Razlika između verzija stranice "Dr. House"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
AvicBot (razgovor | doprinosi)
m r2.6.5) (Bot mijenja: tr:House (dizi)
Sz-iwbot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.3) (Bot mijenja: fa:دکتر هاوس
Red 279: Red 279:
[[et:Dr House]]
[[et:Dr House]]
[[eu:House (telesaila)]]
[[eu:House (telesaila)]]
[[fa:دکتر هاوس (مجموعه تلویزیونی)]]
[[fa:دکتر هاوس]]
[[fi:House (televisiosarja)]]
[[fi:House (televisiosarja)]]
[[fr:Dr House]]
[[fr:Dr House]]

Verzija na dan 2 septembar 2012 u 23:58

Dr. House
Datoteka:House - naslovni kadar.jpg
Izvorni naslovHouse, M.D.
AutorDavid Shore
GlumciHugh Laurie
Lisa Edelstein
Omar Epps
Robert Sean Leonard
Jesse Spencer
Peter Jacobson
Olivia Wilde
Jennifer Morrison (sez. 1-6)
Kal Penn (sezone 4, 5)
PorijekloSjedinjene Američke Države SAD
Originalni jezikEngleski jezik
Br. epizoda155
Trajanjec. 45 min
Emitiranje
Emitiranje16. novembar 2004.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Dr. House (engleski: House ili House, M.D.) američka je medicinska dramska TV-serija nagrađena Emmyjem i nagradom Peabody koja je s emitiranjem počela 16. 11. 2004. Autor serije je David Shore, koji je ujedno i izvršni producent zajedno s režiserom Bryanom Singerom. Tokom sezone 2007/08, Dr. House je bila najgledanija serija u SAD-u, te treća najgledanija emisija uopće, iza Američkog idola i Plesa sa zvijezdama.[1]

Glavnog lika serije, dr. Gregoryja Housea, glumi engleski glumac Hugh Laurie, koji je za tu ulogu 2006. i 2007. dobio Zlatni globus, te Nagradu Ceha filmskih glumaca 2007. za najbolju glavnu mušku ulogu.

Pregled serije

Doktor Gregory House je tvrdoglavi medicinski genij koji radi kao šef Odjela za dijagnostiku u izmišljenoj bolnici Princeton-Plainsboro u New Jerseyu. Većina epizoda počinje izvan bolnice, te prikazuje događaje koji su doveli do pojave simptoma kod glavnog pacijenta u toj epizodi. Tokom većeg dijela epizode Houseov dijagnostički tim pokušava otkriti uzrok simptoma i izliječiti bolest.

Houseov cijenjeni odjel prima samo pacijente koji nisu dobili pravu dijagnozu, što njihove slučajeve čini još kompleksnijim i suptilnijim. Uza sve ovo, House odbija sarađivati u slučajevima koje smatra nezanimljivim. Slučajevi koji se pojavljuju u seriji vrlo su rijetki, ali realni. Andrew Holtz, autor knjige The Medical Science of House, M.D., opisao ih je ovako:

Nagomilavanje najgorih stvari koje se mogu desiti ljudima širem svijeta, zbijeni u jednu malu zajednicu.

Tim do različitih dijagnoza dolazi sokratskom metodom i diferencijalnom dijagnozom, dok sam House vodi rasprave. House često pobija i omalovažava ideje svojih kolega, ismijavajući ih zbog propuštanja nekih vrlo važnih faktora. Pacijent često dobije krivu dijagnozu na samom početku, te prima lijekove za tu dijagnozu. To, također, dovodi do većih komplikacija kod pacijenta, ali ujedno i pomaže Houseu da ustanovi pravu dijagnozu i izliječi pacijenta (ako je bolest izlječiva).

Ali, zna se dogoditi da se bolest teško dijagnosticira zbog toga jer pacijent laže o simptomima ili uzrocima, što najčešće otkrije sam House. Upravo zbog ovoga House u toku debata često govori "Svi lažu", "Pacijent laže" ili "Simptomi nikad ne lažu". Čak i kada to ne izgovori, House uvijek ima tračak sumnje da pacijent laže te u proces dijagnosticiranja kreće s tom pretpostavkom.

Houseove teorije o stanju pacijenta znaju biti temeljene na suptilnim i kontroverznim pregledima, te on upravo zbog toga često ima problema u dobijanju dopuštenja od dr. Lise Cuddy, direktorice bolnice, kako bi obavio neke medicinske pretrage ili operacije za koje on misli da su potrebne, a jako su rizične ili etički dvojbene.

Hugh Laurie, glumac koji glumi dr. Housea

Dr. Cuddy također zahtijeva da House provodi više vremena pregledavajući pacijente u bolničkoj ambulanti, što ne voli jer smatra obične i uobičajene bolesti "nezanimljivim". Houseovo izbjegavanje i/ili žaljenje na taj posao također je česta pojava u seriji i ona unosi dozu komike. No, kad ipak radi u ambulanti, House zbunjuje pacijente svojim odnosom prema njima i neortodoksnim tretmanima, no u isto vrijeme iznenađuje ih brzim dijagnozama njihovih stanja, iako se naizgled čini da ih ne sluša i da ga ne zanimaju.

U toku epizoda Houseov tim često odlazi u pacijentovu kuću, nekad s dozvolom, a nekad bez nje, kako bi se utvrdio mogući uzročnik bolesti. Autor serije David Shore rekao je da je želio napraviti seriju na bazi CSI-a u kojoj bi "sumnjivci bili virusi i bakterije",[2], no odlučio je fokusirati seriju na same likove, a ne na okruženje.

Veliki dio priče zauzima i Houseovo uzimanje opijata Vicodina, koji mu je potreban kako bi se nosio s iznimno jakom boli uzrokovanom infarkcijom kvadricepsa u njegovoj desnoj nozi, što prisiljava Housea da hoda sa štapom. House priznaje da je ovisan o Vicodinu, no tvrdi da nema problem:

Tablete mi omogućuju da radim svoj posao i otklanjaju mi bol.[3]

Njegova ovisnost uzrokovala je da ga njegove kolege, dr. James Wilson i dr. Lisa Cuddy, nekoliko puta potaknu da ode na odvikavanje, no nijedan pokušaj odvikavanja nije bio uspješan. Tek na kraju 5. sezone, kad shvati da više nema izbora nego potražiti pomoć, House odlazi u psihijatrijsku ustanovu kako bi se riješio ovisnosti. Nekad, kada nema pristup Vicodinu ili kad on sam nije dovoljan da ublaži bol, House koristi druge lijekove, kao što su oksikodon i morfin, da bi ublažio bol.

House je u mnogim stvarima sličan Sherlocku Holmesu. Sličnosti su evidentne u mnogim stvarima kao što je Houseovo oslanjanje na psihologiju pri rješavanju slučajeva, njegova ustrajnost u odbijanju slučajeva koje smatra nezanimljivim, njegovo konzumiranje droge (treba napomenuti da je Holmes svojevoljno, bez ikakve potrebe, konzumirao drogu, dok je House konzumira iz medicinskih potreba), njegova adresa (Houseov stan je na broju 221B, što je isto kao i Holmesova adresa), njegovo prijateljstvo s Wilsonom (koji je paralela dr. Watsonu)[4] i situacija u kojoj je na njega pucao čovjek znan samo kao Moriarty, što je i prezime Holmesovog najljućeg neprijatelja. U dodatku na ovo, Shore je rekao da je i Houseovo prezime "suptilni hommage" Holmesovom, koje se na engleskom čita identično kao i množina od riječi "home" ("homes" - "domovi"), što je sinonim riječi "house" ("kuća").[5]

Likovi

U toku prve tri sezone Houseov dijagnostički tim činila su tri doktora: Eric Foreman, Allison Cameron i Robert Chase. Pred kraj 3. sezone Foreman daje otkaz rekavši Houseu da se ne želi pretvoriti u njega. U posljednjoj epizodi te sezone House daje otkaz Chaseu, rekavši mu da je tu najduže i da je ili naučio sve što može ili nije naučio ništa. Na samom kraju iste epizode Cameronica dočeka Housea u njegovom uredu i daje otkaz, djelomično inspirirana Houseovim otpuštanjem Chasea, time ostavivši Housea bez tima. U prvoj epizodi 4. sezone House nema nijednog pomoćnika, no na kraju te epizode unajmljuje 40 novih kandidata za svoj novi tim. Sljedeće epizode sastoje se uglavnom od slučajeva koje House daje kandidatima kako bi brojku od 40 kandidata suzio na samo 3. Natjecanje za posao pretvara u neku vrstu reality showa čiji su konačni pobjednici i Houseovi novi suradnici Chris Taub, Lawrence Kutner i Remy Hadley, kojoj će zbog (nesretnog) broja 13, koji je nosila u listi kandidata, ostati nadimak "Trineska". To troje se pridružuje Foremanu koji je, nakon što je dobio otkaz u drugoj bolnici, ponovo dobio posao kao član Houseovog tima. Chase i Cameronica nisu napustili Princeton-Plainsboro, ali rade na drugim odjelima: Chase na hirurgiji, a Cameron u Hitnoj. U epizodi iz 5. sezone Simple Explanation Kutner izvršava samoubistvo i time završava svoj nastup u seriji i ostavlja Housea s timom od samo 3 doktora.[6][7] Razlog ovakvog zapleta je činjenica da je Kal Penn, glumac koji je tumačio Kutnera, prihvatio posao u administraciji predsjednika Baracka Obame kao savjetnik za umjetničke skupine, kao i za azijske i okeanijske manjine.[8]

