Razlika između verzija stranice "Novi opći katalog"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2+) (Bot dodaje: uz:Yangi umumiy katalog
VolkovBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (Bot dodaje: id:New General Catalogue
Red 41: Red 41:
[[hr:Novi opći katalog]]
[[hr:Novi opći katalog]]
[[hu:NGC-katalógus]]
[[hu:NGC-katalógus]]
[[id:New General Catalogue]]
[[it:New General Catalogue]]
[[it:New General Catalogue]]
[[ja:ニュージェネラルカタログ]]
[[ja:ニュージェネラルカタログ]]

Verzija na dan 10 august 2012 u 11:24

Novi opći katalog (eng. New General Catalogue, skrać. NGC) je katalog objekata dalekog svemira koji je tokom 1880-tih godine sastavio astronom John L. E. Dreyer. NGC sadrži 7840 objekata dalekog svemira svih vrsta. NGC je jedan od najobuhvatnijih kataloga jer sadrži sve vrste objekata dalekog svemira i nije ograničen na galaksije.

Historija

Tokom 1880-tih godina, John L. E. Dreyer je sastavio ovaj catalog uglavnom na osnovu zapažanja koja su obavili William Herschel i njegov sin John. Dreyer je već objavio ažuriranje Herschelovog kataloga maglica, ali nova nadogradnja je odbijena od strane Kraljevskog astronomskog društva. Novi opći katalog je objavljen 1888. godine [1] a dopunjavan je još dva puta sa dva indeks kataloga (engl. Index Catalogue, IC) pri čemu je dodato još 5.386 objekata. Objekti južnog neba su slabije zastupljeni u katalogu zbog mjesta baznih posmatranja koja su izveli John Herschel i James Dunlop a koja su se nalazila na sjevernoj polulopti. Redni brojevi objekata u katalogu se povećavaju sa porastom rektascenzijae. Slova koja se nalaze iza kataloškog broja objekta su uvedena posljednjih decenija i njihova svrha je u identifikaciji novih objekata koji se nalaze u blizini originalnih objekata a koji nisu bili uključeni u originalni catalog. Originalni unos može biti podijeljen na dvije ili više oznaka, npr. NGC 61 koje je podijeljen na NGC 61A i NGC 61B (ova dva objekta su galaksije). Drugi način je da se originalni unos zadrži a da se drugi manje sjajni objekti označe dodavanjem dodatne slovne oznake. Tako npr. galaksija NGC 3250 koja je okružena sa 5 drugih objekata zadržava svojuo znaku dok objekti u njenoj okolini dobijaju oznake od NGC 6027A do NGC 6027E.


Takođe pogledati

Reference

  1. ^ Bradt, Hale (2004). Astronomy Methods: A Physical Approach to Astronomical Observations. United Kingdom: Cambridge University Press. str. 52. ISBN 978-0-521-53551-9.