Razlika između verzija stranice "Thomas Edison"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
Red 20: Red 20:
'''Thomas Alva Edison''' (Tomas Alva Edison) ([[Milan]], [[Ohio]], [[12. februar]] [[1847]]. - [[West Orange]], [[18. oktobar]] [[1931]].), [[Sjedinjene Američke Države|američki]] izumitelj i tehničar.
'''Thomas Alva Edison''' (Tomas Alva Edison) ([[Milan]], [[Ohio]], [[12. februar]] [[1847]]. - [[West Orange]], [[18. oktobar]] [[1931]].), [[Sjedinjene Američke Države|američki]] izumitelj i tehničar.


Kao samouk u mladosti je počeo stvarati i objavljivati tehničke izume. Osnovao je u ''Menlo Park'' [[1876]]. godine, nedaleko od [[New York]]a, poznatu laboratoriju u kojoj je radio do smrti, a u njoj je [[1884]]. godine radio i [[Nikola Tesla]] na usavršavanju dinamo-stroja. Najpoznatiji izumi su mu kirkofon s ugljenim zrncima, megafon, fonograf, telegrafski aparat koji otipkava štampana slova, kvadrupleks aparat, jednostavna konstrukcija kinematografa na osnovi stroboskopskog efekta. Važan izum je [[sijalica]] sa niti od ugljena, koja je služila za rasvjetu nekoliko desetljeća, prije izuma sijalice sa metalnom niti. Prema Thomasu Edisonu su neka mjesta dobila svoje ime.Npr. Edison, New Jersey te Thomas Edison State Collage.
Kao samouk u mladosti je počeo stvarati i objavljivati tehničke izume. Osnovao je u ''Menlo Park'' [[1876]]. godine, nedaleko od [[New York]]a, poznatu laboratoriju u kojoj je radio do smrti, a u njoj je [[1884]]. godine radio i [[Nikola Tesla]] na usavršavanju dinamo-stroja. Najpoznatiji izumi su mu kirkofon s ugljenim zrncima, megafon, fonograf, telegrafski aparat koji otipkava štampana slova, kvadrupleks aparat, jednostavna konstrukcija kinematografa na osnovi stroboskopskog efekta. Važan izum je [[sijalica]] sa niti od ugljena, koja je služila za rasvjetu nekoliko desetljeća, prije izuma sijalice sa metalnom niti. Prema Thomasu Edisonu su neka mjesta dobila svoje ime.Npr. Edison, New Jersey te Thomas Edison State Collage. Bio je slavni nogometaš ahhaha


{{stub-biog}}
{{stub-biog}}

Verzija na dan 14 oktobar 2012 u 10:41

Thomas Alva

Thomas Alva Edison (Tomas Alva Edison) (Milan, Ohio, 12. februar 1847. - West Orange, 18. oktobar 1931.), američki izumitelj i tehničar.

Kao samouk u mladosti je počeo stvarati i objavljivati tehničke izume. Osnovao je u Menlo Park 1876. godine, nedaleko od New Yorka, poznatu laboratoriju u kojoj je radio do smrti, a u njoj je 1884. godine radio i Nikola Tesla na usavršavanju dinamo-stroja. Najpoznatiji izumi su mu kirkofon s ugljenim zrncima, megafon, fonograf, telegrafski aparat koji otipkava štampana slova, kvadrupleks aparat, jednostavna konstrukcija kinematografa na osnovi stroboskopskog efekta. Važan izum je sijalica sa niti od ugljena, koja je služila za rasvjetu nekoliko desetljeća, prije izuma sijalice sa metalnom niti. Prema Thomasu Edisonu su neka mjesta dobila svoje ime.Npr. Edison, New Jersey te Thomas Edison State Collage. Bio je slavni nogometaš ahhaha


Nedovršeni članak Thomas Edison koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.



Šablon:Link FA Šablon:Link FA