Lik Glumac Pozicije Specijalnost
Gregory House Hugh Laurie
  • Šef odjela za dijagnostiku
Lisa Cuddy Lisa Edelstein
  • Direktorica bolnice
  • Dekanica
  • Članica Upravnog odbora
  • Članica Vijeća za transplantaciju organa
James Wilson Robert Sean Leonard
  • Šef odjela za onkologiju
  • Član Upravnog odbora
  • Član Vijeća za transplantaciju organa
Eric Foreman Omar Epps
  • Doktor, Odjel za dijagnostiku (sezone 1–3, 4x04 – danas)
  • Šef odjela za dijagnostiku u bolnici Mercy (4x01–4x03)
Allison Cameron; Jennifer Morrison
  • Doktorica, Odjel za dijagnostiku (sezone 1–3, 6x03-6x07)
  • Doktorica, Odjel za hitnu pomoć (sezona 4–6x03)
  • Članica Vijeća za budžet
Robert Chase Jesse Spencer
  • Doktor, Odjel za dijagnostiku (sezone1–3, 6x03-danas)
  • Hirurg (sezona 4–6.03)
Chris Taub Peter Jacobson
  • Doktor, Odjel za dijagnostiku (4x02–6x03, 6x07-danas)
Lawrence Kutner Kal Penn
  • Doktor, Odjel za dijagnostiku (4x02–5x20)
Remy Hadley Olivia Wilde
  • Doktor, Odjel za dijagnostiku (4x02–6x03, 6x07-danas)

Odabir glumaca

Robert Sean Leonard, glumac koji glumi Jamesa Wilsona.

Producenti serije su, navodno, u početku bili nezadovoljni glumcima koji su se kandidirali za ulogu dr. Housea. Kada se na audiciji pojavio Hugh Laurie, izvinio se zbog svog izgleda jer je tada snimao film Feniksov let.[9] Lauriejev američki naglasak navodno je bio toliko besprijekoran da je Bryan Singer rekao da je Laurie pravi primjer američkog glumca, ne znajući da je Laurie zapravo Englez.[10] Laurie je kasnije rekao da je u početku mislio da je glavni lik serije James Wilson. Scenarij je Wilsona opisao kao "momčića", pa je Laurie zaključio da je Wilson glavni lik, a da je House njegov asistent (ime serije tada još nije bilo poznato). Tek kad je dobio pilot-epizodu u ruke, Laurie je shvatio da je House zapravo glavni lik.[11] Nakon što je dobio ulogu, Laurie, čiji je otac bio liječnik, rekao je kako osjeća grižnju savjesti što će biti više plaćen da bude samo kopija svog oca.[12] Na audiciju za dr. Housea prijavio se još i Patrick Dempsey, koji je poznat po ulozi Dereka Sheparda u seriji "Uvod u anatomiju".

Produkcija

Dr. House u SAD-u emitira se na programu FOX. Serija je nastala kao koprodukcija Heel and Toe Films, Shore Z Productions i Bad Hat Harry Productions u saradnji s NBC-om. Sve tri firme odgovorne su za produkciju, a njihovi predsjednici su izvršni producenti. Shoreove ideje za seriju inspirirane su djelima Bertona Rouechéa.[13][14]

Nakon epizode TB or Not TB (2. sezona), njemačka produkcijska tvrtka Moratim kreditira se tokom bilješke o autorskom pravu umjesto Universal Media Studiosa.

