Razlika između verzija stranice "Adana (pokrajina)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.3) (Bot dodaje: nn:Provinsen Adana
m Bot dodaje: pa:ਅਦਾਨਾ
Red 118: Red 118:
[[no:Adana (provins)]]
[[no:Adana (provins)]]
[[os:Адана (ил)]]
[[os:Адана (ил)]]
[[pa:ਅਦਾਨਾ]]
[[pl:Adana (prowincja)]]
[[pl:Adana (prowincja)]]
[[pnb:صوبہ ادانا]]
[[pnb:صوبہ ادانا]]

Verzija na dan 24 oktobar 2012 u 15:08

Lokacija provincije Adana

Adana je provincija na jugu Turske. Graniči se sa provincijama Mersin na zapadu, Hatay na jugoistoku, Osmaniye na istoku, Kahramanmaraş na sjeveroistoku, Kayseri na sjeveru i Niğde na sjeverozapadu.

Provincija ima 1.849.478 stanovnika (po popisu iz 2000. god.) na površini od 14.030 km2 i time je četvrta provincija u Turskoj po broju stanovnika. Glavni grad provincije je Adana. Vjeruje se da je grad Adana dobila ime po Adanusu i Sarusu, sinovima Uranusa, koji su izgradili grad pored rijeke Seyhan.

Etimologija

Postoje razne teorije o nastanku imena pokrajine (i grada). Najvjerojatnija je ona prema kojoj je područje ime dobilo prema hetitskoj zemlji Adaniyi, koja se nalazila u sklopu kraljevstva Kizzuwatna. Prema drugoj teoriji ime pokrajine izvedeno je od imena Adanosa, sina boga neba Urana iz grčke mitologije. Legenda kaže kako su Adanos i Sarus, dvoje Uranovih sinova, došli na mjesto blizu rijeke Seyhan i tamo sagradili grad Adanu. Pokrajina je u prošlosti bila poznata i pod imenom Cilicija.

Prema jednom bitno drukčijem stajalištu, vjeruje se da je ime boga Adada (Tesupa) koji je obitavao u šumovitim područjima nadjenuto regiji koju oblikuju gorje Taurus i rijeka Seyhan. Adad je bio bog gromovnik u Hetita a Tesup kod sirijskih i mezopotamskih plemena. S obzirom na to da su ove grupe međusobno preuzimale i davale ideje, imena i stilove pisanja, ova teorija također posjeduje visoki stepen vjerojatnosti. Budući da je bog grmljavine donio kišu a kiša donijela obilje, ovaj je bog živio u ovoj regiji kao iznimno voljen i poštovan, te je u njegovu čast ona zvana Uru Adaniyya (= regija Ade). (izvor: [1])]]

Geografija

Pokrajina Adana nalazi se u jugoistočnome dijelu južne Turske, južno od Taurusa. Okružuju ju pokrajine Mersin (prema zapadu), Hatay (prema jugoistoku), Osmaniye (prema istoku), Kahramanmaraş (prema sjeveroistoku) i Kayseri (prema sjeveru). Na jugu je omeđena Sredozemnim morem.

Površina pokrajine je 14 030 km².

Stanovništvo

Prema popisu stanovnika iz 2000. provincija Adana ima 1 849 478 stanovnika, odnosno 131,68 st./km². U glavnome gradu Adani živi više od 60% ukupnog stanovništva provincije.

Prema procjeni za 2005. godinu pokrajinu nastanjuje 1 960 000 stanovnika.

Upravna podjela

Pokrajinom upravlja namjesnik (na turskom: vali). Podijeljena na 13 okruga (na turskom: ilçe, u jednini):

Znamenitosti

  • Aladağ - Akören dvorac, Mazilik dvorac, Postyağbasan dvorac, 3 crkve
  • Yüreğir - Misis, Mopsuhestia
  • Feke, Feke dvorac
  • İmamoğlu - grad pod zemljom
  • Kozan - Kozan dvorac, Bucak dvorac, Hoskadem džamija, Anavarza dvorac
  • Tufanbeyli - Şar ruine, Amfiteatar
  • Yumurtalık - Ayas dvorac
  • Misis Mosaic muzej
  • Yumurtalık ruine - Yumurtalık
  • Anavarza ruine - Kozan/Dilekkaya
  • Şar ruine - Tufanbeyli/Şar
  • Mağarsus ruine - Karataş

Vanjski linkovi

Šablon:Provincije u Turskoj