17: Red 17:
[[ar:حزب سياسي]]
[[ar:حزب سياسي]]
[[arc:ܓܒܐ]]
[[arc:ܓܒܐ]]
[[arz:حزب]]
[[arz:حزب سياسى]]
[[ast:Partíu políticu]]
[[ast:Partíu políticu]]
[[bar:Politische Partei]]
[[bar:Politische Partei]]

Verzija na dan 1 juli 2012 u 18:11

Politička stranka je organizovana politička grupa koja za cilj ima sprovođenje određene državne politike, temeljene na određenoj ideologiji ili ekonomskim interesima.

Političke stranke se dijele po cijelom nizu kriterija, od kojih je najpoznatiji onaj ideološki po kome se dijele na stranke ljevice, centra i desnice.

Da bi političke stranke funkcionisale, moraju posjedovati nekoliko stvari:

  • Statut - formalni akt kojim se uređuju unutrašnji odnosi medju članovima stranke, njihova prava i obaveze i iz kojeg proizilazi sama forma stranke.
  • Program - u kome izlažu svoje političke poglede (obrazovanje, zdravstvo, sigurnost, vojska, penzije, ekologija i druge). To je osnova za okupljanje političkih pristalica i onih koji imaju slične stavove i zajedničke ciljeve i interese da ih ostvare.
  • Organizaciona struktura - putem koje ostvaruju svoje političke ciljeve. Organizaciona struktura je uspostava unutrašnjeg uređenja stranke (hijerarhija) putem koje ona ostvaruje svoje programske ciljeve. Od uspješnosti organizacije zavisi i njena društvena snaga. Nezamislivi su politički procesi u jednom društvu bez slobodne organizacije i djelovanja stranaka.


Nedovršeni članak Politička stranka koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.