Derek R. Hill, produkcijski dizajner, i Danielle Berman, dekoratorica seta, nominirani su na 58. dodjeli Emmyja za posebni Emmy za kreativnu umjetnost zbog umjetničke izrade u epizodama Autopsy, Distractions i Skin Deep.

Na 59. dodjeli Emmyja, Dalia Dokter, Jamie Kelman i Ed French dobijaju Emmyja za kreativnu umjetnost zbog umjetničke izrade u epizodi Que Sera Sera.

Epizode

Spisak epizoda s kratkim sadržajem možete pogledati na donjem linku:

Muzika

Uvodna muzika u Sjevernoj Americi (i u nekim drugim zemljama) jeste pjesma "Teardrop" grupe Massive Attack. Pjesma ima i riječi, a izvodi ju Elizabeth Fraser, no u uvodu serije koriste se samo uvod i kraj pjesme koji su čisto instrumentalni.

Zbog autorskih prava i licenci, u većini drugih zemalja kao uvodna muzika koristi se posebna kompozicija zvana "House End Credits", koju su posebno za tu priliku komponirali Jon Ehrlich, Jason Derlatka i Leigh Roberts. Ova kompozicija je u 2. sezoni zamijenjena sličnom kompozicijom koju su komponirali samo Ehrlich i Roberts. Ali, ova kompozicija je korištena samo tokom emitiranja na televiziji. DVD-izdanja serije koriste originalnu američku muziku.

Tokom posljednje epizode 4. sezone, "Teardrop" se može čuti kao pozadinska muzika, a pjevao ju je José González.

Lokacija

Izgled Princetonskog kampusa, lokacija korištena za eksterijer bolnice Princeton-Plainsboro.

Snimke eksterijera bolnice Princeton-Plainsboro zapravo su snimci eksterijera Princetonskog kampusa, koji je ujedno i studentski centar. No, snimanje serije ne odvija se tamo nego u FOX-ovom studiju, u Century Cityju.[15]

Snimanje

Dr. House primjenjuje metodu "walk and talk" (hodaj i pričaj) koju su popularizirali Aaron Sorkin i Thomas Schlamme u serijama Sports Night i Zapadno krilo.[16][17] Metoda se sastoji od praćenja dvaju ili više likova dok hodaju i raspravljaju o tekućim temama (često su to sastanci na koje idu), koje su u slučaju Dr. Housea dijagnoze, stanja i rezultati pretraga pacijenata. U Houseu ovakve "walk and talk" scene najčešće završavaju kad jedan od likova, najčešće House, uđe u lift i napusti svoje kolege.

Gledanost u SAD-u

Sezona Emitiranje Prva epizoda Posljednja epizoda TV sezona Pozicija Broj gledalaca
(u milionima)
1 Utorak 21:00 16. 11. 2004. 24. 5. 2005. 2004–2005. #24 13.3[18]
2 Utorak 21:00 13. 9. 2005. 23. 5. 2006. 2005–2006. #10 17.3[19]
3 Utorak 20:00 (2006.)
Utorak 21:00 (2006–2007)
5. 9. 2006. 29. 5. 2007. 2006–2007. #7 19.4[20]
4 Utorak 21:00 (2007–2008)
Ponedjeljak 21:00 (2008)[21]
25. 9. 2007. 19. 5. 2008.[21][22] 2007–2008. #7 16.2[1]
5 Utorak 20:00[23] 16. 9. 2008.[23][24] 11. 5. 2009. 2008–2009. #19 12.0
6 Ponedjeljak 20:00 21. 9. 2009.[25] 17. 5. 2010. 2009–2010. ? ?

Najgledanija epizoda Dr. Housea u SAD-u bila je epizoda iz 4. sezone Frozen, koja je emitirana nakon 42. Super Bowla[26], a gledalo ju je nešto više od 29 miliona ljudi.[27] Ta epizoda je bila treći najgledaniji program te sedmice, iza same utakmice Super Bowla i emisije nakon utakmice.

Nagrade

Hugh Laurie na dodjeli Emmyja 2007. godine.

Dr. House je 2005. nagrađen nagradom Peabody zbog, kako je odbor za nagradu objasnio, "neortodoksnog glavnog lika - mizantropičnog dijagnostičara" i za "slučajeve dostojne medicinskog Sherlocka Holmesa". Tokom dodjele nagrada Američkog filmskog instituta 2005. Dr. House je bio u konkurenciji za seriju godine. Serija je 2008. nominirana i za Zlatni globus u konkurenciji najbolje drame, no izgubila je od serije Momci s Madisona.[28]

David Shore je 2005. dobio Emmyja za epizodu Three Stories,[29], dok je scenarist Lawrence Kaplow 2006. dobio nagradu Ceha filmskih glumaca za epizodu Autopsy.

