Razlika između verzija stranice "Srpska demokratska stranka"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 39: Red 39:
[[sr:Српска демократска странка]]
[[sr:Српска демократска странка]]
[[sv:Srpska Demokratska Stranka]]
[[sv:Srpska Demokratska Stranka]]
[[uk:Сербська демократична партія]]

Verzija na dan 27 oktobar 2012 u 15:25

Datoteka:Ba-sds.gif
Zastava Srpske demokratske stranke

Srpska demokratska stranka (SDS) je nacionalna desničarska stranka Srba, koja je bila još osnovana tokom postojanja SFRJ.

SDS imala je vodeću političku ulogu u ratovima u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, s tim da je organizirala naoružavanje Srba a sumnja se i da je podržavala ubijanje, protjerivanje i druge ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom.

Historija

Srpska demokratska sranka (SDS) je partija čiji je osnivač Jovan Rašković. U toku 1991. stranka je podeljena na SDS Bosne i Hercegovine (kasnije Republike Srpske), SDS Hrvatske (kasnije Republike Srpske Krajine) i filijalu u SRJ odnosno u Srbiji i Crnoj Gori. Krovna organizacija je bila SDS Srpskih zemalja čiji je predsjednik do 1996. godine bio Radovan Karadžić.

U Bosni i Hercegovini SDS je osnovana u julu 1990. g. Među prvim članovima bili su Radovan Karadžić (predsjednik stranke), Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić.

Već u proljeće 1991. g. SDS je proglasio neke dijelove Bosne i Hercegovine kao "srpske autonomne regije". 1992. g. SDS je pozvala Srbe na bojkot referenduma o nezavisnosti Bosni i Hercegovini, no ipak nije mogla spriječiti nezavisnost Bosne i Hercegovine od tadašnje Jugoslavije.

U januaru 1992. g. SDS je proglasio tzv. Srpsku republiku na teritoriji BIH, a današnju Republiku Srpsku.

SDS je po mišljenju mnogih historičara glavni krivac za rat, ubistva i progon u Bosni i Hercegovini. Glavni "arhitekt" Dejtonskog sporazuma Richard Holbrooke tražio je zabranu te stranke, jer su većina njezinih (tadašnjih) lidera bila osumnjičena za ratne zločine. No, tome prijedlogu se usprotivila, među ostalim, i bošnjačka Stranka Demokratke Akcije.

Poslije rata u Bosni i Hercegovini, SDS je i dalje vodeća stranka u Republici Srpskoj. Na čeli sa Draganom Čavićem, SDS se (djelimično) distancirao od prošlosti svoje stranke, tako da je 2004. g. priznao masakr počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici. Trenutno je na čelu stranke Mladen Bosić, koji zastupa nacionalističku politiku. SDS i dalje vodi politiku podjele Bosne i Hercegovine.

Također pogledajte