Razlika između verzija stranice "Krstaški ratovi"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot uklanja: io:Kruco-milito (missing)
m r2.7.3) (Bot: dodaje io:Krucomilito mijenja: tl:Mga Krusada
Red 87: Red 87:
[[ig:Njè Ághá Jésu]]
[[ig:Njè Ághá Jésu]]
[[ilo:Dagiti Krusada]]
[[ilo:Dagiti Krusada]]
[[io:Krucomilito]]
[[is:Krossferðir]]
[[is:Krossferðir]]
[[it:Crociata]]
[[it:Crociata]]
Red 137: Red 138:
[[th:สงครามครูเสด]]
[[th:สงครามครูเสด]]
[[tk:Haçly ýörişler]]
[[tk:Haçly ýörişler]]
[[tl:Krusada]]
[[tl:Mga Krusada]]
[[tr:Haçlı Seferleri]]
[[tr:Haçlı Seferleri]]
[[ug:سەلىپنىڭ شەرققە يۈرۈش قىلىشى]]
[[ug:سەلىپنىڭ شەرققە يۈرۈش قىلىشى]]

Verzija na dan 5 decembar 2012 u 06:06

Krstaški ratovi
Uzroci krstaških ratova


Krstaški ratovi ili Križarski ratovi, naziv za više vojnih ratnih pohoda evropskih kršćanskih (katoličkih) sila tokom srednjeg vijeka protiv narastajućih snaga Osmanskog carstva, uglavnom na istočnim obalama Mediterana. Trajali su od 11. do 13. vijeka, a cilj im je bio povratiti sveta mjesta kršćanstva u vlastite ruke.

Povod za Prvi križarski rat bilo je zauzimanje Jerusalema 1070. od strane Seldžuka (čime su hodočašća u Svetu zemlju postala otežana), a ugroženim se osjetila i Bizantija, koja je svojoj zapadnoj "braći" po vjeri uputila poziv za pomoć. U srednjovjekovnoj Evropi nastaje veliki pokret, koji se sastoji od pripadnika francuske, flamanske i normanske vojske, a istovremeno dolazi i do osnivanja novih viteških redova (Templari, Johanitanci, Njemački red). U to vrijeme dolazi i do afirmacije križa kao općeg simbola kršćanstva. Na području Levanta, na istočnim obalama Mediteranskog mora, križari, učesnici u Križarskim ratovima, grade i veliki broj masivnih vojnih utvrda, od kojih je najpoznatiji "Krak des Chevaliers" u zapadnom dijelu Sirije, 80 km zapadno od Homsa, iz 12./13. vijeka. U isto vrijeme dolazi i do osnivanja više manjih križarskih država.

Hronologija ratova

Rezime

Iako savremena zapadna historiografija u svojim novijim tumačenjima Križarskih ratova vidi neku vrstu kulturno-civilizacijskog susreta Orijenta i Okcidenta, za vrijeme kojeg je došlo i do prenošenja tekovina grčko-arapske orijentalne civilizacije na rimsko-kršćanski prostor Evrope, ne može se zaobići i ne reći da su križarski ratovi prvenstveno bili brutalni vojni sukobi, koji su na većem području istočnih i južnih obala Mediterana nanijele veliku civilizacijsku štetu, koštale života preko hiljade nedužnih civila i vojnika, razarajući pri tom i sva strana im kulturna dobra.

Vanjski linkovi


Nedovršeni članak Krstaški ratovi koji govori o ratu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA