Razlika između verzija stranice "Tallinn"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
+gallery
m Bot dodaje: na:Tallinn
Red 169: Red 169:
[[myv:Таллин ош]]
[[myv:Таллин ош]]
[[mzn:تالین]]
[[mzn:تالین]]
[[na:Tallinn]]
[[nah:Tallin]]
[[nah:Tallin]]
[[nds:Revel]]
[[nds:Revel]]

Verzija na dan 13 septembar 2012 u 05:02

Tallinn
naselje

Tallinn(prije Reval i Revel) je glavni grad Estonije, smješten u Finskom zalivu. Tallinn je upravno, naučno, kulturno, industrijsko i trgovačko središte Estonije te važna ribarska i putnička luka; u njemu se nalaze brodogradilišta, tekstilne i prehrambene fabrike, a razvijena je i mašinogradnja, metaloprerađivačka, drvna i prehrambena industrija te industrija papira. Ubraja se u red najstarijih i najvećih gradskih središta u sjeveroistočnoj Evropi.

Grad je cestovno i željezničko čvorište s aerodromom i lukom.

Stari grad (s Katedralnim brdom) je upisan na INESCO-v Spisak mjesta Svjetske baštine u Evropi 1997. godine.

Historijska imena

Godine 1154. arapski kartograf Al-Idrisi je zabilježio grad koji je on nazvao Qlwn ili Qalaven, tj. Kalevan ili Kolivan po slavenskom mitskom junaku Kalevu, ali poznat i kao Lindanisa (danski: Lyndanisse), prema Kalevoj ženi Lindi. Nijemci, Danci i Šveđani su ga zvali Revala, što je naziv cijele oblasti, a Estonci su koristili naziv Tallinn(a) (estonski: Taani-linna u značenju "danska grad-utvrda") koji je poslije nezavisnosti 1918. godine postao službeni nazivo.

Geografija

Tallinn se nalazi na južnoj obali Finskog zaliva, u sjeverozapadnoj Estoniji.

Najveće jezero je Ülemiste (pokriva 9,6 km²). To je glavni izvor pitke vode za grad. Jezero Harku je drugo po veličini na području Tallinna sa površinom 1,6 km². Za razliku od mnogih drugih velikih gradova, Tallinn ne leži na velikoj rijeci. Jedina značajna rijeka u Tallinnu je Pirita u istoimenoj gradskoj četvrti. Dolina rijeke je zaštićeno područje zbog svoje prirodne ljepote. Mala rijeka Härjapea koja je tekla iz jezera Ülemiste kroz grad u more preusmjerena je u kanalizaciju 1930. godine.

Najviša tačka je na 64 metara nadmorske visine u jugozapadnom dijelu grada. Dužina obale je 46 km. Sastoji se od tri veća poluotoka: Kopli, Paljassaare i Kakumäe .

Note i reference


Nedovršeni članak Tallinn koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije. Koordinate: Geografsku širinu nije bilo moguće učitati kao broj:59_26_N_24_46_E_type:city(396375)_region:EE
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function

Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA