Razlika između verzija stranice "Prvi svjetski rat"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Interwiki za izabrane članke za eu:Lehen Mundu Gerra
Red 162: Red 162:
{{Link FA|vi}}
{{Link FA|vi}}


[[lez:Дуьньядин садлагьай дяве]]
{{Link FA|eu}}
{{Link FA|eu}}


Red 241: Red 240:
[[lad:Primera Gerra Mondiala]]
[[lad:Primera Gerra Mondiala]]
[[lb:Éischte Weltkrich]]
[[lb:Éischte Weltkrich]]
[[lez:Дуьньядин садлагьай дяве]]
[[li:Örsjte Waeltkreeg]]
[[li:Örsjte Waeltkreeg]]
[[lij:Primma Goæra Mondiâ]]
[[lij:Primma Goæra Mondiâ]]
Red 309: Red 309:
[[war:Syahan nga Gera Pankalibutan]]
[[war:Syahan nga Gera Pankalibutan]]
[[wo:Xareb Àdduna bu Njëkk]]
[[wo:Xareb Àdduna bu Njëkk]]
[[xmf:მაართა საგებიო ლჷმა]]
[[xmf:მაართა მოსოფელიშ ლჷმა]]
[[yi:ערשטע וועלט מלחמה]]
[[yi:ערשטע וועלט מלחמה]]
[[yo:Ogun Àgbáyé Kìíní]]
[[yo:Ogun Àgbáyé Kìíní]]

Verzija na dan 9 decembar 2012 u 04:21

Prvi svjetski rat
Datoteka:WW1 TitlePicture For Wikipedia Article.jpg
Datum28. juli 191411. novembar 1918
LokacijaEvropa, Afrika, Bliski Istok
Sukobljene strane
Šablon:Francuska
Britansko carstvo
Rusko carstvo (1914-17)
Kraljevina Italija (1915-18)
Šablon:SAD
Šablon:Japan
Kraljevina Srbija
Šablon:Rumunija (1916-18)
Šablon:Belgija
Kraljevina Grčka (1917-18)
Šablon:Portugal (1916-18)
Kraljevina Crna Gora (1914-16)
Šablon:Brazil (1916-18)
Njemačko carstvo
Austro-Ugarska
Osmanlijsko Carstvo
Kraljevina Bugarska (1915-18)
Komandanti
Raymond Poincaré

Georges Clemenceau
Ferdinand Foch
H. H. Asquith
David Lloyd George
Nicholas II
Antonio Salandra
Vittorio Orlando

Woodrow Wilson
Wilhelm II

Paul von Hindenburg
Erich Ludendorff
Franz Joseph I
Karl I
İsmail Enver

Ferdinand I
Vojne jedinice
15 000 000
8 317 000
5 200 000
5 000 000+
4 000 000
660 000
420 000
267 000
250 000
40 000+
33 000
Ukupno: 39 087 000+
13 000 000
7 800 000
2 000 000+
1 200 000+
Ukupno: 24 000 000+
Žrtve
Ubijenih:
5 525 000
Ranjenih:
12 831 500
Ubijenih:
4 386 000
Ranjenih:
8 388 000

Prvi svjetski rat, od 1914. do 1918. godine je bio prvi rat u kojem su učestvovale nacije širom svijeta, te je zato i dobio pridjev svjetski.

Prije izbijanja Drugog svjetskog rata bio je poznat pod imenom Veliki Rat ili nešto rjeđe rat koji će okončati sve ratove, mada se i ime Prvi svjetski rat pojavilo već 1920. godine u djelu potpukovnika Repingtona Prvi svjetski Rat 1914-18.

Neki naučnici smatraju da je Prvi svjetski rat bio samo prva faza tridesetogodišnjeg rata koji je u stvari trajao od 1914. do 1941. godine.

Uzroci i povod rata

Suprotnosti i borba interesa između dva suprotna bloka zemalja, Antante i Trojnog saveza, dostigle su vrhunac u nizu političkih kriza i lokalnih ratova 1914. godine, kada su prerasli u otvoreni sukob i rat.

Haut-Rhin, Francuska, 1917.

