Razlika između verzija stranice "Albert II, kralj Belgijanaca"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Galerija: fotografija
RedBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (Bot dodaje: mzn:آلبرت دوم
Red 148: Red 148:
[[mr:आल्बर्ट दुसरा, बेल्जियम]]
[[mr:आल्बर्ट दुसरा, बेल्जियम]]
[[ms:Albert II dari Belgium]]
[[ms:Albert II dari Belgium]]
[[mzn:آلبرت دوم]]
[[nl:Albert II van België]]
[[nl:Albert II van België]]
[[nn:Albert II av Belgia]]
[[nn:Albert II av Belgia]]

Verzija na dan 21 august 2012 u 17:04

Albert II
Kralj Belgijanaca
Vladavinaod 9. augusta 1993.
PrethodnikBaldvin
SupružnikPaola Ruffo di Calabria
DjecaFilip, vojvoda od Brabanta
Astrid od Belgije
Laurent od Belgije
DinastijaSaskokoburg i Gota
OtacLeopold III, kralj Belgije
MajkaAstrid od Švedske
Rođenje6. juni 1934

Albert II (punim imenom Albert Félix Humbert Théodore Christian Eugène Marie; rođen 6. juna 1934. godine) je šesti i trenutni kralj Belgijanaca.

Kako njegov brat, kralja Baldovin, i kraljica Fabiola nisu imali djece, princ od Liègea je postao kralj Albert II po bratovoj smrti 9. augusta 1993. godine. Došavši na prijestolje s 59 godina, bio je najstariji nasljednik belgijskog prijestolja.

Djetinjstvo

Rođen je kao mlađi sin kralja Leopolda III i princeze Astrid od Švedske. Ime je dobio po svom djedu po ocu, belgijskom kralju Albertu I. Samo dan nakon rođenja kreirana je posebna titula za njega - princ od Liègea - koju je nosio sve do smrti svoga brata, kralja Baldovina. Albertova majka, kraljica Astrid, poginula je u automobilskoj nesreći 29. augusta 1935. godine. Njegov otac je 1941. godine oženio Britanku Mary Lilian Baels, što ga je učinilo veoma nepopularnim.

Izbjeglištvo

Godine 1940, po izbijanju Durgog svjetskog rata, Albert je sa sestrom Josephine-Charlotte i bratom Baudouinom otišao u Francusku, a zatim u Španiju. Vratili su se u Belgiju iste godine, a 1944. su s ocem i maćehom deportovani u Njemačku i kasnije u Austriju. Stražari su ih pokušali otrovati tabletama cijanida za koje su tvrdili da su mješavina vitamina; Leopold nije dozvolio djeci da uzmu tablete. Alberta, zajedno s njegovom braćom i sestrama, su tokom zatvoreništva obrazovali njegov otac, koji ga je učio prirodnim naukama, i maćeha, koja ga je učila o umjetnosti i književnosti. Alberta i njegovu porodicu oslobodila je vojska Sjedinjenih Američkih Država 7. maja 1945. godine, ali se nisu vratili u Belgiju do 22. jula 1950. godine zbog političkih nepogodnosti. Albert se za to vrijeme obrazovao u Genevi. Tri godine kasnije Albertova sestra se udala za budućeg luksemburškog monarha, Jeana od Burbon-Parme.

Brak i porodica

Godine 1959. oženio je Italijanku, princezu Paolu Margheritu Mariju Antoniju Consigliju Ruffo di Calabria (rođena 1937). Princ i princeza od Liègea dobili su troje djece: princa Philippea Léopolda Louisa Marie (rođen 1960), princezu Astrid Joséphine Charlotte Fabriziju Elisabeth Paolu Marie (rođena 1962) i princa Laurenta Benoîta Baudouina Marie (rođen 1963). Belgijski mediji smatraju da Albert ima i vanbračnu kćerku, Delphine Boël (rođena 1968), koja i sama tvrdi da je kraljeva kćerka. Kralj je nije nikada priznao.

Galerija

Preci

Vanjski linkovi


Vladarske titule
Prethodnik:
Baldovin
Kralj Belgijanaca
1993-
Nasljednik:
/