Razlika između verzija stranice "Sputnjik"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.3) (Bot: mijenja pt:Sputnik sa pt:Programa Sputnik
m r2.7.3) (Bot mijenja: pt:Sputnik
Red 43: Red 43:
[[nrm:Sputnik]]
[[nrm:Sputnik]]
[[pl:Sputnik]]
[[pl:Sputnik]]
[[pt:Programa Sputnik]]
[[pt:Sputnik]]
[[ro:Sputnik]]
[[ro:Sputnik]]
[[ru:Спутник (космический аппарат)]]
[[ru:Спутник (космический аппарат)]]

Verzija na dan 2 januar 2013 u 17:09

Sputnik (ruski Спутник) je ime prvih 10 sovjetskih satelita od kojih je prvi prošao Zemljinom orbitom 1957. godine i označio početak osvajanja svemira.

Historija

Sputnik 1

Krajem 19. vijeka ruski učitelj Konstantin Ciolkovski predložio je da bi svemirske brodove mogle pokretati rakete na tekuće gorivo. Do značajnog napretka u svemirskim istraživanjima nije došlo sve dok se nije pojačalo rivalstvo između država tokom hladnog rata. Sovjetski i američki naučnici svoju su pozornost usmjerili na rakete koje su mogle prenositi nuklearne bojeve glave, a izmijenjene verzije takvih raketa upotrijebljene su za lansiranje prvog umjetnog satelita "Sputnik 1" 4. oktobra 1957. godine. Taj je događaj pokrenuo takozvanu "svemirsku utrku", a 31. januara 1958. godine SAD su lansirale svoj prvi satelit "Explorer 1".

Prvi "Sputnik", što na ruskome znači "saputnik", obilazio je Zemljinu orbitu 92 dana prije nego sto je izgorio u atmosferi. Promjer mu je bio tek 58cm, a težio je samo 84kg, no odmah zarobio maštu javnosti. Manje od mjesec dana nakon prvog lansiranja, lansiran je "Sputnik 2" u kojem je bio pas Lajka, no nije bilo načina da se vrati na zemlju i uginula je u svemiru. Glavna svrha prvih deset Sputnika bila je priprema za svemirski let ljudske posade. Sljedeći sateliti (11-24) nazvani su "Kosmos".