Neposredni povod za izbijanje rata je bio atentat 28. juna 1914. na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu ženu Sofije u Sarajevu, koji je došao u Bosnu na posmatranje vojnih vježba. On je po završetku vježba posjetio Sarajevo. Kada je stigao u grad, na njega i njegovu ženu izvršen je atentat koji je izvršio pripadnik Mlade Bosne, Gavrilo Princip, ali su stvarni uzroci mnogo dublji. Poslije nekoliko sati vijest se čula u svim zemljama, a Austro-Ugarska je poslala ultimatum Srbiji da pretraži državu, što je Srbija, zbog 10. člana u kojem je Austro-Ugarska tražila od Srbije da njihova policija istraži atentat na Franza Ferdinada, odbila. Austro-Ugarska je ubrzo objavila rat Srbiji.

U oktobru 1914. godine Njemačkoj i Austro-Ugarskoj prilazi Osmanlijsko carstvo. Od tada se taj vojni savez naziva Centralne sile. U rat je 1915. godine ušla i Italija, nakon što su joj sile Antante tajnim ugovorom u Londonu obećale južni Tirol, Goricu, Istru, Trst i dio Dalmacije. U jesen iste godine u rat je na strani Centralnih sila ušla i Bugarska. U toku 1916. godine u rat su na strani Antante stupile Rumunija i Portugal, a naredne 1917. godine SAD, Kina i Grčka.

Imperijalni interesi

Prateći primjer Britanije pod vodstvom Benjamina Disraelia, čak je i Otto von Bismarck shvatio vrijednost kolonija koje bi osigurale, po njegovim riječima, "nova tržišta za njemačku industriju, proširenje trgovine i nova polja za njemačke aktivnosti, civilizaciju i kapital".

Apsolutističke zemlje Centralne sile, predvođene ujedinjenom, industrijaliziranom Njemačkom, koja je udvrostručila svoju mornaricu od vremena Franko-Pruskog Rata, su bile strategijska prijetnja tržištima i sigurnosti snažnije utemeljenih savezničkih snaga i carske Rusije.

Antanta je tako bila sporazum između Britanije i Francuske koji je imao za cilj da uspori njemački ekspanzionizam. Sporazum Antante, zajedno sa rusko-francuskim savezništvom je zadovoljavao njihove zajedničke geopolitičke interese.

Francuska i Britanija, su zbog toga bile prinuđene da okončaju vjekovna neprijateljstva. Britanski političari su strahovali od još jedne njemačke vojne pobjede nad Francuskom, kao u Francusko-Pruskom Ratu, koja bi mogla biti okončana njemačkim preuzimanjem francuskih kolonija, upravo obratni scenario od stvarnog ishoda rata kada je Britanija okupirala većinu njemačkih i turskih kolonija i stavila ih u status "protektorata". Ovakva strahovanja su imala osnova u tome što su francuske kolonije bile u neposrednoj blizini britanskih: Nigerija je na primjer bila u potpunosti okružena francuskih kolonijama, Indija je u neposrednoj blizini Francuske Indokine, i slično.

Strategijska trka između Britanije i Njemačke je po povlačenju Bizmarka, prvog diplomata tog vremena, dobila na intenzitetu, i povećala napore na konsolidaciji postojećih interesnih zona i zauzimanju novih kolonija. Primjere ovakvih konflikata su Marokanska kriza 1905 i Tangerska kriza. Ovi konflikti su otpočeli kada je njemački car Wilhelm priznao nezavisnostMaroka od Francuske, novog Britanskog strateškog partnera. Tokom Druge marokanske krize, Njemačka je uputila svoju mornaricu u Maroko, ispitujući snagu saveza između Britanije i Francuske.

Mreža evropskih savezništava se stvorila po linijama imperijalnih interesa. Najveći interes Austro-Ugarska vidjela je u bosanskim šumama (kao i Rusija), pa je tu došlo do najvećeg kontakta sila.

