Razlika između izmjena na stranici "Inercija"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjen 1 bajt ,  prije 8 godina
m
Poništene izmjene koje je napravio 77.238.205.247 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao EmausBot
m (Poništene izmjene koje je napravio 77.238.205.247 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao EmausBot)
'''Inercija''' ili tromost je jedno od osnovnih osobina svih čestica u svemiru koje imaju masu, tj. [[masa]] je mjera inercije tijela. Ta se osobina manifestuje kao opiranje tijela promjeni stanja kretanja, što je izrečeno prvim [[Newtonovi zakoni|Newtonovim]] zakonom.
 
U osnooviosnovi, to znači da bi se tijelu promijenio intenzitet [[brzina|brzine]] i/ili smjer brzine, na to tijelo mora djelovati [[sila]]. Uočimo da za promjenu smjera kretanja nije potrebna i promjena intenziteta brzine. Opiranje promjeni stanja kretanja očituje se u pojavi '''inercijalne sile''' koju tijelo "osijeća" prilikom ubrzavanja i/ili prilikom kretanja po nepravolinijskoj putanji.
 
Dobar ilustrativni primjer za slučaj promjene intenziteta brzine je vožnja u automobilu. Svi znaju iz iskustva da prilikom ubrzavanja u vožnji sjedalo pritišće na naša leđa, kao da nas nešto vuče prema natrag, dok prilikom usporavanja nastavljamo s kretanjem prema vjetrobranskom staklu, kao da nas nešto vuče prema naprijed. Efekat je izraženiji što je veća masa tijela i/ili promjena brzine, tj. [[ubrzanje]].

Navigacija