Razlika između verzija stranice "Nogometna reprezentacija Egipta"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot dodaje {{Commonscat|Egypt national football team}}
No edit summary
Red 55: Red 55:
| Najbolji rezultat na KA =
| Najbolji rezultat na KA =
}}
}}
'''Egipatska nogometna reprezentacija''' predstavlja [[Egipat]] u međunarodnim takmičenjima i pod kontrolom je Egipatskog nogometnog saveza. Trenutno se nalaze na 40. mjestu [[FIFA|Fifine]] rang liste.
'''Egipatska nogometna reprezentacija''' predstavlja [[Egipat]] u međunarodnim takmičenjima i pod kontrolom je Egipatskog nogometnog saveza. Trenutno se nalaze na 40. mjestu [[FIFA|Fifine]] rang liste. Egipatska reprezentacija se 2 puta plasirala na Svjetsko prvenstvo, međutim u oba navrata nisu uspjeli proći prvi krug. Afrički kup nacija osvajali su 7 puta i to 1957., 1959., 1986., 1998., 2006., 2008. i 2010. godine, postavši tako najtrofejnija nacija na Afričkom kupu nacija.


==Historija==
==Historija==


Egipatska reprezentacija je jedna od prvih afričkih reprezentacija i učestvovala je na prvom Afričkom kupu nacija. Jedna je od najuspješnijih afričkih reprezentacija. U svojim vitrinama imaju 7 pokala afričkog prvaka, međutim, nikada nisu uspjeli ostvariti neki zapaženiji uspjeh na Svjetskim prvenstvima. U 2000-ima postali su suvereni vladari afričkog kontinenta, barem što se kontinantalnog prvenstva tiče. Naime, uspjeli su postati afrički prvaci triput zaredom, [[2006]]., [[2008]]. i [[2010]]. godine. Vrhunac jedne sjajne generacije trebao je uslijediti na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine, međutim, ono im je za dlaku izmaklo. Nakon što su u kvalifikacionoj grupi završili potpuno izjednačeni s Alžirom, [[FIFA]] je donijela odluku da se putnik na Svjetsko prvenstvo odluči u majstorici. Ona je igrana na neutralnom terenu, u [[Sudan]]u, a popraćena je obiljem incidenata vezanih za navijače dviju momčadi - kamenovanjem autobusa, tučnjavama, vrijeđanjima i sl. U dramatičnoj utakmici ipak je pobijedio [[Alžir]], 1-0, i na kraju spretno, ali ipak više sretno, završio na Mundijalu.
Egipatska reprezentacija se 2 puta plasirala na Svjetsko prvenstvo, međutim u oba navrata nisu uspjeli proći prvi krug. Afrički kup nacija osvajali su 7 puta i to 1957., 1959., 1986., 1998., 2006., 2008. i 2010. godine, postavši tako najtrofejnija nacija na Afričkom kupu nacija.


Nogometaši Egipta osvojili su treći uzastopni naslov na Afričkom kupu nacija [[2010]]. u Angoli. U finalu u Luandi, Egipat je pobijedio Ganu 1:0. Najvažniji trenutak utakmice zbio se u 85. minutu, kada je Mohamed Nagy Geddo postigao gol koji je njegovu reprezentaciju upisao u historiju, jer je postala prva koja je osvojila ovaj trofej triput zaredom.
Nogometaši Egipta osvojili su treći uzastopni naslov na Afričkom kupu nacija [[2010]]. u Angoli. U finalu u Luandi, [[Egipat]] je pobijedio Ganu 1:0. Najvažniji trenutak utakmice zbio se u 85. minutu, kada je Mohamed Nagy Geddo postigao gol koji je njegovu reprezentaciju upisao u historiju, jer je postala prva koja je osvojila ovaj trofej triput zaredom.