Hugh Laurie, glavni glumac, bio je nominiran za Emmy za najbolju mušku ulogu 2005, 2007. i 2008. No 2006. i 2007. dobija Zlatni globus u istoj kategoriji, a 2007. je za istu ulogu dobio i nagradu Ceha filmskih glumaca. 2008. također je nominiran za Zlatni globus u kategoriji najbolje muške uloge, no izgubio je od Jona Hamma.[28]


Reference

  1. ^ a b Gorman, Bill (2008.). "Top Season To Date Broadcast Shows By Viewers Through June 8". TV by the Numbers. TVbytheNumbers.com. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Frum, Linda (2006.). "Q&A with 'House' creator David Shore". Macleans.ca. Rogers Publishing. Pristupljeno 2007.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ Dr. House, 1x11 - Detox
  4. ^ O'Hare, Kate (2005.). "Gradnja Housea je težak posao". Zap2it. Tribune Media Services, Inc. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  5. ^ "House i Holmes - Paralele". Radio Times. BBC Magazines Ltd. 2006. Pristupljeno 2008.. Nepoznati parametar |month= zanemaren (pomoć); Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |year= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  6. ^ Ausiello, Michael. "'House' ekskluzivno: Šokantna priča o sinoćnjoj smrti" Entertainment Weekly, 2009.
  7. ^ Hinckley, David, "Smrt Kala Penna u liku Lawrencea Kutnera šokira fanove" New York Daily News, 2009.
  8. ^ CBC News, "Glumac Kal Penn postaje član Obamine administracije" CBC News, 2009.
  9. ^ Casting Session with Hugh Laurie House DVD - Posebni dodaci, [2005.]
  10. ^ Radio Times, 23. mart 2007.
  11. ^ Inside the Actor's Studio Intervju s Hughom Laurieom, BRAVO Network, [2006.]
  12. ^ Keveney, Bill (2004.). "Hugh Laurie gets into 'House'". USA Today. Gannett Co. Inc. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  13. ^ Gibson, Stacey (zima 2008.). "The House That Dave Built". University of Toronto Magazine. University of Toronto. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) (last sentence of 8th paragraph)
  14. ^ Cowles, Matthew Dixon (2007.). "Book: The Medical Detectives by Berton Roueché". Mondo's Info. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  15. ^ "Behind The Scenes At "House"". ETonline.com. CBS Studios Inc. 2006. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  16. ^ Kristine, Diane (2005.). "Review: House, M.D. DVD - Sezona 1". Blogcritics Magazine. Blogcritics.org. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  17. ^ Hess, Sara (2007.). "Transcript of House, M.D. 3X19 - Act Your Age". Twiz TV.com. Polterghost Entertainment. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  18. ^ "Primetime series". The Hollywood Reporter. Nielsen Business Media. 2005. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  19. ^ "Series". The Hollywood Reporter. Nielsen Business Media. 2006. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  20. ^ "2006–07 primetime wrap". The Hollywood Reporter. Nielsen Business Media. 2007. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) (Subscription required)
  21. ^ a b "House se vraća nakon štrajka". House M.D. - Vodič. 2008. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  22. ^ "FOX Broadcasting Company: House, Recaps - 416". FOX.com. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  23. ^ a b "Datumo premijera FOX-ovih serija". FOX.com. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  24. ^ "Fox objavljuje datume jesenskih premijera". TV Guide News. TV Guide. 2008. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  25. ^ "Show listings". Fox. 27. svibnja 2009. Pristupljeno 27. lipnja 2009. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  26. ^ FOX (2008.). ""House's" Record-setting Post-Super Bowl Episode "Frozen" to Encore Friday, 15. veljače". The Futon Critic. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  27. ^ Sassone, Bob (2008.). "Super Bowl XLII the second most watched show in TV history". TV Squad. Weblogs. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  28. ^ a b "HFPA - Nominacije i pobjednici". Hollywood Foreign Press Association. Hollywood Foreign Press Association. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  29. ^ Elber, Lynn. "Emmys Love 'Raymond'; 'Lost' Finds Acclaim". MSN TV. Microsoft. Pristupljeno 2008.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi


Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA