Razlika između verzija stranice "Wojciech Jaruzelski"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 40: Red 40:
[[lt:Wojciech Jaruzelski]]
[[lt:Wojciech Jaruzelski]]
[[lv:Vojcehs Jaruzeļskis]]
[[lv:Vojcehs Jaruzeļskis]]
[[mn:Войцех Ярузельский]]
[[mr:वॉयचेख यारुझेल्स्की]]
[[mr:वॉयचेख यारुझेल्स्की]]
[[nl:Wojciech Jaruzelski]]
[[nl:Wojciech Jaruzelski]]

Verzija na dan 3 decembar 2012 u 10:35

Wojciech Witold Jaruzelski (Kurów, 6. juli 1923.) je penzionisani general i poljski komunistički vođa, odgovoran za zabranu i pokušaje slamanja djelovanja sindikata Solidarnost. Posljednji je predsjednik Narodne Republike Poljske i prvi predsjednik demokratske Poljske.

Jaruzelski, koji se rodio u aristokratskoj porodici, odrastao je na porodičnom imanju blizu mjesta Bialystok. Kasnije je pohađao katolički internat. Nakon što je potpisan pakt Ribbentrop-Molotov, sa porodicom je pobjegao u Litvu gdje mu je umro otac. U Drugom svjetskom ratu je učestvovao u zauzimanju Berlina.

U poljskoj je vojsci bio od 1945. do 1991., tj. tokom cijelog Hladnog rata. Godine 1972. se susreo sa kubanskim vođom Fidelom Castrom.

Jaruzelski je 2005. primio komemoracijski orden od Vladimira Putina povodom 60. godišnjice pobjede nad Trećim Reichom. To je kritizirao češki predsjednik Václav Klaus zbog uloge Jaruzelskog u invaziji poljske vojske u okviru tadašnjeg Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. godine. Jaruzelski se potom ispričao češkom narodu.