Uslijedio je potom pad reprezentacije koja je predstavljala strah i trepet na afričkom kontinentu. U kvalifikacijama za Afrički kup nacija 2012 u [[Gabon]]u i Ekvatorijalnoj Gvineji odigrali su jako loše i prosuli mnoštvo bodova. Tek u posljednjem kolu, kada je postavljena mlada selekcija koja se suprotstavila Nigeru, koji se plasirao na Afrički kup nacija, prikazana je dobra igra, i ostvarena pobjeda od laganih 3-0. To je bio paradoks na kraju priče. Međutim, bilo je kasno, šteta je bila nepovratno učinjena, Egipat je ostao bez Afričkog kupa. To je bio jako bolan udarac za ovu inače nogometnu i vrlo temperamentnu naciju.
Egipatski vezni nogometaš Ahmed Hassan (36) ušao je u historijske knjige upisavši 179. nastup za svoju nacionalnu reprezentaciju, što je bio novi rekord u svjetskim okvirima.

Rekord po broju nastupa za reprezentaciju neke zemlje dosad su zajednički držali Mohamed Al-Deayea ([[Saudijska Arabija]]), Claudio Suarez ([[Meksiko]]), obojica penzionisani [[2006]]. godine, te Hassan. No, Hassan je u 1:0 pobjedi Faraona protiv Nigera u prijateljskom susretu ušao kao zamjena u drugom poluvremenu i nadmašio spomenuti dvojac.


Američki nogometni stručnjak Bob Bradley (53) [[2011]]. godine imenovan je za novog selektora egipatske reprezentacije. Na toj dužnosti naslijedio je Hassana Shehatu, koji je dobio otkaz zbog loših rezultata u kvalifikacijama za Afrički kup nacija 2012.
Američki nogometni stručnjak Bob Bradley (53) [[2011]]. godine imenovan je za novog selektora egipatske reprezentacije. Na toj dužnosti naslijedio je Hassana Shehatu, koji je dobio otkaz zbog loših rezultata u kvalifikacijama za Afrički kup nacija 2012.

Egipatski vezni nogometaš Ahmed Hassan (36) ušao je u historijske knjige upisavši 179. nastup za svoju nacionalnu reprezentaciju, što je bio novi rekord u svjetskim okvirima.

Rekord po broju nastupa za reprezentaciju neke zemlje dosad su zajednički držali Mohamed Al-Deayea ([[Saudijska Arabija]]), Claudio Suarez ([[Meksiko]]), obojica penzionisani [[2006]]. godine, te Hassan. No, Hassan je u 1:0 pobjedi Faraona protiv [[Niger]]a u prijateljskom susretu ušao kao zamjena u drugom poluvremenu i nadmašio spomenuti dvojac.


==Sastav==
==Sastav==

Verzija na dan 6 decembar 2012 u 01:21

Egipatska nogometna reprezentacija
NadimakFaraoni
SavezEgipatski nogometni savez
KonfederacijaCAF
SelektorBob Bradley
Najviše nastupaAhmed Hassan (184)
Najbolji strijelacHossam Hassan (69)
Trenutni kapitenAhmed Hassan
FIFA kodEGY
FIFA rang40
Najveći FIFA rang9 4 puta)
Najniži FIFA rang64 mart 2012.)
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći dres
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući dres
Svjetsko prvenstvo u nogometu
Broj učestvovanja2
Prvo učestvovanje1934
Najbolji rezultatPrva runda
Afrički kup nacija
Broj učestvovanja22
Prvo učestvovanje1957
Najbolji rezultat1. mjesto (7 puta)

Egipatska nogometna reprezentacija predstavlja Egipat u međunarodnim takmičenjima i pod kontrolom je Egipatskog nogometnog saveza. Trenutno se nalaze na 40. mjestu Fifine rang liste. Egipatska reprezentacija se 2 puta plasirala na Svjetsko prvenstvo, međutim u oba navrata nisu uspjeli proći prvi krug. Afrički kup nacija osvajali su 7 puta i to 1957., 1959., 1986., 1998., 2006., 2008. i 2010. godine, postavši tako najtrofejnija nacija na Afričkom kupu nacija.

