Razlika između verzija stranice "Lahore"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MastiBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.3) (Bot: mijenja pa:ਲਾਹੌਰ sa pa:ਲਹੌਰ
m r2.7.3) (Bot dodaje: hif:Lahore
Red 91: Red 91:
[[he:לאהור]]
[[he:לאהור]]
[[hi:लाहौर]]
[[hi:लाहौर]]
[[hif:Lahore]]
[[hr:Lahore]]
[[hr:Lahore]]
[[hu:Lahor]]
[[hu:Lahor]]

Verzija na dan 3 januar 2013 u 10:40

Lahore
Wazir Khan džamija
Wazir Khan džamija
DržavaŠablon:ZD-P Pakistan
ProvincijaPendžab
Površina
 • Ukupno1.772 km2
Nadmorska visina217 m
Stanovništvo (2009)
 • Ukupno6.936.563
Poštanski broj54000
Pozivni broj+92 42
Veb-sajtwww.lahore.gov.pk

Lahor je glavni grad pakistanskog dijela Pendžaba i drugi grad po veličini u Pakistanu. Prema popisu iz 1998. imao je 5,14 miliona stanovnika, a po procjeni iz 2006. ima 6,48 miliona stanovnika. Historijski je bio poznat po bogatom mogulskom nasljeđu. Lahor se smatra kulturnim centrom Pakistana. Postoji i mala filmska industrija u Lahoru (lokalno se zove Lolivud).

Historija

Mahmud Gazni je 1021. postavio na tron Malika Ajaza. Tada je Lahor postao glavni grad Gaznavidskog carstva. Posle pada Gaznavidskog carstva razne muslimanske dinastije poznate kao Delhijski sultanat vladale su Lahorom. Prvi sultan Delhijskog sultanata krunisan je 1206. u Lahoru. Lahor je bio u sastavu Mogulskog carstva od 1524. do 1752. Akbar Veliki je odlučio 1584. da Lahor postane glavni grad Mogulskog carstva. Tada je sagrađena velika Lahorska tvrđava na ruševinama stare tvrđave.

Džah Džehan je rođen u Lahoru. On i Džahangir su proširili tvrđavu. Poslednji mogulski car Aurangzeb je sagradio poznate graćevine: Almagiri vrata i Badšahi džamiju. Siki su vladali gradom od 1799. do 1849. , a Lahor je bio glavni grad njihovog carstva. Poslije rata Sika i Engleza Lahor dolazi pod vlast britanske krune sve do stvaranja Pakistana 1947. Do 1947. Lahor je bio glavni grad Pendžaba. Napadom indijske avijacije 1965. na Lahor počeo je rat između Indije i Pakistana zbog Kašmira.

Ekonomija

Lahor je centar za organizaciju ručne proizvodnje ćilima, koji se proizvode gotovo svuda oko Lahora. Ti ćilimi predstavljaju jedan od glavnih izvoznih proizvoda Pakistana. Zanatlije u Lahoru mogu da proizvedu bilo koji ćilim koristeći popularne motive. 95% proizvedenih ćilima se izvozi. Mnoge velike kompanije iz oblasti informacionih tehnologija stvorile su svoju bazu u Lahoru.

Transport

Zbog velikog industrijskog rasta i saobraćaja Lahor ima jako zagađen vazduh. Smog je ponekad takav da se može vidjeti samo nekoliko metra ispred. Saobraćajne gužve su izuzetno velike, a saobraćajni udesi jako česti. Glavno sjedište pakistanske željeznice je u Lahoru. Kraj grada je izgrađen 2003. novi aerodrom.

Turizam

Šalmar vrtovi moguskog cara Džehana

Zbog bogate historije u gradu je očuvana mogulska i kolonijalna arhitektura. Od mogulske arhitekture ističu se

  • Lahorska tvrđava
  • Badšai džamija
  • Šalamar vrtovi od Šaha Džehana
  • Almagiri vrata
  • mauzoleji Džehangira i Nur Džehana.

Od kolonijalne arhitekture vrijedi spomeniti

  • Lahorski vrhovni sud
  • Lahorska glavna pošta

Ostali spomenici

  • Mauzolej Randžita Singa
  • Lahorski muzej