Razlika između izmjena na stranici "Mjanmar"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodan 451 bajt ,  prije 8 godina
(Odbijena zadnja izmjena teksta (od strane Almedinz11) i vraćena revizija 1845446 od AdnanSa)
Ovo je jedna od najsiromašnijih država u jugoistočnoj Aziji, i pati od decenija stagnacije, lošeg rukovođenja i izolacije.
== Stanovništvo ==
U zemlji dominiraju etnički Burmanci (oko 70% stanovništva) gdje je većini tradicionalna religija teravadski Budizam od čega je više od 6% stanovništva Islamske vjeroispovijesti .Domicilni muslimani su trenutno pod terorom Budističke većine koji se manifestuje kroz protjerivanje , ubijanje , silovanje a djecu bacaju kao kamenje . Pale kuće i usjeve tako da se Rohingyae muslimani ne mogu hraniti i ako bi se sakrili i ostali živi . Rohingyae koji uspijevaju izmaći nožu sunarodnika traže spas u Bangladešu gdje ne nailaze baš na dobrodošlicu .Preživjele izbjeglice svjedoče o masovnim ubistvima a mrtve tovare na kamione i odvoze u nepoznatom pravcu . Tako se miroljubivi Budisti obračunavaju sa drugim i drugačijim samo zato što to upravo i jesu ,drugačiji !
U zemlji dominiraju etnički Burmanci (oko 70% stanovništva) čija je tradicionalna religija teravadski [[Budizam]]. U planinama i visoravnima na sjeveru i istoku žive manjinski narodi koji se često oružano sukobljavaju sa centralnom vlasti oko zahtjeva za nezavisnošću. Najveći među njima su Shan (oko 9%) i Karen (oko 7%).
 
== Kultura ==
3

izmjene

Navigacija