Historija

Egipatska reprezentacija je jedna od prvih afričkih reprezentacija i učestvovala je na prvom Afričkom kupu nacija. Jedna je od najuspješnijih afričkih reprezentacija. U svojim vitrinama imaju 7 pokala afričkog prvaka, međutim, nikada nisu uspjeli ostvariti neki zapaženiji uspjeh na Svjetskim prvenstvima. U 2000-ima postali su suvereni vladari afričkog kontinenta, barem što se kontinantalnog prvenstva tiče. Naime, uspjeli su postati afrički prvaci triput zaredom, 2006., 2008. i 2010. godine. Vrhunac jedne sjajne generacije trebao je uslijediti na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine, međutim, ono im je za dlaku izmaklo. Nakon što su u kvalifikacionoj grupi završili potpuno izjednačeni s Alžirom, FIFA je donijela odluku da se putnik na Svjetsko prvenstvo odluči u majstorici. Ona je igrana na neutralnom terenu, u Sudanu, a popraćena je obiljem incidenata vezanih za navijače dviju momčadi - kamenovanjem autobusa, tučnjavama, vrijeđanjima i sl. U dramatičnoj utakmici ipak je pobijedio Alžir, 1-0, i na kraju spretno, ali ipak više sretno, završio na Mundijalu.

Nogometaši Egipta osvojili su treći uzastopni naslov na Afričkom kupu nacija 2010. u Angoli. U finalu u Luandi, Egipat je pobijedio Ganu 1:0. Najvažniji trenutak utakmice zbio se u 85. minutu, kada je Mohamed Nagy Geddo postigao gol koji je njegovu reprezentaciju upisao u historiju, jer je postala prva koja je osvojila ovaj trofej triput zaredom.

Uslijedio je potom pad reprezentacije koja je predstavljala strah i trepet na afričkom kontinentu. U kvalifikacijama za Afrički kup nacija 2012 u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji odigrali su jako loše i prosuli mnoštvo bodova. Tek u posljednjem kolu, kada je postavljena mlada selekcija koja se suprotstavila Nigeru, koji se plasirao na Afrički kup nacija, prikazana je dobra igra, i ostvarena pobjeda od laganih 3-0. To je bio paradoks na kraju priče. Međutim, bilo je kasno, šteta je bila nepovratno učinjena, Egipat je ostao bez Afričkog kupa. To je bio jako bolan udarac za ovu inače nogometnu i vrlo temperamentnu naciju.

Američki nogometni stručnjak Bob Bradley (53) 2011. godine imenovan je za novog selektora egipatske reprezentacije. Na toj dužnosti naslijedio je Hassana Shehatu, koji je dobio otkaz zbog loših rezultata u kvalifikacijama za Afrički kup nacija 2012.

Egipatski vezni nogometaš Ahmed Hassan (36) ušao je u historijske knjige upisavši 179. nastup za svoju nacionalnu reprezentaciju, što je bio novi rekord u svjetskim okvirima.

Rekord po broju nastupa za reprezentaciju neke zemlje dosad su zajednički držali Mohamed Al-Deayea (Saudijska Arabija), Claudio Suarez (Meksiko), obojica penzionisani 2006. godine, te Hassan. No, Hassan je u 1:0 pobjedi Faraona protiv Nigera u prijateljskom susretu ušao kao zamjena u drugom poluvremenu i nadmašio spomenuti dvojac.

Sastav

  • Golmani: Essam El-Hadary, Ahmed El-Shennawy


  • Odbrana: Ahmed El-Mohammady, Okka, Ahmed Hegazy, Mohamed Abdel-Shafy, Basem Ali, Ahmed Fathy, Wael Gomaa, Mahmoud Fathalla, Sayed Moawad


  • Vezni red: Ibrahim Salah, Saleh Gomaa, Hosny Abd Rabo, Shikabala, Mohamed El-Nenny, Ahmed Temsah, Hossam Ghaly, Mohamed Aboutrika, Mohamed Shawky, Ahmed Hassan, Ahmed Eid


  • Napad: Amr Zaki, Ahmed Hassan Mekky, Mohamed Salah, Gedo, Emad Moteab, Mohamed Zidan

Selektori

  • Mahmoud El Gohary (1988-1990)
  • Mahmoud El Gohary (1997-1999)
  • Gerard Gili (1999-2000)
  • Mahmoud El Gohary (2000-2002)
  • Mohsen Saleh (2002-2004)
  • Marco Tardelli (2004-2005)
  • Hassan Shehata (2005-2011)
  • Bob Bradley (2011-)

Marke opreme

  • Adidas (1990–1997)
  • Venezia (1998)
  • Puma (1999–2004)
  • Adidas (2005)
  • Puma (2006–2012)
  • Adidas (2012-)

Reference

Vanjski linkovi