Razlika između verzija stranice "Viktorijino jezero"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Svi šabloni sada postoje. Uklanjanjam šablon {{Nedostaje šablon}}.
m r2.7.2) (Bot dodaje: kk:Виктория көлі
Red 104: Red 104:
[[jv:Tlaga Victoria]]
[[jv:Tlaga Victoria]]
[[ka:ვიქტორია (ტბა)]]
[[ka:ვიქტორია (ტბა)]]
[[kk:Виктория көлі]]
[[kn:ವಿಕ್ಟೋರಿಯಾ ಸರೋವರ]]
[[kn:ವಿಕ್ಟೋರಿಯಾ ಸರೋವರ]]
[[ko:빅토리아 호]]
[[ko:빅토리아 호]]

Verzija na dan 18 decembar 2012 u 18:03

Viktorijino jezero
Vrstaprirodno
Države slivaŠablon:ZD-T Tanzanija
Šablon:ZD-U Uganda
Šablon:ZD-KKenija
Maks. dužina337 km
Maks. širina250 km
Površina68.800 km2
Prosječna dubina83 m
Zapremina vode2.750 km3

Viktorijino jezero je najveće jezero u Africi, a treće u svijetu. Ime je dobilo po Viktoriji, kraljici Ujedinjenog Kraljevstva.

Dubina jezera je 86m. Pripada Tanzaniji, Keniji i Ugandi. Nalazi se na visini od 1.135 m. Jezero je poznato kao stanište riba iz porodice ciklida.

Rast gustoće naseljenosti oko jezera Viktorija

Otkrio ga je britanski istraživač John Speke 1858. godine u svojoj potrazi za izvorom rijeke Nil i dao mu ime u čast Engleske Kraljice. Površina mu iznosi 69.500 kvadratnih kilometara, nalazi se u istočnoj Africi između država Kenije, Tanzanije i Ugande. Relativno je plitko, najveće dubine do 82 metra. Tektonskog je porijekla - stvoreno izdizanjem rubova kotlina, čime su preusmjereni vodeni tokovi. Iz njega kreće jedna od najvećih rijeka, rijeka Nil. Na sjeverozapadu je okruženo vlažnim tropskim šumama, a na ostalim dijelovima savanama.

Nekada prelijepo jezero uništeno je uplitanjem novopridošlih kolonista. Oni su uništili okolnu vegetaciju kako bi uzgajali žitarice, šećernu trsku, kafu, čaj i dr. Kao i u jezerima Malawi i Tanganyika, i u Victoriji su se razvile endemične vrste ciklida (Cichlidae), pa se u jezeru nalazilo preko 400 vrsta Haplochromina.

Tokom kišnog razdoblja voda ispire hemikalije koje završavaju u jezeru što dovodi do nekontrolisanog rasta algi. Kako se industrija razvijala, tako se smanjivala i količina riba u jezeru.

U 50-im godinama prošlog vijeka gotovo je nestala riba kojom se prehranjivalo domaće stanovništvo - Oreochromis esculentus. Da spriječe dalje propadanje ribljeg fonda, Britanci su u jezero nastanili dvije nove vrste riba Oreochromis niloticus i Lates niloticus. Tada nitko nije ni pomislio kako će taj potez dovesti do katastrofe. Sve do kraja 70-ih godina činilo se kako nema nikakvih bitnijih promjena. Ali u 80-im dolazi do drastičnih promjena. Postotak ciklida je sa nekadašnjih 80% opao na svega 1%, dok se udio ribe Lates niloticus sa prijašnjih 1% povećao na 80%. Naučnik Les Kauffman je propast ciklida nazvao "najvećim masovnim istrebljenjem kičmenjaka u pisanoj historiji".

Lokalni jezici oko jezera Viktorija

To je dovelo do toga da više nema dovoljnog broja riba koje se hrane organskim otpadom. Organske tvari se raspadaju trošeći kiseonik. Zbog toga doljnji dijelovi jezera postaju nenastanjivi, tzv. mrtve zone. Uz to pojavio se i vodeni zumbul (Eichornia). To je slobodno plutajući korov koji se brzo razmnožava. Stvara gust pokrov koji sprječava sunčevu svjetlost da prodre u jezero.

Godine 1994. došlo je do velikog masakra u Ruandi. Rijeka Kagera je u jezero donijela tisuće ljudskih tjela. Kako bi spriječili epidemiju, ribari su tijela vadili mrežama.

Varijacija visine jezera Viktorija

Razvoj industrije je doveo i do toga da se industrijski otpad pušta u rijeke koje utiču u jezero. Procjenjuje se da samo Tanzanija dnevno ispusti 2 miliona litara otpada. Premda cjelokupna situacija izgleda bezazlena, pokrenuta je velika međunarodna akcija da se jezero spasi. Jedan od programa je i spas ciklida. Tako se u SAD i Europi uzgaja 40 različitih najugroženijih vrsta ciklida u nadi da će se spriječiti njihovo izumiranje.

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Institutions of the East African Community

Šablon:Link FA