Razlika između verzija stranice "Greta Garbo"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot dodaje: is:Greta Garbo
m Bot dodaje: bar:Greta Garbo
Red 47: Red 47:
[[an:Greta Garbo]]
[[an:Greta Garbo]]
[[ar:جريتا جاربو]]
[[ar:جريتا جاربو]]
[[bar:Greta Garbo]]
[[be:Грэта Гарба]]
[[be:Грэта Гарба]]
[[be-x-old:Грэта Гарбу]]
[[be-x-old:Грэта Гарбу]]

Verzija na dan 4 novembar 2012 u 13:47

Greta

Greta Garbo (Stockholm, 18. septembar 1905. – New York, 16. april 1990), švedska glumica.

Izuzetno lijepa, visoka i vitka, lica koje odaje bogat unutrašnji život i odsutnost svake površnosti, bila je nadasve podobna za romantične uloge tajanstvenih i nedostižnih fatalnih žena. U igranom filmu prvi se put pojavljuje statirajući u Lutajućem vitezu 1921.

Jedna od prvih evropskih glumica koja je postala vrhunskom holivudskom zvijezdom početkom tridesetih godina. U zlatnom razdoblju svoje karijere nanizala je velike dramatične uloge u filmovima Kraljica Kristina, Ana Karenjina, Grand hotel i Dama s kamelijama. 1939. snimila je film koji odudara od njenog melodramatskog stila – satiričku komediju Ninočka, koja je postigla svjetski uspjeh i nominaciju za tri Oskara. U skladu s ulogama bio je i njezin privatni život. Nekomunikativnu i tajanstvenu, prema mjerilima holivudske javnosti, nazivali su je "švedskom sfingom" i "misterioznom strankinjom". Tako su i njene ljubavne veze bile uglavnom predmetom nagađanja.

Nakon neuspjeha filma Žena s dva lica božanstvena se Greta Garbo 1941. zauvijek povukla s filma. 1954. nagrađena je specijalnim Oskarom za svoj doprinos filmskoj umjetnosti koji, međutim, nije lično primila.

Filmografija

Također pogledajte

Vanjski linkovi


Nedovršeni članak Greta Garbo koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.