Balans sile

Početkom dvadesetog vijeka balans sile u Evropi je bio vrlo delikatan, a bio je i ugrožen serijom događaja:

  • Britansko naginjanje prema Francusko-Ruskom savezu, podstaknuto njemačkim ugrožavanjem britanske mornaričke premoći.
  • Njemačka je alarmirana bržim oporavkom Rusije od poraza u ratu sa Japanom 1905. i revolucionarnim previranjima u Rusiji.
  • Porast snažnih nacionalnih pokreta među državama Balkana, koje su podršku crpile iz Berlina, Beča i Petersburga.
  • Austrijski regionalni interesi su bili ugroženi nakon što je Srbija udvostručila svoju teritoriju nakon Balkanskih Ratova 1912-1913. Nakon atentata u Sarajevu, Austrougarska je Srbiji postavili neispunjiv ultimatum 3. jula 1914. i nakon što nije dobila zadovljavajući odgovor, Austro-Ugarska je prekinula diplomatske odnose sa Srbijom 25. jula i objavila joj rat 28. jula 1914. Rusija, koja je sebe vidjela kao garanta srpske nezavisnosti, je izvršila mobilizaciju 30. jula. Njemačka, saveznik Austrougraske je uputila zahtjev Rusiji da obustavi mobilizaciju 31. jula, ali Rusija nije udovoljila ovom zahtjevu, jer bi demobilizacija značila da ne bi mogla reaktivirati svoje vojne resurse u prihvatljivom vremenu. Zbog neispunjavanja ovog zahtjeva Njemačka je 1. augusta objavila rat Rusiji, a dva dana kasnije i Francuskoj.

Ratna tehnika

Od sredine 19. vijeka izgradnja kopnene vojske krenula je ubrzanim tempom. U mnogim zemljama uvodi se opća vojna obaveza, čime se stvaraju osnove za angažiranje velikih ljudskih i materijalnih potencijala u slučaju rata. Istovremeno sa organizacijskim vršene su značajne promjene u naoružanju i opremi. Mehaniziranje rata naglo je napredovalo na kraju 19. vijeka. Veliki ubojni efekat postignut je kada su izumljene puške repetirke kojima je teoretski hiljadu vojnika moglo ispaliti u minuti 10.000 metaka na udaljenosti od 3,9 kilometara. U roku od pola vijeka udvadesetostručila se brzina paljbe, a domet puške povećao šesnaest puta.

Hronologija izbijanja rata

1914:

1916

1917:

Izbijanje konflikta se često pripisuje savezništvima stvorenim u prethodnoj deceniji između Njemačke, Austrougarske i Italije sa jedne strane, i Francuske, Rusije, Britanije i Srbije s druge strane. U stvari niti jedan od ovih sporazuma nije ispoštovan sa izuzetkom ruske mobilizacije radi austrougarske objave rata Srbiji i njemačkog objavljivanja rata Francuskoj, kao savezniku Rusije.

Britansko objavljivanje rata Njemačkoj je zvanično bilo rezultat njemačke invazije Belgije čiju nezavisnost je Britanija garantovala 1839., i koja se našla na putu njemačke invazije na Francusku, a ne savezništva sa Francuskom i Rusijom (koje službeno nije ni postojalo u tom trenutku).

Njemački plan uperen protiv Rusko-Francuskog savezništva je bio da se razbije Francuska, i da se nakon toga snage posvete ratu sa Rusijom koja je svoju mobilizaciju vršila sporijim tempom. Njemački plan je zahtijevao od Belgije i Luksemburga slobodan prelaz trupa, a kada je dozvola za to uskraćena, Nijemci su okupirali Luksemburg, i dio Belgije ali su naišli na značajan otpor kod Liježa. Velika Britanija je poslala svoju armiju u Francusku, koja je potom prebačena u Belgiju. Vrijeme koje je obezbijedio otpor Belgijanaca, Francuza i Britanaca, i neočekivano brza mobilizacija Rusije je u potpunosti raspršilo Njemačke planove. Rusija je izvršila napad na Istočnu Prusku, vežući njemačke trupe namijenjene zapadnom frontu, dozvoljavajući francuskim i engleskim trupama da zaustave napredovanje Nijemaca prema Parizu u bitkama na Marni u septembru 1914. i primoravajući centralne sile (Njemačku i Austriju da se bore na dva fronta).

