Razlika između verzija stranice "Ognjena zemlja"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2+) (Bot mijenja: eo:Fajrolando
Red 76: Red 76:
[[uk:Вогняна земля]]
[[uk:Вогняна земля]]
[[vi:Đất Lửa]]
[[vi:Đất Lửa]]
[[xmf:გოდაჩხირელი დიხაშ არქიპელაგი]]
[[zh:火地群岛]]
[[zh:火地群岛]]
[[zh-yue:火地羣島]]
[[zh-yue:火地羣島]]

Verzija na dan 17 decembar 2012 u 12:07

Ognjena zemlja na karti krajnjeg juga Južne Amerike

Ognjena zemlja (španski: Tierra del Fuego) je otočje na krajnjem jugu Južne Amerike, odvojen od kopna tjesnacem Magelanov prolaz. Površina ove skupine ostrva je 73.753 km².

Ognjena Zemlja se sastoji od jednog velikog ostrva Tierra del Fuego i pet nešto manjih, te mnogobrojnih manjih ostrvca i stijena odvojenih mnogim kanalima. Obalne ravnice su turobne i puste, izložene jakim naletima vjetrova sa mnogo padavina, kojima su donedavno tumarali Indijanci Ona i Haush. Unutrašnjost ostrva je brdovita i često veoma hladna. Teritorijalno, ostrvo je podijeljeno između Čilea i Argentine. Ekonomija se temelji na eksploataciji nafte i turizmu. Uzgoj ovaca, nekada veoma važan, sve više gubi na značaju.

Tierru del Fuego je 1520. otkrio Magellan, ali je do ranog 19. vijeka ostala slabo poznata. Donošenje ovaca i otkriće zlata 1880-ih dovelo je na ostrvo mnoge imigrante iz Evrope, Čilea i Argentine, što je dovelo do zatiranja domorodačke populacije. Posljednji Haush je umro negdje ranih godina 20. vijeka, a posljednji punokrvni Ona-muškarac 1995. Posljednja pripadnica Onasa Virginia Choinquitel, udata za italijanskog imigranta, umrla je u junu 1999. od srčanog udara, u 56. godini života, u gradiću Rio Grande na ostrvu Tierra del Fuego, čime je historija Onasa, stara 9.000 godina na ovom ostrvu, konačno završila.

Glavni grad čileanskog dijela ostrva je Porvenir, a argentinskog dijela gradić Ushuaia. Na ostrvu se nalazi i nekoliko manjih naselja.

Linkovi