Razlika između izmjena na stranici "Sunčev vjetar"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 48 bajtova ,  prije 8 godina
nema sažetka izmjene
(malo prevoda)
| pmid=9933156 }}</ref>
 
==Koronalno Koronarno izbacivanje mase ==
{{Prijevod}}
I spori i brzi Sunčev vjetar mogu biti ometeni sa [[Koronalni izbačaji masa|koronalnimkoronarnim izbacivanjem mase]], koji se popularno naziva i “Sunčeva oluja”. KoronalnoKoronarno izbacivanje mase može biti povezano sa [[Sunčeva baklja|Sunčevim bakljama]]. Kod brzih koronalnih izbacivanja masamase dolazi do udarnih valova koji dodatno ubrzavaubrzavaju protone i elektrone.
==Koronalno izbacivanje mase==
I spori i brzi Sunčev vjetar mogu biti ometeni sa [[Koronalni izbačaji masa|koronalnim izbacivanjem mase]], koji se popularno naziva i “Sunčeva oluja”. Koronalno izbacivanje mase može biti povezano sa [[Sunčeva baklja|Sunčevim bakljama]]. Kod brzih koronalnih izbacivanja masa dolazi do udarnih valova koji dodatno ubrzava protone i elektrone.
 
Kada koronalnokoronarno izbacivanje mase udari u Zemljinu [[magnetosfera|magnetosferu]], dolazi do privremene promjene Zemljinog magnetskogmagnetnog polja, što dovodi do male promjene smjera [[kompas]]a i induciranja velikuvelike električnuelektrične strujustruje na Zemlji, što nazivamo [[geomagnetskageomagnetna oluja]]. KoronalnoKoronarno izbacivanje mase moze stvoriti ponovno magnetsko povezivanje, izdužujući magnetski rep na noćnoj strani Zemlje. Kada se magnetosfera Zemlje ponovnoponovo magnetski poveže na noćnoj strani Zemlje, ona oslobađa snagu od nekoliko 1 000 000 000 000milijardi WkW, koja povratno djeluje na gornju Zemljinu atmosferu.
 
==Magnetosfera==
Kako Sunčev vjetar dolazi do Zemlje, njegove čestice se odbijaju od [[Zemljino magnetskomagnetno polje|Zemljinog magnetskogmagnetnog polja]], sa [[Lorentzova sila|Lorentzovom silom]] i taj pojas nazivamo magnetosfera. Zbog toga čestice sa Sunčevog vjetra putuju oko Zemlje, a ne udaraju u nju, te se samo manji dio uspijeuspijeva probiti se. Granica između Sunčevog vjetra i magnetosfere se naziva magnetopauza. Magnetosfera na Sunčevoj strani oblikuje se kao polukugla, dok na noćnoj strani izgleda kao kaplja vode (rep magnetosfere).
 
Zemlja je dobro zastićena od Sunčevog vjetra sa vlastitim magnetskimmagnetnim poljem, koji odbija većinu električki nabijenih čestica. Jedan dio je uhvaćen od Van Allenovog radijacijskogradijacionog pojasa. Jedan manji dio Sunčevog vjetra uspije da putuje do [[ionosfera|ionosfere]] na polovima, stvarajući polarnu svjetlost.
 
== Utjecaj na rep kometa ==
Sunčev vjetar uzrokuje usmjeravanje repa [[kometkometa]]a od Sunca. KometiKomete se prilikom dolaska u blizinu Sunca zagrijavaju, te sleđena površina kometakomete isparava i oslobađa [[oblak]] [[plin]]a i čestica prašine. Djelovanjem čestica sunčevog vjetra, oblak se oblikuje u [[rep]] kometakomete. BudućiS obzirom na to da sunčev vjetar dolazi iz smjera Sunca, potiskuje rep kometa u suprotnom smjeru.
 
== Izvori ==
{{reference}}{{izvori|3}}
 
== Vanjski linkovi ==
12.809

izmjena

Navigacija