Razlika između verzija stranice "Krupa na Uni"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
bg
Red 53: Red 53:
[[Kategorija:Bosanska Krupa]]
[[Kategorija:Bosanska Krupa]]


[[bg:Крупа на Уна]]
[[en:Krupa na Uni]]
[[en:Krupa na Uni]]
[[es:Krupa na Uni]]
[[es:Krupa na Uni]]

Verzija na dan 20 juli 2012 u 08:57

Krupa na Uni
Grad
Država Bosna i Hercegovina
Vremenska zonaCET (UTC+1)
 • Ljeti (DST)CEST (UTC+2)

Krupa na Uni je novoformirana općina u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, sastavljena od dijela prijeratne općine Bosanska Krupa, nakon Daytonskog sporazuma. Radi se o siromašnoj i maloj općini, nastanjenoj pretežno srpskim stanovništvom.

U cijeloj općini postoji samo jedna osnovna škola O.Š. Branko Ćopić. Kako sva naselja u općini ne gravitiraju centru općine u Donjem Duboviku velik dio djece prisiljen je više razrede osnovne škole pohađati u obližnjem Bosanskom Novom.

Geografija

Prema geomorfološkim oblicima možemo je opisati kao brdovitu općinu u kojoj se stanovništvo pretežno ekstenzivno bavi poljoprivredom i stočarstvom. Na području općine nema gradova. Veća su sela Donji Dubovik, Osredak, Donji Petrovići, Bušević i Hašani. Kroz Krupu na Uni prolazi cesta koja povezuje Bosansku Krupu i Sanski Most. Postoje planovi prema kojima bi se ta cesta trebala opremiti i kategorizirati kao magistralna te povezati Bihać i Sanski Most. Drugi važan prometni pravac je od Bosanskog Novog do Bosanske Krupe.

Privreda

Na području općine nema proizvodnih pogona. Postoji pogon Banjalučke industrije konfekcije u naselju Osredak. Izvor zarade stanovništvo pronalazi u prodaji poljoprivrednih proizvoda, prije svega stoke i mlijeka.

Reference

Vanjski linkovi