Osmansko carstvo nije direktno učestvovalo u ovom ratu, ali je bilo na strani sila osovine.

Italijansko učešće

Italija, je do tada bila nominalno u savezništvu sa Njemačkom i Austro-Ugarskom ali je imala osobne interese na uštrb austrijske teritorije u Južnom Tirolu, Istri i Dalmaciji, pa se uključila u rat na strani sila Antante u maju 1915., i objavljujući rat Njemačkoj 15 mjeseci kasnije. Italijanska akcija duž granice sa Austrijom je vezala značajan broj neprijateljskih trupa, mada je Njemačko-Austrijska pobjeda kod Kobarida (Kaporeta) u oktobru 1917. izbacila Italiju sa liste ozbiljnih prijetnji.

Pad Srbije

Nakon što je odbila austrijsku invaziju od augusta do decembra 1914., Srbija se nije mogla oduprijeti kombiniranom napadu Njemačke, Austrije i Bugarske u oktobru 1915. Srpska vojska se povukla preko Albanije u Grčku, gdje je došlo do francusko-engleskog iskrcavanja i pritiska na Grčku vladu da uđe u rat protiv sila osovine.

Rana faza: od romantizma do rovova

Louvain, Belgija, 1915

U ratu su učestvovale dvije grupe - savezničke snage okupljene oko Velike Britanije i sile osovine predvođene Njemačkom.

Gledanje na rat je 1914. bilo gotovo romantično, i njegova objava je dočekana sa entuzijazmom mnogih. Uvriježeno je bilo mišljenje da će rat trajati kratko i da će nekoliko oštrih manevara i akcija (da nauče neprijatelja lekciju) biti dovoljno za pobjednički marš na neprijateljski glavni grad, jednu-dvije sjajne parade i potom povratak normalnom životu. Bilo je nekoliko pesimista koji su govorili da će rat biti dugotrajan (npr. Lord Kitchener), ali su "svi znali" da će rat biti okončan prije Božića.

Ukopavanje počinje

U rovovima

Nakon početnog uspjeha, na Marni, Francuska i Velika Britanija su se našle suočene sa ukopanim njemačkim pozicijama od Lorene do belgijske obale. Zaraćene strane su zauzele pozicije, Francuzi i Britanci su bili napadači, a Nijemci su se branili. Ovo je imalo za posljedicu (uz tradicionalni kvalitet njemačkog inženjeringa) da su Njemačka utvrđenja, rovovi i tranšeje bili mnogo bolje konstruisani od savezničkih, koji su svoje rovove smatrali samo "privremenim" dok njihove snage ne probiju front. Naredne četiri godine su pokazale da nijedna strana nije bila u stanju da ostvari prednost ili zada odlučujući udarac, mada je njemačka akcija kod Verdena (1916) i neuspjeh saveznika sljedećeg proljeća doveo francusku armiju na ivicu kolapsa, a masovno dezerterstvo je ugrožavalo opstanak fronta.

U svakom trenutku se na frontu nalazilo gotovo 800.000 britanskih vojnika, 1.000 bataljona od kojih je svaki imao svoj sektor između Arne i Belgije. Front je činilo 10 000 kilometara rovova. Svaki bataljon je držao svoj sektor sedam dana, a potom se sedam dana povlačio na linije podrške, a potom sedam na rezervne položaje, da bi se ciklus završio sedmicom van ratnih dejstava.

Bitka na Somi

Evropa u 1923.

Bitka na Somi je rezultirala u ogromnim gubicima na obje strane ali je napredak u ratu bio minimalan. Interesantno je primijetiti da kada su Britanci napali prvog dana ove bitke, i imali strašne gubitke pod mitralješkom vatrom, oni su uspjeli osvojiti nešto teritorija. Ovaj "uspjeh" je nagnao njemačku komandu da izvede protuofanzivu i ponovo zauzme izgubljenu teritoriju što je imalo za posljedicu i ogromne njemačke gubitke.

Također pogledajte


Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA

Šablon:Link FA